ZTE Nubia M2 Review, ένα υπέροχο οικονομικό κινητό, με ένα σημαντικό μειονέκτημα

Το ZTE Nubia Μ2 δικαίως προκάλεσε έναν μικρό πανικό όταν η τιμή του έπεσε κατακόρυφα στα 140€ για αγορά από Κίνα, γιατί έχει αντίστοιχα τεχνικά χαρακτηριστικά με το αρκετά ανταγωνιστικό Xiaomi Redmi Note 4X και μάλιστα έχει και μερικά πλεονεκτήματα. Στην περιγραφή του video στο YouTube θα βρεις τον σχετικό σύνδεσμο, αν θέλεις να το βρεις στα λεφτά που αξίζει.

Παρακάτω θα διαβάσετε την άποψή μου και αυτό εν ολίγοις θα είναι το Review του Nubia M2. Ένα κινητό που όταν κυκλοφόρησε κόστιζε πάνω από 300€ στην Κίνα και πλέον είναι διαθέσιμο περίπου στα 140€ με τεχνικά χαρακτηριστικά που αξίζουν, αλλά ας δούμε στην πράξη τι τελικά μπορεί να κάνει και να μάθεις αν σου ταιριάζει.

 Αν θες να το αγοράσεις, διάβασε τον οδηγό για αγορές από εξωτερικό χωρίς τελωνείο και έξτρα έξοδα εδώ.

Nubia M2 σχεδίαση

Η ποιότητα κατασκευής του Nubia M2 είναι το πιο δυνατό χαρτί του. Ξεχώρισε με διαφορά από τον ανταγωνισμό για τις χρυσές λωρίδες και λεπτομέρειες που έχει περιμετρικά, αλλά και τη στιβαρή σχεδίαση. Στην πρόσοψη υπάρχει Gorilla Glass και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι όσο γρήγορος πρέπει και δίπλα του υπάρχουν 2 όμορφα capacitive κουμπιά με κόκκινο φωτισμό που λειτουργούν και ως notification για ειδοποιήσεις.

Nubia M2 κρητικές review

Τα bezel του Nubia M2 δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με το trend της εποχής, αλλά στα χρήματα αυτά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Το σώμα όμως είναι unibody από μέταλλο και, αν εξαιρέσω τα λίγο μεγάλα bezel, στο χέρι η αίσθηση είναι ικανοποιητική, αλλά η χρήση με ένα χέρι προφανώς όχι και τόσο άνετη. Δέχεται 2 κάρτες SIM από τη δεξιά μεριά και είναι hybrid, δηλαδή δέχεται 2 SIM ή μια SIM και μια MicroSD.

Στην κάτω πλευρά, βλέπουμε θύρα type-c και όχι MicroUSB που έχουν όλα τα Xiaomi μέχρι στιγμής σε αυτή τη χρηματική κατηγορία, η οποία μάλιστα υποστηρίζει και Quick Charge 3.0. Ακριβώς δίπλα είναι το ηχείο (που θα μιλήσω σε λίγο για αυτό) και φυσικά η θύρα jack για ακουστικά. Τα κουμπιά είναι όλα στο σωστό ύψος και με βόλεψαν και το ακουστικό βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το γυαλί, ώστε να καθαρίζεται εύκολα και να μην γεμίσει σκόνη ή χώμα.

Nubia M2 χαρακτηριστικά

Τέλος, το M2 με εντυπωσίασε σχεδιαστικά και μου άρεσε αρκετά πως η πλάτη, παρόλο που είναι βαμμένη, δεν έκανε καθόλου σημάδια με καθημερινή χρήση.

Nubia M2 κρητικές review

Nubia M2 Οθόνη

Η οθόνη ξεχώρισε γιατί είναι τεχνολογίας AMOLED, με αρκετά έντονα ζωηρά χρώματα, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο άπλα. Τα χρώματα της οθόνης του M2 είναι υπερβολικά και με κούρασαν για καθημερινή χρήση. Από την άλλη όμως, για παιχνίδια και παρακολούθηση video η εμπειρία ήταν σίγουρα πιο ικανοποιητική από μια IPS.

Οι γωνίες θέασης με μέτριο φωτισμό στον χώρο είναι άψογες, αλλά με πιο έντονο φωτισμό ή και την ημέρα, ανάλογα με τη γωνία που χτυπάει ο ήλιος την οθόνη, κιτρινίζει και κάνει ένα περίεργο 3D εφέ που μου φάνηκε αρκετά ενοχλητικό. Εν τέλει, θα προτιμούσα να φοράει μια τίμια IPS όπως το Xiaomi Note 4X με καλύτερη συνολική χρωματική απόδοση και πιο αξιόπιστη.

Δεν είναι τυχαίο που τα reviews του TechValue συνήθως αργούν να ανέβουν. Μετά από εντατική χρήση 25 ημερών, η οθόνη του Nubia M2 είναι απλά μια μεγάλη απογοήτευση. Όταν η φωτεινότητα είναι στο 100%, η οθόνη τρεμοπαίζει και ο οπίσθιος φωτισμός είναι λανθασμένος στο  μεγαλύτερο μέρος της οθόνης. Όσοι έχετε το M2, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μη αφήνεται την οθόνη ανοιχτή για πολλή ώρα. Αυτά είναι τα γνωστά προβλήματα που έχουν παρουσιάσει αρκετές AMOLED οθόνες.

Nubia M2 κρητικές review

Απόδοση, UI και αυτονομία

Με SnapDragon 625, 4GB RAM, 64GB εσωτερικό χώρο, αλλά και το ελαφρύ Nubia UI, το αποτέλεσμα είναι όσο ομαλό και γρήγορο έπρεπε. Το multitasking είναι άψογο και το Nubia M2 μπορεί να σηκώσει τα πιο πολλά παιχνίδια που υπάρχουν στο Play Store με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η μπαταρία στη δική μου περίπτωση με μια κάρτα SIM κατάφερε να βγάλει περίπου 7 με 8 ώρες με την οθόνη ενεργή, που σημαίνει πως άνετα θα βγάλει μια γεμάτη μέρα.

Δυστυχώς όμως η ZTE όμως για να χαρίσει ικανοποιητική αυτονομία και ελαφρύ UI, θυσίασε κάποια πράγματα, με το πρώτο από αυτά, να είναι οι ειδοποιήσεις. Για δευτερεύουσες εφαρμογές όπως το messenger lite ή και το Facebook Pages οι ειδοποιήσεις σε αυτές τις εφαρμογές ερχόντουσαν περίπου ανά 15 λεπτά, όταν έμεναν για λίγα λεπτά αχρησιμοποίητες. Σε βασικές εφαρμογές όμως, όπως gmail και messenger, οι ειδοποιήσεις ερχόντουσαν στην ώρα τους.

Για το θέμα με τις ειδοποιήσεις υπάρχει λύση όμως, από τον διαχειριστεί ανοιχτών εφαρμογών, σύρε προς τα κάτω την εφαρμογή που θες και οι ειδοποιήσεις θα δουλεύουν κανονικά.

Nubia M2 κρητικές review

Φωτογραφικές δυνατότητες Nubia M2

Από τις φωτογραφικές δυνατότητες δεν έχω το παραμικρό παράπονο και υπερέχει με διαφορά στη χρηματική κατηγορία που ανήκει. Ο βασικός αισθητήρας 13MP στη πλάτη κάνει πολύ καλή δουλειά και στα 140€ που ζητάει, μόνο το Xiaomi Redmi 5 Plus μπορεί να σταθεί διπλά του. Το Nubia M2 μαζί με το Redmi 5 Plus έχουν τις καλύτερες κάμερες που μπορείς να βρεις μέχρι τα 150€ αυτή τη στιγμή.

Το Μ2 διαθέτει χειροκίνητη λειτουργία για τους προχωρημένος, με επιλογή για focus peaking το οποίο δε κάνει και πολλά, ταχύτητα κλείστρου και ISO το οποίο πέφτει μέχρι 100. Η selfie είναι ικανοποιητικά καλή, και τραβάει αυτόματα φωτογραφίες μόλις εντοπίσει χαμόγελα, το οποίο βρήκα αρκετά διασκεδαστικό και ακριβές. Θεωρώ πως για ένα κινητό με τόσο χαμηλό κόστος δεν υπάρχει λόγο να εστιάσω άλλο στις κάμερες, αν θέλεις καλύτερη κάμερα το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να δεις το review του Xiaomi Mi Note 3.

Nubia M2 κρητικές review

Ήχος

Θα κλείσω το review του Nubia M2 με τον ήχο όπου συγκεκριμένα δεν έχει κανένα αντίπαλο, δεν έχει το πιο δυνατό ηχείο που έχω ακούσει, αλλά είναι σίγουρα το πιο ποιοτικό. Με ευκολία το προτείνω σε όσους αρέσει να ακούν μουσική από το κινητό τους και επίσης θέλουν ένα καλό dac για να ακούν και από ακουστικά.

Συμπέρασμα

Δυστυχώς αυτό το υπέροχο και ανταγωνιστικό πακέτο που προσφέρει το Nubia M2 το χαλάει η οθόνη AMOLED. Όποιος έχει ήδη το κινητό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και να ρυθμίσει την οθόνη να κλείνει στο μισό λεπτό. Αυτό, ήταν ακόμα ένα αξιόπιστο review του TechValue και εμείς τα λέμε στο επόμενο.

Nubia M2 κρητικές review

Asus ZenFone 8 Android