Xhamster μία “αγαπημένη” σελίδα που μπορεί να καταλήξει μπελάς;

Ας μην κρυβόμαστε. Οι περισσότεροι έχουμε μπει έστω και μία φορά σε sites με σεξουαλικό περιεχόμενο, όπως pornhub, xhamster, youporn είτε από περιέργεια είτε επειδή το θέλουμε, βρε αδελφέ! Φυσικά, όλες αυτές οι σελίδες κρύβουν και κάποιους μικρούς κινδύνους στις διαφημίσεις τους, κοινώς τα malwares. Τα malwares δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο τα ransomwares (πχ Wannacry), αλλά δεν παύουν να είναι ενοχλητικά.

Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει την εμφάνισή του το malware xhamster.com, το οποίο ανά πάσα στιγμή ανοίγει στον browser σας την εν λόγω σελίδα. Ναι, δεν είναι κάτι τρομερό, όμως δεν είναι και ό,τι καλύτερο να “πετάγεται” η συγκεκριμένη σελίδα την ώρα που κάνετε δουλειά στον υπολογιστή ή είστε στο γραφείο. Τα malware προγράμματα εκτός του spamming, μπορούν να αποκαλύψουν στον δημιουργό τους τους κωδικούς που έχετε αποθηκεύσει στον browser και αυτό να αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσουμε να σβήσετε από τον υπολογιστή σας αποτελεσματικά με έναν οδηγό βήμα-βήμα.


Απεγκατάσταση xhamster

Βήμα 1°

Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσετε την διαδικασία απεγκατάστασης, να βάλετε τον υπολογιστή σας σε λειτουργία Safe Mode. Εάν δεν γνωρίζετε πώς, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες. Αν γνωρίζετε, πηγαίνετε στο δεύτερο βήμα.

  • Για Windows 98, XP, Millenium και 7:

Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Όταν εμφανιστούν οι πρώτες πληροφορίες στην οθόνη σας, πατήστε το πλήκτρο F8 παρατεταμένα μέχρι να εμφανιστούν οι Advanced Boot (Προηγμένης Εκκίνησης) επιλογές. Κάντε κλικ στο “Safe Mode with Networking” (Ασφαλής λειτουργία με Δίκτυο) και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την διαδικασία.

xhamster

  • Για Windows 8 & 8.1:

Πατήστε το κουμπί εκκίνησης και έπειτα μπαίνετε Πίνακας ελέγχου (Control Panel) -> Σύστημα και Ασφάλεια (System & Security) -> Εργαλεία διαχείρισης (Administrative Tools) -> Διαμόρφωση Συστήματος (System Configuration). Κάνετε κλικ την επιλογή Safe Boot και πατάτε ΟΚ. Όταν σας ζητηθεί, πατάτε Restart.

xhamster

  • Για Windows 10:

Πατήστε το μενού εκκίνησης (Start) και κάνετε κλικ επάνω στο εικονίδιο του Ενεργοποίησης / Απενεργοποίησης (Power). Καθώς κρατάτε το κουμπί του Shift πατημένο, πατήστε την επιλογή Επανεκκίνηση (Restart).

αφαίρεση malware από browser

επανεκκίνηση του υπολογιστή

 

Βήμα 2°

Για να μπορέσετε να αφαιρέσετε αποτελεσματικά το xhamster.com από τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες που αναγράφονται σε αυτό το βήμα.

  • Mozilla Firefox:

Όταν ανοίξετε τον browser, πατήστε επάνω δεξιά το κουμπί με τις επιλογές. Κάντε κλικ στα Add-ons και έπειτα επιλέξτε Extensions. Εκεί, μπορείτε να δείτε τι έξτρα λειτουργίες έχετε προσθέσει στον Firefox και αν προσέξετε κάποιες ύποπτες, τις αφαιρείτε εκείνη την στιγμή.

απεγκατάσταση του xhamster

  • Google Chrome:

Ανοίξτε τον Chrome, πατήστε το επάνω δεξιά κουμπί του μενού και έπειτα κάνετε κλικ στην επιλογή Περισσότερα Εργαλεία (More Tools). Κλικάρετε την επιλογή Extensions και αφαιρέστε όποιο πρόγραμμα δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει ή σας φαίνεται περίεργο.

αφαίρεση του xhamster

  • Internet Explorer / Edge:

Ανοίξτε τον IE, πατήστε το γραναζάκι που σας πηγαίνει στις επιλογές του browser και κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση Πρόσθετων (Manage Add-ons). Βρείτε το βλαβερό πρόσθετο πρόγραμμα και πατήστε Απενεργοποίηση (Disable).

διαχείριση των add-ons

 

Βήμα 3°

Πατήστε δεξί κλικ στην συντόμευση του browser που χρησιμοποιείτε και επιλέξτε τις Ιδιότητες (Properties) στο παράθυρο που θα αναδυθεί. Αφαιρέστε οτιδήποτε γράφει στο κουτί Target από την λέξη .exe” και έπειτα.

καθαρισμός του browser από τις ιδιότητες

 

Βήμα 4°

Πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel) κρατώντας τα κουμπιά Windows και R πατημένα ταυτόχρονα. Γράφετε στο πλαίσιο που εμφανίζεται την εντολή appwiz.cpl και πατάτε OK. Εκεί που θα σας μεταφέρει, μπορείτε να βρείτε κάποια προγράμματα που εγκαταστήσατε χωρίς να το ξέρετε και καταργήστε τα.

appwiz.cpl

 

Βήμα 5°

Πατήστε δεξί κλικ στο Taskbar και κάντε κλικ την επιλογή Start Task Manager. Προσεκτικά, δείτε τα ονόματα και τις περιγραφές των προγραμμάτων σας. Αν βρείτε κάποιο ύποπτο πρόγραμμα, κάντε μία μικρή έρευνα στο Google με το όνομα του προγράμματος και δείτε περί τίνος πρόκειται. Δεν θέλουμε να διαγραφούν σημαντικά προγράμματα του υπολογιστή μας. Να το φτιάξουμε πάμε, όχι να το στείλουμε στα θυμαράκια! :P

Στην περίπτωση που βρήκατε κάποιο malware, κάντε δεξί κλικ επάνω στο πρόγραμμα και επιλέξτε End Task.

τερματισμός εργασιών από task manager

 

Βήμα 6°

Ανοίξτε το System Configuration (Διαμόρφωση συστήματος) κρατώντας πατημένα ταυτόχρονα τα κουμπιά Windows και R (όπως στο Βήμα 4°), πληκτρολογώντας στο πλαίσιο του παραθύρου που εμφανίστηκε msconfig και πατώντας Enter.

Το τελευταίο μας βήμα είναι να ξε-κλικάρουμε όσες καταχωρήσεις έχουν ως όνομα κατασκευαστή (manufacturer) “Άγνωστος” (Unknown) και κάνετε κλικ στο OK.

απενεργοποίηση του malware κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

 

Είστε έτοιμοι!

[alert-announce]Φυσικά, αυτή η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλα malware που έχουμε εντοπίσει, εκτός του xhamster.com. Πρόκειται για ένα καλό “ξεσκαρτάρισμα” του υπολογιστή μας από διάφορα ιντερνετικά “σκουπίδια” που μαζεύουμε όλοι κατά καιρούς. Για την απόλυτη προστασία όμως δείτε το Review του BitDefender Total Security.[/alert-announce]

Πηγή