Το Xiaomi Mi 6 είναι η απόδειξη πως οι κάμερες των κινητών τα τελευταία 2 χρόνια δεν έχουν εξελιχθεί ιδιαίτερα

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ακόμα και αν είσαι από τους διαβασμένους χρήστες, οι εταιρείες σε έχουν πείσει πως τα τελευταία 2 χρόνια οι κάμερες των κινητών έχουν εξελιχθεί. Δεν είναι αυτή η αλήθεια όμως, αφού η ποιότητα δυστυχώς παραμένει ίδια και το μόνο που πραγματικά έχει αλλάξει είναι οι δυνατότητες που έχει μια κάμερα. Για παράδειγμα, κάνουν λίγο πιο γρήγορα focus και έχουν διάφορα εφέ όπως bokeh, που άνετα και χωρίς 2 κάμερες μπορείς να κάνεις.


Το Mi 6 και το Nexus 5X είναι αρκετά παλιά smartphones, βρες εδώ τα Καλύτερα Κινητά, αλλά και την απόλυτη Μηχανή Σύγκρισης Κινητών του TechValue!


xiaomi mi6 κάμερα review

Κινητό του 2015 με τη μισή τιμή του Xiaomi Mi6 καταφέρνει να το ξεφτιλίσει;

Σε αυτό το άρθρο, θα δεις με τα ίδια σου τα μάτια πως τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει σχεδόν καμία εξέλιξη, αλλά είσαι σχεδόν πεπεισμένος πως όντως κάθε χρόνο οι κάμερες βελτιώνονται. Στα χέρια μου έχω το Xiaomi Mi6, ένα νέο κινητό του 2017 με διπλή κάμερα στη πλάτη, και το “φτωχό” LG Nexus 5X από το 2015. Είναι 100% δεδομένο πως το Xiaomi Mi6 έχει καλύτερη κάμερα. Ή μήπως όχι; Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια λένε. Ας ξεκινήσω!

Γιατί όμως επέλεξα το Xiaomi Mi6;

Στο διαδίκτυο γίνεται ένας μικρός χαμός και – ειδικά – στο Youtube. Υπάρχουν εκατοντάδες συγκριτικά videos και άρθρα που δήθεν το Xiaomi Mi6 έχει καλύτερες ή και ισοδύναμες φωτογραφικές δυνατότητες με πολύ πιο ακριβά κινητά. Αυτό ακριβώς ήταν το κίνητρό μου για αυτό το άρθρο. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, μην μεταφράσεις λάθος αυτό το άρθρο! Δεν γράφω για να θάψω το Xiaomi Mi6, αφού αντικειμενικά μιλώντας έχει καλή κάμερα. Πρόσεξε όμως τις λέξεις που χρησιμοποιώ: δεν είπα ότι έχει πολύ καλή κάμερα. Αυτό το άρθρο είναι η απάντηση σε όλους όσους δημιουργούν αναξιόπιστα συγκριτικά, για χάρη μερικών views και clicks.

Specs

Το Xiaomi Mi6 έχει 2 κάμερες 12MP στην πλάτη, με διάφραγμα F/1.8, μέγεθος αισθητήρα 1/2.9″ και μέγεθος pixel 1.25μm. Από την άλλη, το παλιό LG Nexus 5X έχει μόνο μια κάμερα 12.3MP με F/2.0. Με απλά λόγια, έχει πιο μικρό άνοιγμα διαφράγματος και θεωρητικά το Xiaomi Mi6 θα αποδίδει πιο καλά τη νύχτα. Μη βιάζεσαι! Το Nexus 5X έχει πιο μεγάλο αισθητήρα (1/2.3″) και πιο μεγάλα pixels (1.55μm). Τα μεγαλύτερα pixels μπορούν να απορροφήσουν περισσότερο φως, οπότε το διάφραγμα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που η κάμερα του 5X στην πλάτη προεξέχει.

Συνθήκες

  • Όλες οι λήψεις έγιναν αφού πρώτα καθάρισα τα προστατευτικά τους.
  • Τραβήχτηκαν ταυτόχρονα με τον ίδιο φωτισμό και από την ίδια απόσταση.
  • Όλες οι ρυθμίσεις και στα 2 κινητά ήταν στο default και στο auto, δηλαδή τις ρυθμίσεις που θα χρησιμοποιήσει ο μέσος χρήστης.
  • Όλες οι φωτογραφίες έχουν γίνει crop, ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα η διαφορά.
  • Και τα 2 κινητά φορούσαν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις λογισμικού που τους έχει δώσει η κάθε εταιρεία.
xiaomi mi6 κάμερα review

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές 

Εκ πρώτης όψεως, νομίζεις πως η φωτογραφία του Mi6 είναι καλύτερη. Το Xiaomi Mi6 προσπάθησε να τονίσει το πράσινο, παραμορφώνοντας τα πραγματικά χρώματα. Στα αριστερά, το Nexus έχει καταφέρει να αποθανατίσει τα χρώματα έτσι ακριβώς όπως είναι. Ακόμα, το Nexus κατάφερε να τραβήξει περισσότερο φως στο δέντρο, πίσω από το πορτοκάλι.

Αν υποθέσουμε ότι είσαι αγρότης και θέλεις να βγάλεις φωτογραφία τα ώριμα πορτοκάλια σου με το ακριβοπληρωμένο Mi6, μάντεψε! Θα φαίνονται πιο άγουρα όπως στην φωτογραφία, γιατί το Mi6 παραμορφώνει τα χρώματα για να νομίζεις ότι τραβάει πιο ωραίες φωτογραφίες.

xiaomi mi6 κάμερα review

Honda σ’είχα πρωτοδεί…

Εδώ η διαφορά είναι ξεκάθαρη, αφού το crop που έκανα ήταν σε αρκετά μικρή περιοχή της εικόνας. Η φωτογραφία του Nexus είναι πιο καθαρή και για άλλη μια φορά με πιο ακριβή απόδοση χρωμάτων, αλλά είναι μικρή η διαφορά (στα χρώματα).

xiaomi mi6 κάμερα review

Σ’ ένα χαρτάκι έγραψα

Εδώ το Mi6 τα έχει κάνει όλα… χάλια! Έχει καταστρέψει σε απαράδεκτο βαθμό τα χρώματα. Ο φωτισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια τυπική λάμπα δωματίου με θερμό φως. Εκτός από την χάλια χρωματική απόδοση, το Mi6 δεν κατάφερε να αποθανατίσει καλά το σημείο κάτω από το στυλό. Το Nexus έχει καταφέρει να κρατήσει τα πραγματικά χρώματα, αλλά ακόμα και καλύτερη ευκρίνεια, παρόλο που είναι πιο φθηνό και 2 χρόνια πιο παλιό.

Συμπέρασμα;

Το Xiaomi Mi6 σύμφωνα με αρκετά reviews έχει καταφέρει να ξεπεράσει αρκετά πιο ακριβά κινητά. Τώρα; Ποια είναι γνώμη σου; Θα μπορούσα να συνεχίσω το συγκριτικό, αλλά πραγματικά δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. Το Mi6 συνέχιζε να απογοητεύσει σε κάθε λήψη, ακόμα και στα videos. Σε νυχτερινές λήψεις, ο θόρυβος στο Mi6 είναι έντονος, ενώ στο 5X αισθητά πιο μειωμένος.

Το συμπέρασμα είναι πως οι διπλές κάμερες είναι μία ακόμα marketing κίνηση, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Μην ξεχνάς πως το καλύτερο camera phone στον κόσμο αυτήν τη στιγμή είναι το Google Pixel 2 με μονή κάμερα στην πλάτη, σύμφωνα με την DXO. Όσο για τη Xiaomi, αυτό που πρέπει να έχεις στον νου σου είναι πως, από τα κινητά της, ελάχιστα είναι αυτά που αξίζουν να αναφερθούν ως value. Κυρίως κινητά της σειράς Redmi, Redmi Note και Max. Άντε και το Mi5, του οποίου έχει πέσει η τιμή ικανοποιητικά.

Asus ZenFone 8 Android