Xiaomi Mi A2 αξιολόγηση – Κάμερα και λογισμικό στο επίκεντρο

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το Mi  A2 φοράει Android One, που αυτόματα σημαίνει πως για 2 χρόνια θα παίρνει αναβαθμίσεις σε συνεργασία με την  Google. Φοράει stock Android και όχι MIUI, που δημιουργήθηκε για τα γούστα των Κινέζων. Android One σημαίνει, επίσης, ότι δεν θα μείνει στο Android Oreo 8.1 που είναι τώρα και σύντομα θα πάρει Android Pie 9, αλλά και Android 10 όταν αυτό ανακοινωθεί το 2019. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα κινητό που μπορείς να εμπιστευτείς με εφαρμογές e-banking και όχι μόνο.

Xiaomi Mi A2 Αξιολόγηση / Review

Σχεδίαση: Η σχεδίασή του είναι από τα δυνατά του σημεία και ο χειρισμός με ένα χέρι είναι λίγο πιο εύκολος σε σύγκριση με το Note 5 και το Nokia 7 Plus που έχουν ίδια διαγώνιο οθόνης. Τα κουμπιά στα δεξιά έχουν άψογη αίσθηση και η σχεδίαση είναι unibody από μέταλλο. Ο fingerprint αισθητήρας στην πλάτη είναι γρήγορος, “κοκκινίζοντας τα μάγουλα” κάθε εταιρείας που ζητάει τα τριπλάσια χρήματα για την ίδια απόδοση και ακρίβεια!

Μπροστά, βρίσκονται απολύτως συμμετρικά η selfie κάμερα και το LED flash για τους σελφομάχους! Στην πλάτη, οι δυο κάμερες του Mi A2 προεξέχουν αρκετά, δημιουργώντας αυτό το ενοχλητικό κούνημα (δείτε το βίντεο) όταν το κινητό ακουμπά με την πλάτη, το οποίο δεν είναι καν αρνητικό, αλλά ένιωθα την ανάγκη να το αναφέρω. Παρόλο όμως που χρησιμοποίησα το Xiaomi Mi A2 για αρκετό καιρό δεν συνήθισα ενοχλητική σχεδίαση της πλάτης που μόνο iPhone θυμίζει.

Η μπροστινή προστατεύεται από Gorilla Glass 5 και έχει κυρτότητα 2.5d και μπορώ να πω ότι συμπάθησα τις στρογγυλεμένες άκρες της συσκευής. Όπως και τα μικρά bezels και την “generic” απλή και πρακτική σχεδίαση. Στα αριστερά της συσκευής βρίσκεται η hybrid υποδοχή για 2 SIM. Στο επάνω μέρος της συσκευής βρίσκεται το δεύτερο μικρόφωνο για ακύρωση του ήχου, αλλά και η θύρα υπερύθρων που μετατρέπει σε τηλεχειριστήριο το κινητό. Δεξιά από τη θύρα type-c είναι το μονό ηχείο, το οποίο με εξέπληξε θετικά. Εξάγει ωραίο ήχο, με λίγο μπάσο, ο οποίος δεν είναι κουραστικός και έχει δυνατή ένταση. Θύρα jack για ακουστικά δεν υπάρχει, γι’ αυτό ακριβώς στο κουτί υπάρχει αντάπτορας, για όσους παραμένουν παραδοσιακοί και μπλέκουν με καλώδια!

Απόδοση: Εκτός από το λογισμικό και τις κάμερες, η απόδοση του Mi A2 είναι απλά ένα από τα πιο δυνατά του σημεία. Είναι το πιο οικονομικό κινητό με τον δυνατό SnapDragon 660. Στα χέρια μου για την αξιολόγηση έχω την πιο οικονομική έκδοση με 4GB RAM και 32GB ROM.

Το multitasking είναι απλά άψογο και η Adreno 512 μπορεί να σηκώσει όλα τα παιχνίδια που υπάρχουν στο Play Store, σαν να ήταν ναυαρχίδα. Στο θέμα της απόδοσης παίρνει απλά άριστα και πατάει κάθε ανταγωνιστή του με μεγάλη διαφορά, για τα χρήματα που ζητάει.

Οθόνη: Η οθόνη του Mi A2 είναι απλώς μια καλή IPS οθόνη και τίποτα παραπάνω, δηλαδή δεν ξεχωρίζει την οθόνη του. Έχει διαγώνιο 5.99″, με ανάλυση FHD+ και είναι τεχνολογίας LTPS IPS, που σημαίνει μόνο ρεαλιστικά χρώματα. Η φωτεινότητα είναι απλώς καλή κάτω από ηλιοφάνεια, τα χρώματα ρεαλιστικά και οι γωνίες θέασης άψογες. Το μόνο σίγουρο είναι πως, τα μάτια που έχουν συνηθίσει τα υπερκορεσμένα και μη ρεαλιστικά χρώματα των AMOLED, δεν θα τους ικανοποιήσει η οθόνη του Xiaomi Mi A2. Οι υπόλοιποι, όμως, δεν θα έχουν κανένα θέμα.

Κάμερες: Αναμφίβολα, το πιο δυνατό σημείο του Mi A2 είναι η φωτογραφία. Η βασική κάμερα 12MP στην πλάτη μπορεί άνετα να συγκριθεί και να κοντράρει ακόμα και ναυαρχίδες σε ό,τι έχει να κάνει με τις φωτογραφίες σε συνθήκες καλού φωτισμού. Μάλιστα, την ημέρα, οι φωτογραφίες έχουν καλύτερη ευκρίνεια ακόμα και από αυτές του, πιο ακριβού, Mi 8 SE.

Το μόνο αρνητικό που κατάφερα να εντοπίσω είναι στο δυναμικό εύρος και φυσικά την νύχτα. Όταν το “θέμα” έχει υψηλή αντίθεση σε σημείο εκτός εστίασης, το χάνει λίγο. Αυτό ήταν αναμενόμενο όμως, και το έχουμε δει να συμβαίνει και σε ναυαρχίδες πολλές φορές. Και μόνο όμως που αξιολογώ την κάμερα του σαν να ήταν ναυαρχίδα λέει πολλά.

Το βράδυ, δυστυχώς, η λεπτομέρεια και η ευκρίνεια πάει λίγο περίπατο, κρατώντας όμως σε γενικές γραμμές την ποιότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο. Χωρίς όμως να μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί πιο ακριβά κινητά. Με λίγα λόγια το διάφραγμα f/1.75 φαίνεται να μην κάνει και πολλά το βράδυ.

Η ποιότητα κατά την καταγραφή είναι αποδεκτή και αρκετά πάνω από το μέσο όρο. Η επιλογή για ψηφιακή σταθεροποίηση δουλεύει μέχρι και τα 1080p στα 60fps, που είναι και η ιδανικότερη ανάλυση για βίντεο. Τη δεύτερη κάμερα στην πλάτη την προσπερνάω, θα μπορούσε να μην υπήρχε…

Η μπροστινή selfie κάμερα, και μόνο που έχει LED flash, είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και το αποτέλεσμα είναι και πάλι πολύ καλό ακόμα και με μέτριο φωτισμό. Δεν είναι ανάγκη να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες για την selfie, είναι αρκετά καλή και ο καλλωπισμός για όσους τον θέλουν πάει σύννεφο.

Αυτονομία: H μπαταρία και η οθόνη είναι τα μόνα σημεία που δεν κατάφερε να ξεχωρίσει το Xiaomi Mi A2. Έχει μπαταρία 3000mAh, που δεν είναι μεγάλη, αλλά ούτε και μικρή. Μία γεμάτη μέρα χωρίς gaming κατάφερε να τη βγάλει, με αρκετό browsing, δεδομένα ανοιχτά και αρκετές ώρες προβολής βίντεο. Με έντονη χρήση, η μπαταρία μπορεί να επιβιώσει χωρίς φόρτιση, με την οθόνη ανοιχτή, για περίπου 5 με 6 ώρες. Όσοι θέλουν να εστιάσουν στην αυτονομία, θα πρέπει να κοιτάξουν προς το Xiaomi Redmi Note 5, χάνοντας όμως σε απόδοση και κάμερα.

Συμπέρασμα: Το τελικό συμπέρασμα είναι μόνο θετικό, αρκεί να αγοραστεί στη σωστή τιμή! Δυνατά του σημεία είναι οι φωτογραφικές του δυνατότητες, η πρακτική και όμορφη σχεδίαση, η ποιότητα κατασκευής, ο καλός ήχος, το δυνατό υλικό που πλησιάζει ναυαρχίδες σε απόδοση, αλλά και το αγνό Android με σίγουρες ενημερώσεις για 2 χρόνια.

Asus ZenFone 8 Android