Wind Fiber Review: Με πόσο πραγματικά τρέχει το 100άρι;

Σε review παρόχου δεν μας έχετε συνηθίσει. Με την έλευση όμως του Wind Fiber 100mbps στην περιοχή μου αποφάσισα να κάνω την αλλαγή. Άρα πιστεύω είναι μία καλή ευκαιρία για να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου και τα δεδομένα σε περίπτωση που θέλετε κι εσείς να κάνετε την αναβάθμιση στη σύνδεσή σας.

WIND Fiber

Wind Fiber – Πιάνει σχεδόν όσα υπόσχεται

Πριν το Wind Fiber είχα την κλασική σύνδεση ADSL “έως 24 Mbps”. Λόγω όμως μεγάλης απόστασης από το αστικό μου κέντρο η πραγματική μου ταχύτητα περιορίζονταν στα 5Mbps με upload 0,8Mbps. Μια τέτοια ταχύτητα με περιόριζε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο upload. Το Wind Fiber εκτός από 100Mbps download υπόσχεται και 10Mbps upload. Πόσο λοιπόν πιάνει πραγματικά;

Wind Fiber

Εν συντομία, σχεδόν όσο υπόσχεται. Το router μου συγχρονίζει 99.9Mbps down και 9.99MBps up. Στην πραγματικότητα, στον browser μου μέσω speedtest βλέπω ταχύτητες ίντερνετ 91 με 93Mbps down και 9 με 9,5Mbps up. Πολύ χαμηλό είναι και το ping που είναι μεταξύ 12-14ms, αντί των 28-30ms που έφτανε παλιότερα. Η διαφορά με πριν είναι φυσικά χαώδης όπως καταλαβαίνετε και πλέον απέχω χιλιόμετρα από την αργή σύνδεση στο ίντερνετ.

Wind Fiber SpeedTest

Ακόμα όμως υπάρχει διαφορά με την ονομαστική ταχύτητα καθώς η οπτική ίνα δεν φτάνει μέχρι το σπίτι ή το κτίριο. Το δίκτυο οπτικών ινών φτάνει μέχρι την καμπίνα, ή ΚΑΦΑΟ, του ΟΤΕ. Οπότε από εκεί μέχρι και το σπίτι υπάρχει πάντα κάποια απώλεια λόγω του δικτύου χαλκού που χρησιμοποιείται. Αυτός είναι και ο λόγος που εταιρίες όπως η Vodafone μιλούν για εγγύηση ταχύτητας μέχρι και στο 10% από την ονομαστική. Γιατί ξέρουν ότι οι απώλειες θα είναι μικρές αφού η οπτική ίνα φτάνει μέχρι και τη γειτονία μας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτή η ταχύτητα;

Για να σας δώσω μερικά πιο πρακτικά παραδείγματα της ταχύτητα του Wind Fiber, το κατέβασμα ενός επεισοδίου χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό. Μια ταινία καλής ποιότητας 1080p (2-3GB) μεταξύ 5 και 10 λεπτών. Υπηρεσίες όπως το Netflix και το YouTube ξεκινούν το streaming άμεσα και σε υψηλή ανάλυση, χωρίς αλλαγές στην ποιότητα αν υπάρξει κάποια μετάπτωση στην ταχύτητα. Όταν θέλω να στείλω ή να ανεβάσω ένα αρχείο, όπως ένα video review του techvalue, αυτό δεν παίρνει ώρες αλλά λεπτά.

Wind Fiber Speed Test

Το καλύτερο όλων όμως είναι πως μπορώ να εκτελώ πολλές εργασίες ταυτόχρονα, χωρίς προβλήματα ή κολλήματα. Μπορώ να κατεβάζω ένα torrent, παράλληλα να κάνω upload ένα αρχείο και να σερφάρω την ίδια στιγμή. Όλα χωρίς να σπάνε τα νεύρα μου ή να πρέπει να κάνω κάθε εργασία ξεχωριστά γιατί η σύνδεση δεν επαρκεί. Προσωπικά αυτό σε συνδυασμό με το πολύ καλύτερο upload μου έλυσε τα χέρια.

Wind Fiber – Κόστος

Όντας ήδη πελάτης της Wind δεν είχα κάποια χρέωση για ενεργοποίηση και εξοπλισμό φυσικά. Για νέους συνδρομητές μπορεί να διαφέρει το κόστος ενεργοποίησης, αλλά ο εξοπλισμός είναι συνήθως πάντα δωρεάν. Το κόστος για το βασικό πακέτο ανέρχεται στα 42€/μήνα για εμένα. Αυτό περιλαμβάνει απεριόριστη ομιλία σε σταθερά, 300′ προς κινητά και 1500′ προς κινητά Wind/Q, τις ψηφιακές υπηρεσίες και φυσικά το ίντερνετ 100/10Mbps. Η τιμή είναι ακριβώς διπλή του βασικού πακέτου που ξεκινάει από τα 21€ για 24/1Mbps internet και σχεδόν τις ίδιες παροχές τηλεφωνίας.

Η διπλή τιμή μόνο για το καλύτερο ίντερνετ είναι μέτρια κατά τη γνώμη μου. Ίσως θα μπορούσε να είναι και οικονομικότερη, αλλά δεν θεωρώ πως είναι και ιδιαίτερα ακριβή για το Wind Fiber. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά σε ταχύτητα που για κάποιον που χρησιμοποιεί το ίντερνετ σε τόσο μεγάλο βαθμό όπως εγώ άξιζε αυτή η διαφορά.

Αν θέλετε να μετρήσετε και εσείς την ταχύτητά σας ή να διαβάσετε μία αναλυτική επεξήγηση όλων των όρων όταν μιλάμε για ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ τότε μπορείτε να πάτε στο speedtest. Πρόκειται για ένα ελληνικό εργαλείο μέτρησης ταχύτητας ίντερνετ με πολύ καλή ανάλυση όλων των όρων που μπορεί να σας προβληματίζουν.

Sony