Η ZTE αναστέλλει τη λειτουργία της έπειτα από ποινή των ΗΠΑ

Πολύ δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον της ZTE στην αγορά των smartphones έπειτα από ποινή που της επιβλήθηκε στις Η.Π.Α. Ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός φαίνεται πως οδηγείται στην αποχώρηση από την αγορά έπειτα από αυτή την απόφαση.

Τι προβλέπει η ποινή για τη ZTE

Η ποινή επιβλήθηκε λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ZTE σε Ιράν και Βόρειο Κορέα. Υπήρχαν συγκεκριμένες κυρώσεις εναντίον αυτών των χωρών που προέβλεπαν και την αποχή από πωλήσεις σε εταιρίες όπως η ZTE. Ο λόγος των κυρώσεων ήταν για να μην πωλείται Αμερικάνικη τεχνολογία στις χώρες αυτές. Με την ZTE όμως να μην συμμορφώνεται για δεύτερη φορά τέθηκε σε ισχύ νέα ποινή.

zte

Αρχικά είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους $890 εκατομμυρίων. Η νέα όμως ποινή από τις ΗΠΑ προβλέπει απαγόρευση σε όλες τις Αμερικάνικες εταιρίες να συνεεγάζονται με τη ZTE. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πολλά κομμάτια από την εφοδιαστική αλυσίδα της ZTE σταματούν να υπάρχουν. Η ZTE δεν θα μπορεί να προμηθευτεί επεξεργαστές από την Qualcomm, να έχει οθόνες με κάλυψη Gorilla Glass, ούτε καν να χρησιμοποιεί τα Google Services. Όπως καταλαβαίνεται αυτό βάζει ένα τεράστιο εμπόδιο στην ZTE για τη δημιουργία νέων smartphone. Με την ποινή να έχει ισχύ για 7 χρόνια η ZTE δεν έχει τα περιθώρια να δημιουργήσει κάτι ανταγωνιστικό που να μην εξαρτάται καθόλου σε Αμερικάνικες εταιρίες.

Έτσι φτάσαμε στη δήλωση της εταιρία πως, προς το παρόν, σταματά τη λειτουργία της. Θα συνεχίσει μόνο να καλύπτει τις υποχρεώσεις της για τα μέχρι τώρα προϊόντα και συμβάσεις. Χαρακτηριστικό του αποτελέσματος της ποινής είναι πως η ZTE μέσα σε μία μέρα σταμάτησε να πουλά τελείως τα smartphone της στα κινεζικά e-shops.

Η επόμενη μέρα για τη ZTE

Η πρώτη κίνηση της ZTE θα είναι φυσικά να προσπαθήσει να αναστρέψει την απόφαση. Αν όμως δεν τα καταφέρει το μέλλον της δεν είναι καθόλου βέβαιο. Υπολογίζεται πως το ένα τρίτο των προμηθευτών της ZTE έρχεται από τις ΗΠΑ. Φυσικά θα μπορούσε να εξερευνήσει εναλλακτικές όπως την MediaTek ή τη Samsung για επεξεργαστές αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να διαμορφωθεί μία νέα εντελώς στρατηγική.

Η ποινή φαίνεται πως είναι δικαιολογημένη αλλά το timing της σίγουρα προκαλεί ερωτήματα. Αυτή την περίοδο η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε έναν εμπορικό πόλεμο. Το χτύπημα στη ZTE είναι αρκετά έντονο για την κινεζική πλευρά. Η ZTE είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιακού υλικού και ο αποκλεισμός της από την αγορά αποτελεί πολύ σημαντική ζημιά.

Και δευτερευόντως στο μυαλό μας έρχεται και η Nubia. Μπορεί η ZTE να μην έχει πλέον την πλειοψηφία της εταιρία αλλά αυτή η κίνηση μπορεί να την επηρεάσει. Η ZTE κατέχει ακόμα το 49% της εταιρίας που παραμένει πολύ σημαντικό ποσοστό. Ελπίζουμε, αν αυτή η ποινή ισχύσει, να μην πάρει η μπάλα και τη Nubia.