Nexus 6, γιατί δεν είναι πραγματικό Nexus [άποψη]

Το κείμενο που θα διαβάσετε αποτελεί καθαρά προσωπική γνώμη που σχηματίστηκε εδώ και λίγες μέρες από την παρουσίαση της πρότασης της Google για φέτος. Θα προσπαθήσω λοιπόν να επιχειρηματολογήσω γιατί θεωρώ το Nexus 6 μία βεβιασμένη υλοποίηση-επιλογή από πλευράς Google, που ίσως να μην μπορούσε να αποφύγει τελικά, αφού ο σχεδιασμός της για την φετινή χρονιά φαίνεται πως αναγκάστηκε να αλλάξει.

 

Σχεδίαση

Το πρώτο που θέλω να σχολιάσω είναι ο σχεδιασμός. Πάντα η σειρά Nexus είχε ξεχωριστό σχεδιασμό, ακόμα και αν η συσκευή που έβγαινε στην αγορά βασιζόταν σε κάποια ήδη υπάρχουσα πρόταση από την εταιρία που επέλεγε η Google για συνεργάτη της. Από το Nexus 4 και μετά μάλιστα, υπάρχει και μία σχεδιαστική γλώσσα που καθοδηγεί τον σχεδιασμό είτε η συσκευή πρόκειται για smartphone ή για tablet. Κάτι που όμως φέτος άλλαξε και το Motorola Nexus 6 αντλεί τον σχεδιασμό του καθαρά από το φετινό Moto X. Αντίθετα, το φετινό Nexus 9 συνεχίζει την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία χωρίς κάποια αλλαγή από την HTC.

 

Android Silver

Επόμενο σημείο που πιθανώς συνδέεται και με το πρώτο είναι το ακυρωμένο πρόγραμμα της Google με όνομα Android Silver. Το συγκεκριμένο Project φημολογούταν πως ήρθε για να αντικαταστήσει το πρόγραμμα Nexus. Πρακτικά θα σήμαινε πως θα σταματούσε η κυκλοφορία Nexus συσκευών και θα βλέπαμε στην θέση τους ναυαρχίδες πολλών κατασκευαστών με Vanilla Android. Αυτό όμως από ότι φαίνεται εγκαταλείφθηκε μετά από πιέσεις των κατασκευαστών αλλά ίσως και των παρόχων, που δεν ήθελαν να προσφέρουν τις συσκευές χωρίς τα δικά τους έξτρα. Και εδώ λοιπόν εγώ προσωπικά πιστεύω πως το Nexus 6 προοριζόταν για Silver συσκευή. Γιατί το πιστεύω αυτό;

Nexus 6

Πως και γιατί

Γιατί παράλληλα με τις φήμες για το επόμενο Nexus, κυκλοφορούσαν και φήμες για την κυκλοφορία από την Motorola μίας phablet πρότασης με το όνομα Moto S, που θα είχε χαρακτηριστικά πανομοιότυπα με αυτά που τελικά είδαμε στο Nexus 6. Το πρόγραμμα Android Silver όμως όπως προείπαμε ακυρώθηκε τελικά. Αλλά αυτό δεν έγινε παρά σχετικά πρόσφατα. Έτσι η Google αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα της, και με τον χρόνο να πλησιάζει για την ανανέωση του Nexus 5, έπρεπε κάτι να ετοιμάσει. Και γιατί όχι αυτό το κάτι να μην είναι μία συσκευή που ήταν έτοιμη να κυκλοφορήσει έτσι και αλλιώς με Stock Android; Και όπως φυσικά ξέρετε δεν είδαμε ποτέ κάποιο Moto S στην αγορά και με τον χρόνο να πιέζει η Google ίσως υπολόγισε πως δεν γίνεται να ξεκινήσει τόσο αργά η παραγωγή κάποιου νέου μοντέλου με “nexus” σχεδιασμό και για αυτό δεν προχώρησε σε αλλαγές σε αυτό το κομμάτι που αναφέραμε και πιο πάνω.

Τιμολόγηση.. και όχι μόνο

Τέλος, θέλω να σταθώ στην τιμολογιακή πολιτική και την διάθεση του φετινού Nexus 6. Και αυτό γιατί αν υποθέσουμε ότι αυτό κυκλοφορούσε μόνο με το όνομα της Motorola (ως Moto S) και τιμολογούταν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, θα τοποθετούταν στην κορυφή της φετινής γκάμας της Αμερικάνικης εταιρίας πάνω από το Moto X. Με το Moto S δηλαδή θα είχε ένα πλήρες portfolio συσκευών να προσφέρει στην αγορά.

Αυτό δεν έγινε τελικά αλλά η τιμή κρατήθηκε, ίσως ως κίνητρο προς από την Google προς την Motorola για να μην κυκλοφορήσει ξεχωριστά το Moto S. Η διαθεσιμότητα τώρα έχει να κάνει με τους παρόχους της Αμερικής. Μέχρι και πέρσι τα Nexus σπανίως επιδοτούνταν από τους παρόχους, και πολλές φορές αγνοούνταν τελείως (βλ. Verizon), κάτι που άλλαξε ραγδαίως φέτος αφού όλοι οι πάροχοι θα προσφέρουν την συσκευή και αυτή ήταν εξαρχής σχεδιασμένη να παρέχει όλες τις απαραίτητες μπάντες για να συνεργάζεται το κινητό με όλους τους παρόχους, κάτι που επίσης με κάνει να υποψιάζομαι πως η συσκευή δεν είχε σχεδιαστεί για να περάσει στην αγορά ως Nexus 6.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, με οδηγούν στο συμπέρασμα πως το φετινό Nexus 6 δεν αποτελεί έναν αντικαταστάτη του Nexus 5, αλλά περισσότερο ένα “νόθο” εκπρόσωπο της οικογένειας των Nexus. Εσείς τι πιστεύετε;

Sony