ZUK Z2 Review, ναι, αυτό είναι το καλύτερο value κινητό του κόσμου

Όσοι μας ακολουθούν ξέρουν ότι κάνουμε focus στα πιο δυνατά Value For Money κινητά ανά το κόσμο και την Ελληνική αγορά εννοείται. Το ZUK Z2 είναι αυτό το κινητό, από την στιγμή που ανακοινώθηκε και θα το δείτε μέσα από το Review που ετοίμασα. Κοστίζει μόλις 180€ για αγορά από Κίνα και προσφέρει πιο πολλά ακόμα και από κινητά με τριπλάσια τιμή, χωρίς να υπερβάλω.

Το ZUK Z2 με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή που το είδα. Έχει αρκετά θετικά σημεία, όπως το λογικό του μέγεθος με μαζεμένες διαστάσεις και οθόνη 5.0″. Φοράει τελευταίας γενιάς chipset, έχει χαμηλή ανταγωνιστική τιμή για Android κινητό, αλλά και μεγάλη μπαταρία. Το ZUK Z2 έχει και άλλα θετικά σημεία, αλλά και λίγα αρνητικά που θα δούμε στο αναλυτικό review.

Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσω τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, είναι τα ίδια με αυτά που θα βρείτε και στις πιο πολλές σημερινές ναυαρχίδες (2016). Το ZUI που φοράει έχει αρκετές ιδιαιτερότητες και είναι λίγο aggressive για τους αρχάριους αλλά μόλις το μάθουν δεν θα μπορούν να το αλλάξουν. Διαβάζοντας το αναλυτικό review του ZUK Z2 θα καταλάβετε τι εννοώ και θα καταλήξετε αν τελικά σας ταιριάζει!

[button-green url=”https://goo.gl/MeAiu8″ target=”_blank” position=”center”]Βρείτε το εδώ[/button-green]

Lenovo ZUK Z2 Review

1 Οκτωβρίου 2016 – Αριστειδόπουλος

Έντονες καμπύλες για να διευκολύνουν το κράτημα του ZUK Z2 δεν υπάρχουν, αλλά το πλάτος του μετράει μόλις 68.9 χιλιοστά και είναι εύκολο να το χειριστείς με ένα χέρι. Στην όψη αλλά και στην πλάτη υπάρχει γυαλί παρόλο την ανταγωνιστική τιμή γι αυτά που προσφέρει. Στην οθόνη υπάρχει προστασία αλλά χωρίς να έχει αναφέρει η ZUK ποια ακριβώς, υπάρχουν κάποιες  αναφορές για dragontrail glass αλλά τίποτα επιβεβαιωμένο. Στο κράτημα είναι αρκετά στιβαρό και δεν υπάρχουν τριξίματα. Σε αυτό το σημείο ξεχωρίζει από το Mi5 που πολλοί χρήστες αναφέρουν πως δεν είναι στιβαρό και είναι πιο ευαίσθητο.

zuk z2 review οθονη καλυτερο κινητο
ZUK Z2 Screenshot από το Review Video

Ένα μικρό μειονέκτημα που εντόπισα από τη δεύτερη κιόλας μέρα είναι το γυαλί στη πλάτη. Δεν έχει καμία προστασία gorilla η dragontrail και μικρές γρατσουνιές από αυτές που νιώθεις μόνο με το νύχι και δύσκολα βλέπεις δημιουργούνται εύκολα. Ευτυχώς όμως οι επιλογές για θήκη είναι άπειρες και δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις μια να σου αρέσει. Ακόμα, στη μπροστινή όψη υπάρχει απλό μονόχρωμο notification led.

zuk z2 πλατη review
ZUK Z2 review, με γυαλί ακόμα και στη πλάτη!

Προσωπικά αυτές οι όμορφες θήκες μου κόστισαν μόλις 7€ και οι 2 από ebay με την ποιότητα κατασκευής να είναι καλή. Προφανώς η κόκκινη για πιο hardcore καταστάσεις και με stand για να κάθεται το κινητό αν χρειαστεί, η πιο απλή είναι ultra slim και όσο πιο διακριτική μπορεί μια θήκη να γίνει.

zuk z2 θηκες cases review
ZUK Z2 Review με HardCore αλλά όχι χοντρό κομμενη θήκη
zuk z2 θηκη review
ZUK Z2 Review με ultra slim θήκη

Στην σχεδίαση του ZUK Z2 δεν προεξέχει τίποτα παρά μόνο τα κουμπιά έντασης και ενεργοποίησης που είναι στο σωστό ύψος. Το home button είναι φυσικό κουμπί, capacitive αλλά και fingerprint αισθητήρας! Ας δούμε τι ακριβώς κάνει αυτό το κουμπί μιας και από default δεν υπάρχουν κουμπιά πλοήγησης στην οθόνη. Όποιος επιθυμεί βέβαια από developer options μπορεί να ενεργοποιήσει τα κλασικά navigation κουμπιά του Android αν και δε θα το πρότεινα για το ZUK Z2.

zuk z2 android navigation buttons on screen review z2
ZUK Z2 Review με Nexus Launcher, κούκλα!

U-Touch Button & Fingerprint

Σχεδόν όλες οι λειτουργίες του κουμπιού είναι παραμετροποιήσιμες οπότε θα δείτε κάποιες δικές μου ρυθμίσεις και κάποιες από τις default. Με πάτημα σαν φυσικό κουμπί σε πηγαίνει στην home screen. Με swipe δεξιά ή αριστερά σε μεταφέρει στην επόμενη η προηγούμενη εφαρμογή που άνοιξες. Με διπλό πάτημα σαν φυσικό κουμπί το έχω ρυθμίσει να ανοίγει τη κάμερα. Με παρατεταμένο πάτημα ανοίγει το ιστορικό των εφαρμογών.

zuk z2 ελληνικο review καλυτερο κινητο
ZUK Z2 Review, όλα είναι κάτω! Ηχείο, θύρα type-c αλλά και θύρα ακουστικών.

Σχετικά με τον fingerprint αισθητήρα αισθητήρα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Αναγνωρίζει άμεσα το δακτυλικό μου αποτύπωμα χωρίς πολλά πολλά από οποιαδήποτε γωνία! Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα συνήθισα το U-touch κουμπί αλλά το ZUI έχει φροντίσει και γι αυτό. Υπενθυμίζω πως υπάρχει επιλογή για να επανέλθουν τα Android navigation κουμπιά που είναι μέσα στην οθόνη.

ZUK Z2 Οθόνη

Η οθόνη είναι τεχνολογίας IPS με ανάλυση FHD και τα χρώματα δεν είναι έντονα όπως σε μια QHD AMOLED. Παρόλα αυτά, αγάπησα τα χρώματα της LTPS τα οποία είναι ξεκούραστα στο μάτι και ζωηρά χωρίς να υπερβάλουν. Φυσικά οι γωνίες θέασης είναι καλές, η οθόνη αρκετά φωτεινή και τέλος η φωτεινότητα χαμηλώνει όσο χρειαστεί για να μην κουράζει το βράδυ.

zuk z2 θηκη case review

ZUK Z2 Αυτονομία & ZUI Android Skin

To ZUI κάνει παραπάνω από ικανοποιητική διαχείριση της μπαταρίας. Νομίζω πως ο βασικός λόγος που έβαλαν χέρι στο Android ήταν το σχετικά βαρύ UI με πολλά εφέ. Το ZUI είναι αρκετά πιο λυτό από stock android και βοηθάει σημαντικά την αυτονομία του κινητού.

Στη τέλεια όμως διαχείριση της 3500mAh Li-Po μπαταρίας βοηθάει και η διαχείριση των εφαρμογών.  Από default εφαρμογές όπως gmail ή ακόμα και το YouTube είναι αποκλεισμένες από το να τρέχουν στο background ή και να δημιουργούν ειδοποιήσεις ακόμα και για εισερχόμενα email.

ZUI notifications Z2 Review ZUK
ZUK Z2 Review, notifications

Φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει άλλο όχι και τόσο εύκολα για ένα αρχάριο χρήστη που θα αγανακτήσει. Αρχικά θα πρέπει να βγάλει την εφαρμογή από τη μαύρη λίστα της safe center εφαρμογής και στη συνέχεια να της δώσει notification δικαιώματα από τις ρυθμίσεις. Σίγουρα κάτι τέτοιο δε θα αρέσει σε πολλούς αλλά όπως είπα και πιο πάνω το ZUK Z2 δεν είναι ένα ακόμα smartphone για τον μέσο χρήστη.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται, αυτό είναι το μυστικό για την σωστή διαχείριση της μπαταρίας ενός smartphone. Ακόμα και τα notifications χρειάζονται αρκετή ενέργεια ώστε άμεσα ο χρήστης να βλέπει τις ειδοποιήσεις που χρειάζεται. Προσωπικά έχω δώσει δικαιώματα μόνο στις απαραίτητες εφαρμογές όπως gmail και messenger και το κινητό με έντονη χρήση έχει φτάσει στις 5 ώρες οθόνης αλλά και πολύ παραπάνω όταν πρόκειται για απλή χρήση όπως browsing και chat. Με λίγα λόγια η αυτονομία του Z2 παίρνει άριστα και είναι ότι καλύτερο έχω δει στο τομέα αυτό.

Κάμερα & Ήχος

Η κύρια κάμερα έχει αισθητήρα 13MP ISOCELL της Samsug. Υπό φυσιολογικές συνθήκες βγάζει καλές φωτογραφίες αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες πιο ακριβές flagship προτάσεις. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι πως θέλει αρκετά σταθερό χέρι για να βγει καλή μια φωτογραφία. Με ιδανικό φωτισμό όμως, δηλαδή ημέρα με συννεφιά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν ίδιο με οποιαδήποτε άλλη flagship πρόταση. Εν συντομία ο φακός του ZUK Z2 είναι εξαιρετικός αλλά όπως είναι λογικό έχουν κόψει κόστος τους βοηθητικούς αισθητήρες της κάμερας. από Η selfie είναι εξίσου καλή.

Στο κομμάτι του ήχου δεν ξεχωρίζει αλλά δεν υπάρχει και παράπονο. Το ηχείο του δεν είναι αδύναμο αλλά ούτε και το πιο δυνατό. Ο ήχος που βγάζει είναι καλός και το πιο σημαντικό, όχι κουραστικός. Κατά τη διάρκεια κλήσεων έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος αφού υποστηρίζει και hi-definition calls.

zuk z2 κουμπια review
ZUK Z2 Review, συρταράκι για 2 SIM αλλά και τα κουμπιά έντασης και ενεργοποίησης.

Απόδοση

Στο τομέα της απόδοσης δεν θα μπορούσε να υπάρχει παράπονο. Το ελαφρύ UI της ZUK δίνει ρέστα και ο SnapDragon 820 με 4GB LPDDR4 RAM μπορεί να σηκώσει ότι πραγματικά θέλεις! Στις ρυθμίσεις υπάρχει μέχρι και overclock επιλογή όπου θα φτάσει τον 820 στα όρια του, δηλαδή τα 2.3GHz ανά πυρήνα για πιο απαιτιτικές περιπτώσεις. Προσωπικά, κατά τη διάρκεια gaming ή και απαιτητικού multitasking δεν ένιωσα την ανάγκη να ενεργοποιήσω το overclock mode.

ZUK Z2 Review – συμπέρασμα

Το ZUK Z2 κοστίζει μόλις 250 ευρώ για αγορά από Κίνα και στα χρήματα αυτά είναι πραγματικά εξαιρετική επιλογή, ειδικά για τους hardware hunters και όχι μόνο. Αρνητικά του σημεία είναι το γυαλί στη πλάτη, το aggressive ZUI για τους αρχάριους, αλλά και λίγο η κάμερα, η οποία έχει την δυνατότητα για slow motion μέχρι και 960fps. Το πιο δυνατό του σημείο είναι σίγουρα η εξαιρετική του αυτονομία και το γρήγορο UI.