Xiaomi, Oppo και Vivo φτιάχνουν το δικό τους τρόπο μεταφοράς δεδομένων

Το NFC θα χάσει την χρησιμότητά του στο Android Q, καθώς η Google θα καταργήσει το Android Beam για χάρη του Fast Share. Την ίδια ώρα, το AirDrop της Apple παραμένει ο βασιλιάς της απρόσκοπτης μεταφοράς αρχείων, αλλά – προφανώς – δουλεύει μόνο με συσκευές Apple. Το Fast Share αποτελεί τον άμεσο ανταγωνιστή του AirDrop από την Google, αλλά ο κολοσσός της αναζήτησης δεν είναι ο μόνος που εργάζεται επάνω σε κάτι τέτοιο. Τρεις από τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρίες, η Xiaomi, η Oppo και η Vivo, θα ενσωματώσουν στις συσκευές τους μία παρόμοια υπηρεσία για peer-to-peer μεταφορά δεδομένων μεταξύ των smartphone τους.

Xiaomi, Oppo και Vivo ανταγωνίζονται το AirDrop

Τα μελλοντικά smartphone που θα τρέχουν MIUI (Xiaomi), ColorOS (Oppo) και FunTouchOS (Vivo) θα ενσωματώνουν την νέα αυτή λειτουργία. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας που θα χρησιμοποιούν οι συσκευές θα μπορεί να επιτύχει μεταφορά δεδομένων με ταχύτητα 20MB/S. Το pairing μεταξύ συσκευών θα γίνεται μέσω Bluetooth, αλλά για τη μεταφορά θα χρησιμοποιείται πιθανότατα το Wi-Fi Direct.

Xiaomi Oppo Vivo file sharing

Σε πρώτη ανάγνωση, η κίνηση αυτή φαίνεται περιττή και μοιάζει να προσθέτει επιπλέον bloat, από τη στιγμή που το Android θα προσφέρει σύντομα το Fast Share. Αλλά, παρότι και οι τρεις εταιρίες χρησιμοποιούν το Android σαν βάση για το λειτουργικό τους, η δημιουργία ενός ξεχωριστού προτύπου, ανεξάρτητου από το Fast Share, ήταν μάλλον απαραίτητη. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το Fast Share θα χρησιμοποιεί τα Google Play Services για να λειτουργήσει. Από τη στιγμή που οι υπηρεσίες της Google είναι απαγορευμένες στην Κίνα, το Fast Share δεν θα μπορούσε να δουλέψει, και έτσι αυτή η επιλογή φαίνεται τελικά πως είναι απολύτως λογική.

Η κίνηση αυτή από Xiaomi, Oppo και Vivo γίνεται ακόμα πιο σημαντική, ιδιαίτερα για τους Κινέζους κατασκευαστές, αν αναλογιστούμε πως το εγχείρημα αυτό είναι αρκετά «ανοιχτό». Άλλες κατασκευάστριες εταιρίες, πέρα από τις τρεις ιδρυτικές, θα μπορούν να αιτηθούν την προσθήκη τους στο πρόγραμμα και να ενσωματώσουν την υπηρεσία στις συσκευές τους.

Η νέα υπηρεσία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ των συσκευών των Xiaomi, Oppo και Vivo θα γίνει διαθέσιμη σε beta μορφή μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως είναι λογικό ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε μπορούμε να περιμένουμε την επίσημη κυκλοφορία του χαρακτηριστικού αυτού. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε ούτε το όνομά του! Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η κίνηση και περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν και άλλοι κατασκευαστές που θα ενσωματωθούν στο project αλλά και αν θα το δούμε ποτέ σε smartphone στη δύση.

Sony