NFC Τι είναι το NFC στα Κινητά και τι κάνει;

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε τι ακριβώς είναι το NFC και κάποια σενάρια χρήσης του, αφού ολοένα και περισσότερες συναλλαγές μπορούν να γίνουν πλέον μέσω αυτού. Η τεχνολογία NFC συναντάται κυρίως στα κινητά και οι εφαρμογές του στην καθημερινή ζωή ολοένα και αυξάνονται. Συνεπώς τα παρακάτω ερωτήματα είναι συχνά και γι’ αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε.

Τι είναι το NFC

Περιεχόμενα:
1) Τι είναι το NFC;
2) Έχει το κινητό μου NFC;
3) NFC και πληρωμές στην Ελλάδα

4) NFC και ασφάλεια


1) Τι είναι το NFC;

Το NFC είναι μια τεχνολογία που “ανακαλύφθηκε” το 2004 μέσα από μία ερευνητική σύμπραξη των Sony, Nokia και Philips. Από τότε μέχρι σήμερα στο πρότυπο έχουν γίνει φυσικά αρκετές “τεχνικές” αλλαγές όμως σήμερα έχουμε φτάσει σε ένα σταθερό σημείο θα λέγαμε, με τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις συσκευές που υποστηρίζουν NFC να είναι συμβατές και μεταξύ τους.

Τα αρχικά NFC προέρχονται από τις λέξεις Near Field Communication, ή στα Ελληνικά, επικοινωνία κοντινού πεδίου. Όπως δηλώνει και το όνομά του το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση, περίπου 4 εκατοστών από μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.

NFC

Ένα από τα πλεονεκτήματα του NFC σε σχέση με άλλους μεθόδους “επικοινωνίας” συσκευών είναι πως ένας αισθητήρας NFC, όπως τα NFC tags, δεν χρειάζεται καθόλου ρεύμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρό κόστος απόκτησης, που συνεπάγεται και αύξηση των σεναρίων χρήσης της τεχνολογίας. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει ένα tag στο κομοδίνο του και μόλις ακουμπάει το κινητό του σε αυτό να μπαίνει στο αθόρυβο. Αντίστοιχα tags μπορεί να έχει κάποιος στο γραφείο του, στο αυτοκίνητό του (π.χ. για ενεργοποίηση του Bluetooth) και σε πολλά ακόμη μέρη.

2) Έχει το κινητό μου NFC;

Το NFC παλαιότερα δεν υποστηριζόταν από όλες τις συσκευές, όμως εδώ και λίγους μήνες η απουσία του από κάποιο smartphone αποτελεί είδηση και όχι το αντίθετο. Τα περισσότερα smartphones των μεγάλων κατασκευαστών: Samsung, LG, Sony, OnePlus, Xiaomi, Realme υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Αν δεν είστε σίγουρος αν το smartphone σας διαθέτει NFC chip, μπορείτε να ψάξετε στην αναζήτηση συσκευής του TechValue ή του GSMArena και αφού εντοπίσετε την συσκευή σας να δείτε στην σχετική κατηγορία.

nfc τι είναι

Ειδική αναφορά, όπως πάντα, πρέπει να γίνει στις συσκευές της Apple. Από το 2014 με το iPhone 6 και έπειτα οι συσκευές της εταιρίας υποστήριζαν NFC, ωστόσο ο χρήστης δεν μπορούσε να κάνει “ότι θέλει” με αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2019 με την διάθεση του iOS 13 οι χρήστες των συσκευών της εταιρίας μπορούν να χρησιμοποιούν NFC tags αλλά και να “ρυθμίζουν” tags.

3) NFC και πληρωμές στην Ελλάδα

Πέρα από την χρήση των NFC tags, την μεταφορά δεδομένων μέσω NFC, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και της εφαρμογές στην υγεία (π.χ. μέτρηση οξυγόνου), τα τελευταία χρόνια το NFC γνωρίζει άνθηση στις ανέπαφες συναλλαγές. Έτσι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν σε POS με το κινητό τους τηλέφωνο αντί με πιστωτική κάρτα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το Google Pay που θα βόλευε τους περισσότερους κατόχους Android smartphones δεν υποστηρίζεται στην χώρα μας, επίσημα. Αυτό σημαίνει πως για να χρησιμοποιήσουμε ασύρματη πληρωμή με την Android συσκευή μας πρέπει είτε να ακολουθήσουμε τον οδηγό μας, για σύνδεση Google Pay με PayPal, είτε να το υποστηρίζει η εφαρμογή της τράπεζας μας.

NFC πληρωμές

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα οι εφαρμογές των Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς, myAlpha Wallet με Tap ‘n Pay λειτουργία και Winbank Mobile με το Winbank Pay, υποστηρίζουν ασύρματες πληρωμές με NFC. Δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες για την ώρα δεν έχουν πάρει “στα ζεστά” τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού και η απουσία του Google Pay μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε τις δυσλειτουργικές εφαρμογές των τραπεζών. Τέλος, όσον αφορά τις Android συσκευές πρέπει να αναφέρουμε πως σε rooted συσκευές πολλές εφαρμογές τραπεζών παύουν να λειτουργούν για λόγους ασφαλείας.

Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά της Apple τα πράγματα είναι καλύτερα. Το Apple Pay υποστηρίζεται κανονικά στην χώρα μας και οι κάτοχοι Apple συσκευών στην Ελλάδα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την σύνδεσή του με κάποια τράπεζα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Apple, η υπηρεσία υποστηρίζει τις ακόλουθες τράπεζες στην χώρα μας:

 • Alpha Bank
 • Πειραιώς
 • Curve
 • Edenred
 • iCard
 • Monese
 • N26
 • Revolut
 • TransferWise
 • Viva
Τι είναι NFC

Δυστυχώς και εδώ οι τράπεζες δείχνουν αργά αντανακλαστικά και αργούν να υποστηρίξουν την υπηρεσία της Apple. Αυτό ίσως οφείλεται στην αδυναμία γρήγορης υλοποίησης της απαραίτητης τεχνολογίας από την μεριά της τράπεζας, αλλά ίσως και στην υψηλή προμήθεια της Apple.

NFC και ασφάλεια

Όπως είναι λογικό κάθε τεχνολογία έχει και τα “αρνητικά” της. Η ανέπαφη πληρωμή μέσω του κινητού μας με χρήση NFC θα λέγαμε πως είναι ασφαλής. Τουλάχιστον όσο ασφαλής είναι και η πληρωμή σε ένα κατάστημα με κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

NFC και ασφάλεια

Όταν πραγματοποιούμε μία πληρωμή με NFC, ακουμπώντας το κινητό μας σε ένα POS, θα χρειαστεί ακόμη ένα “επίπεδο” ασφαλείας. Αυτό μπορεί να είναι ένας κωδικός PIN, όπως ακριβώς και με μία τραπεζική κάρτα, ή ένα “βιομετρικό” ξεκλείδωμα, για παράδειγμα, μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώρισης προσώπου.

Όπως θα καταλάβατε, η πληρωμή μέσω κινητού και NFC είναι στην χειρότερη περίπτωση το ίδιο ασφαλής με την τραπεζική σας κάρτα, ενώ μπορεί να γίνει ακόμη πιο σίγουρη και να σας καλύψει ακόμη και σε περίπτωση “κλοπής” της συσκευής σας.

Ένα μέτρο που ίσως θα προτείναμε σε όσους δεν νιώθουν σίγουροι και δεν “βαριούνται” να ξοδεύουν λίγο παραπάνω χρόνο, θα ήταν η απενεργοποίηση του NFC στο κινητό μας όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Έτσι η λειτουργία θα ενεργοποιείται μόνο όταν το επιθυμούμε.

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

1 Comment

 1. Και η Eurobank το έχει μέσω της εφαρμογής της και δουλεύει εξερετικά!