Asus Zenfone 5 Review, το TechValue που πρέπει να προσέξετε
Το Asus Zenfone 5 είναι μία από τις συσκευές που προτείνουμε συνέχεια στους αναγνώστες μας εδώ στο TechValue, και αυτό γιατί αντιπροσωπεύει τέλεια το μότο μας «Tech for Everyone – Value for Money». Απολύτως φυσιολογικά λοιπόν ήρθε και η δικιά μας σειρά να το πάρουμε στα χέρια μας και να σας το παρουσιάσουμε. Μπορεί να έχετε ήδη δει το Unboxing αλλά και τις πρώτες hands-on φωτογραφίες, όμως έφτασε πλέον η ώρα για το αναλυτικό review!
Asus Zenfone 5 Review Ποιότητα κατασκευής/Desing
Το Asus Zenfone 5 κυκλοφορεί σε 5 χρώματα (το πίσω καπάκι). Εκτός από τα κλασικά άσπρο και μαύρο, έχουμε την επιλογή να το αποκτήσουμε σε κόκκινο, μοβ αλλά και χρυσό. Και μιας και τα δύο πρώτα άρχισαν να γίνονται πιο δύσκολα να τα βρει κανείς, επιλέξαμε το κόκκινο. Και δεν το μετανιώσαμε καθόλου. Δείχνει πολύ ωραίο και το πλαστικό πίσω καπάκι, με μαλακή υφή, αφήνει ωραία αίσθηση στο χέρι. Μπροστά τώρα η συσκευή είναι μαύρη και στο κάτω μέρος υπάρχει μια πολύ ωραία μεταλλική λεπτομέρεια που προσθέτει μία νότα πολυτέλειας. Η ποιότητα κατασκευής, όσον καιρό το έχουμε στα χέρια μας φαίνεται εξαιρετική, καθώς δεν παρατηρήσαμε καθόλου τριγμούς και προβλήματα στην κατασκευή του. Δεν είναι όλα καλά όμως στον τομέα της σχεδίασης. Τα bezels δυστυχώς είναι πολύ μεγάλα περιμετρικά της οθόνης. Σίγουρα δεν είναι και το πιο σημαντικό μειονέκτημα αλλά σαν πρώτη επαφή χτυπάει αρκετά στο μάτι, με την συσκευή να είναι από τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη- όσων έχουν 5 ίντσες οθόνη.
Εδώ μπορείτε να βρείτε ένα album με hands-on φωτογραφίες του Asus Zenfone 5.
Οθόνη
Και μιας και μιλήσαμε για την οθόνη πάμε να την αναλύσουμε και αυτή. Να ξεκινήσουμε από το ότι είναι 5 ιντσών και η ανάλυση της είναι 720p (1280×720 pixel). Η πυκνότητά της είναι στα 294ppi, και με τις οθόνες να φτάνουν πλέον σε αναλύσεις 2Κ, κάποιος μπορεί να πιστεύει πως αυτή του Asus Zenfone 5 θα είναι άσχημη στην όψη. Πιστέψτε μας όμως, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με αυτή την ανάλυση. Ότι περιεχόμενο και να προβάλλεται θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε πίξελ. Η φωτεινότητα της τώρα μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε εξωτερικούς χώρους. Το μόνο που ενοχλητικό που εντοπίσαμε είναι πως το άσπρο της κιτρινίζει κάπως, πράγμα που παρατηρήσαμε συγκρίνοντας την οθόνη δίπλα-δίπλα με κάποια άλλη συσκευή. Στην καθημερινή χρήση είμαστε σίγουροι πως δεν θα σας ενοχλήσει, παρόλα αυτά το πρόβλημα αυτό υπάρχει τουλάχιστον στην δική μας συσκευή.
Απόδοση/Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Παρά την δελεαστική τιμή του το Asus Zenfone 5 προσφέρει εξαιρετικά τεχνικά χαρακτηριστικά, που διαμορφώνουν και μία απροβλημάτιστη εμπειρία χρήσης. Ο επεξεργαστής είναι ο διπύρηνος Intel Z2580 χρονισμένος στα 2GHz που συνδυάζεται με 2GB μνήμης RAM και την PowerVR SGX544MP2 GPU. Το κινητό το φορτώσαμε με αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια αλλά και με πολλούς λογαριασμούς (13) να συγχρονίζουν ταυτόχρονα. Ακόμα και έτσι όμως δεν καταφέραμε να το «κολλήσουμε», με την απόδοση του να είναι σταθερά γρήγορη και το multitasking να είναι απροβλημάτιστο. Η RAM παρατηρήσαμε πως πολύ συχνά έφτανε στα όρια της (χωρίς όμως να μειώνεται η απόδοση όπως είπαμε), οπότε αυτό είναι ένας ακόμα λόγος να επιλέξετε το μοντέλο με τα 2GB μνήμης. Ακόμα και βαριά παιχνίδια που δοκιμάσαμε (όπως το Asphalt 8 για παράδειγμα) δεν είδαμε να δημιουργούν προβλήματα και έτρεχαν κανονικά. Τέλος το Asus Zenfone 5 είναι Dual-SIM ενώ διαθέτει και υποδοχή για κάρτες microSD μέχρι και 64GB. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στο δημοφιλές Antutu benchmark παίρνει σκορ γύρω στις 27000 με 28000.
Κάμερα
Η κύρια κάμερα του Asus Zenfone 5 είναι 8MP. Η απόδοση της είναι αρκετά καλή, ιδιαίτερα με πολύ φυσικό φωτισμό. Στις βραδινές λήψεις με επαρκή φωτισμό και χωρίς τη χρήση φλας πετύχαμε επίσης πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά στις βραδινές με φλας ο θόρυβος είναι αρκετός και οι φωτογραφίες δεν μας ικανοποίησαν το ίδιο. Στο βίντεο τώρα το Asus Zenfone 5 είναι ικανό να τραβήξει σε ανάλυση 1080p/30fps με τα αποτελέσματα όμως να είναι απογοητευτικά καθώς τα βίντεο είχαν πολλά «σπασίματα». Η μπροστά κάμερα των 2MP είναι επαρκής χωρίς να είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Σε καλό φωτισμό θα έχετε και καλό αποτέλεσμα ενώ σε χαμηλό φωτισμό θα δυσκολευτείτε να τραβήξετε καλές selfies. Το software της κάμερας θεωρούμε πως είναι κάτι παραπάνω από πλήρες καθώς υπάρχουν πληθώρα ρυθμίσεων τόσο για τις φωτογραφίες όσο και για το βίντεο που αφήνουν πολλά περιθώρια για να πειραματιστείτε.
Εδώ μπορείτε να βρείτε και ένα μικρό άλμπουμ με φωτογραφίες από την κάμερα της συσκευής.
Software
Το Asus Zenfone 5 μας ήρθε από την Κίνα φορώντας την έκδοση 4.3, παρόλα αυτά πολύ γρήγορα προχωρήσαμε σε χειροκίνητη εγκατάσταση της έκδοσης 4.4.2 χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Και στις 2 περιπτώσεις πάντως οι επεμβάσεις της Asus είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό. Εφαρμογές όπως ο Dialer, o Browser, το ρολόι κ.α. είναι όλες διαφοροποιημένες αλλά αποδίδουν όπως θα έπρεπε, ενώ υπάρχουν κάποια στοιχεία εμπνευσμένα από το Material Design της Google αφού τα χρώματα των εφαρμογών αυτών γίνονται ένα με την status bar όπως πλέον επιτάσσουν οι κατευθυντήριες γραμμές του Android. Η αλήθεια είναι βέβαια πως οι στοκ εφαρμογές είναι πάρα πολλές και κάποιες από αυτές είναι «άχρηστες» στους περισσότερους. Ακόμα, να αναφέρουμε πως υπάρχει και Quick Toggles Panel εκτός από τα Notifications που επιδέχεται και κάποια παραμετροποίηση. Εξαιρετικά θετικό θεωρούμε το γεγονός ότι η Asus έχει δημοσιεύσει όλες τις εφαρμογές της στο Play Store και έτσι τα updates έρχονται από εκεί και δεν χρειάζεται να περιμένουμε για OTA Update. Κάτι σχετικά ενοχλητικό που εντοπίσαμε (για εμάς τουλάχιστον) είναι πως για να σπρώξουμε το Notification panel και πάλι προς τα πάνω πρέπει να το πιάσουμε από κάτω κάτι που σε άλλες συσκευές είναι ευκολότερα πιάνοντας από οπουδήποτε στον κενό χώρο. Το καλύτερο πάντως για το software σας το αφήσαμε για το τέλος. Η Asus υποσχέθηκε πως το Asus Zenfone 5 θα αναβαθμιστεί σε Andorid Lollipop 5.0!
Μπαταρία
Είναι ίσως ο μόνος τομέας που το κινητό δείχνει να μειονεκτεί έναντι του ανταγωνισμού. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χαρακτηρίζαμε την μπαταρία του μέτρια. Μπορείτε να αναμένετε από αυτήν μία ολόκληρη ημέρα χρήσης η οποία όμως θα περιέχει περίπου 3 ώρες χρήση της οθόνης. Η χρήση που του κάναμε ήταν κυρίως με το WiFi για πολλές ώρες ανοιχτό και ίσως να είναι πιο απαιτητική από αυτή ενός μέσου χρήστη αλλά σίγουρα η μπαταρία των 2110mAh δεν είναι το δυνατό σημείο του Asus Zenfone 5. Σε 3G η μπαταρία καταναλώνεται ακόμα γρηγορότερα αλλά στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε το 3G λιγότερο ενώ το WiFi το αφήναμε ανοιχτό σχεδόν συνέχεια και με τον συγχρονισμό 13 λογαριασμών να είναι μόνιμα ενεργοποιημένος. Υπάρχει πάντως και λειτουργία Power Saving Mode όμως δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερες διαφορές χρησιμοποιώντας την.
Ήχος- Ποιότητα Κλήσεων
Κάτι που ξεχνάμε πολλές φορές είναι ότι τα smartphones μας είναι και τηλέφωνα πάνω από όλα. Στις κλήσεις μας δεν παρατηρήσαμε προβλήματα, καθώς και οι συνομιλητές μας μας άκουγαν καθαρά, αλλά και εμείς τους ακούγαμε κανονικά. Η συσκευή διαθέτει δύο μικρόφωνα για μείωση του θορύβου. Το ηχείο τώρα του Asus Zenfone 5, που βρίσκεται στο πίσω και κάτω μέρος του κινητού, δύσκολα θα σας εντυπωσιάσει. Η ένταση είναι αποδεκτή, αλλά τον ήχο που αποδίδει θα τον χαρακτηρίζαμε απλώς μέτριο, καθώς παρατηρήσαμε κάποιες παραμορφώσεις κατά την κατανάλωση multimedia περιεχομένου σε πλήρη ένταση.
Συμπεράσματα
Το Asus Zenfone 5 στην έκδοση των 2GHz/2GB RAM/16GB είναι μία εξαιρετική επιλογή στην τιμή που κυμαίνεται-ίσως η καλύτερη. Πραγματικά, δουλεύει υποδειγματικά και διαχειρίζεται με άνεση ότι και αν του δώσετε. Είναι πλήρες από χαρακτηριστικά τόσο software όσο και hardware, και το μόνο αρνητικό που μπορεί να του επισυνάψει κανείς είναι η μπαταρία που θα μπορούσε να είναι καλύτερη, με τα υπόλοιπα αρνητικά του να είναι απλώς κάποιες «ενοχλήσεις» που απλά θα τις συνηθίσετε με τον καιρό ή μπορεί και να μην τα εντοπίσετε ποτέ.