Windows 8.1 user experience, αξίζουν τελικά;

Τα Windows Phone, όπως τα smartphones με iOS ή Android, απευθύνονται σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό. Ποιο είναι αυτό δε μπορούμε να πούμε με σιγουριά, καθώς κάθε χρήστης ζητά να καλύψει διαφορετικές ανάγκες, αλλά μπορούμε να σας δώσουμε μια ιδέα τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν. Παραθέτουμε μια¨προσωπική” επαφή με τα Windows Phone, συγκεκριμένα με ένα Nokia Lumia 930, που είναι στην κατοχή μας εδώ και 4 μήνες.

Πρώην κάτοχος Android συσκευής, η μετάβαση σε ένα Windows Phone έμοιαζε λίγο ριψοκίνδυνη με τον φόβο ότι δε θα μπορούσα να κάνω ό,τι έκανα με ένα Android κινητό. Ώσπου αναρωτήθηκα τι ακριβώς θέλω από το κινητό μου.
Αν λοιπόν θέλετε μια συσκευή γρήγορη, με σταθερό λειτουργικό και δεν κατεβάζετε-ψάχνετε όλες τις εφαρμογές του store, τότε ίσως μπορούν να σας ικανοποιήσουν.

Ακολουθούν κάποια από τα βασικά σημεία που μπορούν να βοηθήσουν στην επιλογή, ή όχι, ενός Windows Phone.

Εξατομίκευση

homescreen wp

Το motto της Microsoft για ταWindows Phone είναι “Meet the world’s most personal smartphone” – “Συναντήστε το πιο προσωπικό κινητό του κόσμου”, και όχι αδίκως. Η αρχική οθόνη είναι αποκλειστικά δική σας υπόθεση. Μπορεί να γίνει από μίνιμαλ με 2 ή 3 βασικά tile (πλακίδια), μέχρι “scroll, scroll, scroll, α! να το!”. Αυτό το αποφασίζετε εσείς. Στην αρχική οθόνη βλέπετε ό,τι γίνεται με μια ματιά. Είτε είναι μια ειδοποίηση mail ή την ροή των ειδήσεων στα live tiles. Δεν υπάρχει περιορισμός στα tiles που μπορείτε να προσθέσετε ή στους φακέλους που θα δημιουργήσετε. Όλα μπαίνουν στην θέση και στο μέγεθος που διαλέγετε εσείς.

Τα περισσότερα tiles είναι διάφανα και από πίσω εμφανίζεται το φόντο που εσείς θέλετε.
Με το παραδοσιακό swipe down στην οθόνη του κινητού, βλέπετε το Windows Phone 8.1’s Action Center – όπως στα Android, περιέχονται γρήγορες ρυθμίσεις και ειδοποιήσεις. Για τις ρυθμίσεις υπάρχει χώρος για 4 εφαρμογές (wifi, bluetooth, κλπ), αλλά πάντα υπάρχει η Cortana για να σας βοηθήσει με τις υπόλοιπες.

Λειτουργία

multitasking wp 8

Η διαδικασία του Multitasking είναι πιο εύκολη από ποτέ και παρόμοια με αυτή του Android.
Το λογισμικό είναι πάρα πολύ ομαλό και σταθερό και είναι εντυπωσιακό ότι:

  • δεν έχουμε δει ποτέ (ακόμα για την ακρίβεια) ειδοποίηση τύπου “η τάδε app σταμάτησε να λειτουργεί / δεν ανταποκρίνεται”
  • η λέξη lag είναι προς το παρόν άγνωστη

Φυσικά και υπάρχουν bugs, όπως σε κάθε λογισμικό, αλλά τίποτα που να κάνει τη συσκευή αργή και μη ανταποκρίσιμη. Αν για οποιοδήποτε λόγο μια εφαρμογή δεν λειτουργεί, μπορούμε να τη τερματίσουμε άμεσα ή να την αφήσουμε ανοικτή στο παρασκήνιο χωρίς να επηρεάσει στο ελάχιστο την όλη λειτουργία του τηλεφώνου.

Εφαρμογές

apps-windows-phone-8

Ίσως είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάποιος όταν ακούει τη λέξη windows phone. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, αν σας αρέσει να κατεβάζετε και να δοκιμάζετε ό,τι εφαρμογή υπάρχει, τότε ένα smartphone με λειτουργικό windows δεν θα σας αφήσει και τις καλύτερες εντυπώσεις.
Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες για να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε iOS & Android, αλλά ακόμα υπάρχει αρκετός δρόμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφαρμογή του Instagram, που βρίσκεται ακόμα σε beta έκδοση. Παρόλα αυτά θα βρείτε – πάντα; – κάποια εφαρμογή για να κάνετε τη δουλειά σας. Δεν θα βλέπετε κάθε ώρα ενημέρωση για τις εφαρμογές, αλλά γίνονται και αυτές.
Ακόμα, μην ξεχνάμε ότι υπάρχει προεγκατεστημένη μια απλουστευμένη μορφή των Microsoft Office, για όσους εργάζονται και από το κινητό τους. Μπορούν να επεξεργαστούν φύλλα Excel, να έχουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα αρχεία τους στο OneDrive, καθώς μπορούν να κάνουν χρήση του Outlook και να ετοιμάσουν από την αρχή μια απλή παρουσίαση PowerPoint.
Άμεσος στόχος είναι η ενοποίηση των Windows Stores με αυτό των κινητών.
Θετικό στο store είναι ότι πριν αγοράσετε μια εφαρμογή μπορείτε πάντα να την δοκιμάσετε πρώτα.

Hey Cortana

cortana windows phone

Η Cortana είναι η προσωπική σας βοηθός. Το όνομά της προέρχεται από έναν χαρακτήρα του video game Halo. Αν μιλήσετε ελληνικά, δε θα πάρετε καμιά απάντηση, καθώς η λειτουργία της είναι σε beta φάση και δεν υποστηρίζεται ακόμα στη χώρα μας.
Παρόλα αυτά, όσοι επιθυμούν να της μιλήσουν στα Αγγλικά, θα ξαφνιαστούν θετικά από τις απαντήσεις που θα πάρουν.

  • Μπορείτε να της πείτε να σας ξυπνήσει σε μια ώρα από τώρα, θα βάλει ξυπνητήρι.
  • Μπορείτε να καλέσετε κάποιον ή να του στείλετε sms χωρίς να αγγίζετε τη συσκευή.
  • Μπορεί να σας δώσει οδηγίες για μια διεύθυνση μέσω του Here Maps.
  • Ρωτήστε την αν μπορείτε να βάλετε shorts αύριο που θα βγείτε, θα σας απαντήσει και θα εμφανίσει και τη πρόβλεψη για τον καιρό.
  • Βαριέστε; Ζητήστε της να σας πει ένα ανέκδοτο.
  • Έχετε θυμώσει με το boyfriend και κάθε φορά που σας καλεί το ξεχνάτε, ενώ θέλετε να κρατήσετε μούτρα; Ζητήστε της, την επόμενη φορά που θα σας καλέσει, να σας το θυμίσει και όταν σας πάρει τηλέφωνο θα εμφανιστεί η υπενθύμιση πριν το σηκώσετε.

Και άλλα πολλά…

Η γωνιά του παιδιού

Kids Corner Setup Windows Phone 8

Αν περιτριγυρίζεστε συνεχώς από μικρά που ζητάνε το κινητό σας για να παίξουν και φοβάστε ότι θα δουν κάτι που δε θέλετε ή ότι θα επέμβουν δραματικά στη συσκευή σας, τότε το kid’s corner που διαθέτουν τα windows θα σας βγάλει από αυτό το άγχος. Είναι μια από τις ρυθμίσεις του κινητού, όπου σας επιτρέπει να ορίσετε εσείς αν και ποια παιχνίδια, μουσική, βίντεο ή εφαρμογή θέλετε να έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Με ένα swipe προς τα αριστερά της οθόνης εμφανίζονται όλα αυτά που έχετε εσείς ορίσει. Μόλις η διασκέδαση τελειώσει με το πάτημα του back επιστρέφετε στην οθόνη κλειδώματος χωρίς να μπορεί να γίνει κάποια επιπλέον ενέργεια.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα καθώς η λίστα με κακόβουλο λογισμικό (malware) συνεχώς μεγαλώνει, εμφανίζονται μεγάλα κενά ασφαλείας. Η Microsoft έχει αναρτήσει ένα αναλυτικό white paper σχετικά με την ασφάλεια που παρέχουν τα Windows Phone 8.1.
Αν και βρισκόμαστε εν αναμονή των Windows 10, είναι αρκετά ενδιαφέρον να ρίξουμε μια ματιά στα βασικά σημεία.

Τα Windows Phone, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την προστασία του λειτουργικού συστήματος, των εφαρμογών και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή. Τα αξιόπιστα μέρη hardware που υποστηρίζουν τα Windows Phone περιλαμβάνουν τα εξής:

UEFI: Βοηθά στην προστασία της συσκευής από firmware master boot record rootkits (ή bootkits) χρησιμοποιώντας το UEFI. Αυτή είναι μια αντικατάσταση του κλασικού BIOS, η οποία εξασφαλίζει ότι γίνεται εκκίνηση μόνο trusted software στη συσκευή και αποτρέπει να γίνει εκκίνηση κάθε είδους malware.

TPM. Εκτελεί κρυπτογραφικούς υπολογισμούς και προστατεύει public key certificates, χρησιμοποιώντας αυτόν τον επεξεργαστή ασφάλειας. Μπορεί να γίνει χρήση του TPM ώστε να ενισχυθεί η πιστοποίηση και η ταυτότητα ελέγχου με εικονικές έξυπνες κάρτες MFA.

Αντίσταση σε κακόβουλο λογισμικό (Malware resistance)

Είναι επιτακτικό όλες οι συσκευές να είναι θωρακισμένες απέναντι σε κάθε κακόβουλου λογισμικό, ιδίως οι φορητές συσκευές όπως τα smartphones. Οι Windows Phone συσκευές, συχνά χρησιμοποιούνται σε δημόσιους, μη ασφαλείς χώρους όπου είναι εύκολη λεία για όσους κάνουν επιθέσεις στα δίκτυα αυτά. Τα Windows Phone περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που κάνουν τις συσκευές αυτές υψηλά ανθεκτικές σε κακόβουλο λογισμικό.

Διαδικασία εκκίνησης (Boot process)

Τα Windows Phone μοιράζονται κομμάτι της τεχνολογίας με αυτή που τα Windows 8.1 χρησιμοποιούν για να ασφαλίσουν τη διαδικασία εκκίνησης, συγκεκριμένα το UEFI και το κομμάτι του Secure Boot (ασφαλής εκκίνηση). Το Secure Boot είναι ένα χαρακτηριστικό του UEFI, το οποίο προστατεύει τη συσκευή ενάντια σε κάθε κακόβουλο λογισμικό ή αλλοίωση κατά τη διάρκεια της εκκίνησης.

Όταν μια συσκευή Windows Phone κάνει εκκίνηση, το firmware “ξεκινά” τον boot loader μόνο όταν η ψηφιακή του υπογραφή είναι ακέραιη και ο boot loader έχει “υπογραφεί” από μια έμπιστη αρχή (trusted authority), η οποία έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων UEFI. Σε όλες τις συσκευές Windows Phone, η υπογραφή του boot loader είναι “έμπιστη” (trusted).

Στο λειτουργικό σύστημα των Windows 8.1, μπορεί να γίνει απενεργοποίηση του Secure Boot. Τα Windows Phone και συσκευές Windows RT είναι σχεδιασμένες να τρέχουν μόνο το αντίστοιχο σύστημά τους, έτσι το Secure Boot δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί και οι χρήστες δε μπορούν να “φορτώσουν” κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα.

Ακεραιότητα συστήματος και εφαρμογών (System and app integrity)

Αφού το Trusted Boot έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εκκίνησης τα Windows Phone φορτώνουν όλα τα στοιχεία τους και κάθε εφαρμογή. Τα στοιχεία του συστήματος και οι εφαρμογές πρέπει να είναι κατάλληλα υπογεγραμμένες πριν φορτωθούν και ξεκινήσουν. Αν ένας κακόβουλος χρήστης ή κώδικας έχει αλλοιώσει κομμάτι του συστήματος ή κάποιο αρχείο μιας εφαρμογής, το αντίστοιχο στοιχείο ή εφαρμογή δε θα φορτωθεί και δε θα ξεκινήσει.

Ανυπόγραφες εφαρμογές δεν μπορούν να τρέξουν στα Windows Phone, διότι κάθε εφαρμογή πρέπει να είναι υπογεγραμμένη για να βρίσκεται στο Windows Store ή να έχει την υπογραφή κάποιας επιχείρησης. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο κάποιος “εισβολέας” να τρέξει κακόβουλο κώδικα σε τέτοια συσκευή.

Η αλήθεια είναι ότι το Windows Store μπορεί να έχει τα κενά που επισημάναμε, αλλά η Microsoft έχει μπορέσει με αυτούς τους τρόπους να καταστήσει προς το παρόν τα Windows Phone ασφαλέστερα σε σχέση με το iOS ή το Android.

Η γενική εντύπωση είναι αρκετά θετική. Ο λόγος είναι ίσως ότι αρκούμαστε στις βασικές εφαρμογές και λειτουργίες του τηλεφώνου. Μερικές φορές, υπάρχει μια μικρή “απομόνωση” όταν βλέπουμε κάπου “κατέβασέ το τώρα στο κινητό σου” και από κάτω υπάρχει μόνο “για iOS & Android”, αλλά γενικώς οποιαδήποτε εφαρμογή βγαίνει πρώτα για τα δυο λειτουργικά που αναφέραμε και τελευταία για τα Windows.

Μην ξεχνάμε ότι είμαστε εν αναμονή των Windows 10 σε υπολογιστές και κινητά, οπότε αναμένονται νέες εντυπώσεις!