Xiaomi Mi A1 Review | Το απόλυτο mid-range κινητό κάτω από 200€

Το Xiaomi Mi A1 είναι το πρώτο κινητό της εταιρείας που δεν φοράει το “άσχημο” (κατά τη γνώμη μου) MIUI 9. Είναι γνωστό πως σχεδόν κάθε εταιρεία βάζει χέρι στο λειτουργικό του Android. Αυτό γίνεται ώστε ο χρήστης να συνηθίσει το τροποποιημένο λογισμικό, να νομίζει πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό και, όταν έρθει η ώρα να αλλάξει κινητό, να πάρει από την ίδια εταιρεία.

Υπάρχουν όμως και οι πιο “τίμιοι” παίκτες της αγοράς που προτιμούν stock Android για τα κινητά τους. Μερικές από αυτές τις εταιρείες είναι οι Nokia, Motorola, OnePlus και πλέον στο παιχνίδι του stock Android μπήκε και η Lenovo. Στο παρόν review θα παρουσιάσω το Xiaomi Mi A1, ένα κινητό στο οποίο δεν έχει βάλει χέρι η Xiaomi για να σε “παντρέψει” με αυτό, αλλά δούλεψε μαζί με την Google για να έχεις την πιο stock εμπειρία, με το Android One.


Xiaomi Mi A1 Review

Το Xiaomi Mi A1 είναι το πρώτο κινητό της εταιρείας με Stock Android και αυτό σημαίνει πολλά. Καταρχάς, δεν υπάρχει το MIUI. Το λειτουργικό είναι όπως ακριβώς το δίνει η Google και πιο συγκεκριμένα φοράει Android One. Πρακτικά, σημαίνει πως αυτή τη στιγμή φοράει Android Nougat 7.1.2 και θα πάρει 100% ενημέρωση σε Android Oreo, αλλά και Android P όταν ανακοινωθεί το 2018.

Καταρχάς, θα ξεκινήσω με την τιμή του. Αν το κρίνω με βάση το κόστος του στην Ελληνική αγορά (δηλαδή περίπου 250-300 ευρώ), τότε απλά το βάφω μπλε και το πετάω όπως είναι στη θάλασσα, χωρίς υπερβολές. Το κινητό αυτό θα το κρίνω σαν να κοστίζει 200 ευρώ, γιατί δεν αξίζει παραπάνω για κανέναν λόγο.

Όποιος θέλει να μείνει στην Ελληνική αγορά, καλύτερα να πάρει το Motorola Moto G5s Plus ή Moto G5 Plus. Για όλους τους υπόλοιπους θέλουν να κάνουν πιο έξυπνες αγορές, διαβάστε το άρθρο μας για αγορές από Κίνα χωρίς τελωνείο. Πάμε να δούμε το Xiaomi Mi A1 Review!

Xiaomi Mi A1 Review


Οθόνη: Η οθόνη έχει διαγώνιο 5.5″ με ανάλυση FullHD, με άψογες γωνίες θέασης και ρεαλιστικά χρώματα. Θα την ήθελα μόνο ελάχιστα πιο φωτεινή, αλλά δεν είναι πρόβλημα αφού κάτω από ηλιοφάνεια δεν είχα κάποιο θέμα. Η οθόνη είναι μια χαρά σε γενικές γραμμές και αρκετά καλή για τα 200 ευρώ που ζητάει. Αυτό που με ενόχλησε λίγο και δεν ξέρω αν μπορεί καλά στο video review, είναι το ghosting της οθόνης στα εφέ του Android. Είναι σαν να έχει χαμηλό ρυθμό ανανέωσης μερικές φορές η οθόνη, μάλλον για εξοικονόμηση ενέργειας.

Xiaomi Mi A1 Review


Σχεδίαση: Σχεδιαστικά, το Mi A1 δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο, αφού ακόμα και το σχετικά παλιό Redmi Note 4X είναι πιο όμορφο. Σε καμία περίπτωση δεν είναι bezel-less και αυτά που μπορεί να προσφέρει στα 200 ευρώ είναι κυρίως τεχνικά χαρακτηριστικά, καλή κάμερα και ενημερώσεις. Τα πλεονεκτήματα είναι αρκετά και από ένα κινητό με κόστος κάτω από 200 ευρώ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Για κάποιο περίεργο λόγο το έχω σε ροζ χρώμα… αλλά ευτυχώς κυκλοφορεί σε μαύρο και χρυσό. Το μαύρο είναι σαν mat και σίγουρο στα δικά μου μάτια ξεχώρισε.

Στα πλάγια είναι όλα τα κουμπιά του κινητού και στην πλάτη ο γρήγορος fingerprint αισθητήρας που δεν πρόκειται να απογοητεύσει. Μπροστά, αριστερά από τη selfie κάμερα βρίσκεται το notification LED για να φαίνονται οι ειδοποιήσεις, όταν η οθόνη είναι κλειστή. Κάτω είναι το αρκετά καλό ηχείο του, η θύρα Type-C, η θύρα jack για ακουστικά, αλλά και κάτω από την οθόνη υπάρχουν καλά φωτιζόμενα capacitive κουμπιά.

Είναι αρκετά στιβαρό κινητό και είναι πολύ σημαντικό πως αποτελείται από unibody μεταλλική κατασκευή, που προσδίδει ποιότητα. Μην βιάζεσαι όμως να βγάλεις συμπέρασμα, γιατί το Mi A1 έχει και προστασία Gorilla Glass 3 για να μην κάνει εύκολα γρατσουνιές η οθόνη. Μπορεί να μην είναι το bezel-less κινητό που θα ήθελες, αλλά σίγουρα είναι αρκετά ποιοτικό και δυνατό Value For Money.

Xiaomi Mi A1 Review


Απόδοση: Ο συνδυασμός SnapDragon 625 και Stock Android φυσικά έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Το Mi A1 δεν έχει να ζηλέψει πολλά σε απόδοση από άλλα πιο ακριβά κινητά και φυσικά είναι γρήγορο, ικανοποιώντας με σιγουριά τον μέσο χρήστη. Δεν είναι ανάγκη να εστιάσω άλλο στην απόδοσή του. Το Xiaomi Mi A1 είναι απλά δυνατό και θα γίνει ακόμα πιο γρήγορο με τις επόμενες αναβαθμίσεις. Εννοείται θα το προτείνω και σε gamers, το δοκίμασα με Line Age II revolution με τα γραφικά στο high και δεν είχα ενοχλητικά κολλήματα.

Xiaomi Mi A1 Review


Αυτονομία και Ήχος: Η αυτονομία του Xiaomi Mi A1 είναι όσο καλή περίμενα, καθώς με άνεση μπορεί να βγάλει μια γεμάτη μέρα και 6 ώρες οθόνης. Όλα από όσα έχω πει μέχρι στιγμής ήταν αναμενόμενα, αυτό όμως που δεν ήταν είναι ο ήχος που βγάζει! Δε περίμενα ποτέ πως mid-range της Xiaomi θα έχει τόσο καλό ήχο και με το Mi A1 το πέτυχε. Το ηχείο έχει κανονική ένταση και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ποιότητά του. Βγάζει καλής ποιότητας ήχο, χωρίς να κουράζει και με λίγο μπάσο. Με λίγα λόγια, είναι ό,τι πρέπει για αναπαραγωγή πολυμέσων.

Xiaomi Mi A1 Review


Φωτογραφικές δυνατότητες: Θα κλείσω το review του Xiaomi Mi A1 με τις φωτογραφικές του δυνατότητες. Η selfie κάμερα θα ικανοποιήσει τη γνωστή ράτσα σελφομάχων, με καλά αποτελέσματα. Από την άλλη, η διπλή κάμερα στην πλάτη δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Βγάζει καλές φωτογραφίες για τα 200 ευρώ που ζητάει, δε λέω! Camera phone δεν το χαρακτηρίζεις με τίποτα, όμως. Η διπλή κάμερα είναι μόνο marketing, αλλά αυτό που μετράει στο τέλος είναι ότι προσφέρει ένα πολύ καλό σύνολο.


Συμπέρασμα: Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι το Mi A1 αξίζει να το επιλέξεις για πολλούς λόγους. Τα δυνατά του σημεία είναι η ποιότητα κατασκευής με μεταλλικό σώμα και Gorilla Glass 3, η καλή αυτονομία του, τα δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά και ο ποιοτικός ήχος. Μπορείς να το βρεις περίπου στα 190 ευρώ αυτή τη στιγμή από το GearBest μαζί με μεταφορικά.

[alert-success]

Άψογη επιλογή και για όσους δεν θέλουν να μπλέξουν με ROM και Κινέζικα, αφού με το Android One δεν έχει να φοβηθείς τίποτα! Εννοείται πως έχει Ελληνικά και Play Store.

[/alert-success]

Βρες εδώ όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Xiaomi Mi A1.

Asus ZenFone 8 Android