Τι είναι το WiFi 6 και γιατί είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του

Η τελευταία έκδοση του Wi-FI έχει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι του Wi-Fi 5. Με το Wi-Fi 6 μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερη και αποδοτικότερη επικοινωνία, με περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα συνδεδεμένες στο ίδιο router.

WiFi 6 τι είναι

Η παραπάνω πρόταση συνοψίζει άριστα τα πλεονεκτήματα του Wi-Fi 6. Με το διαδίκτυο και τις συσκευές που συνδέονται σε αυτό να παίζουν πλέον τεράστιο ρόλο στη ζωή μας, το Wi-Fi 6 ουσιααστικά έρχεται για να διευκολύνει τη καθημερινότητά μας με σκοπό να μας κάνει να ασχολούμαστε λιγότερο με τα γνωστά προβλήματα του WiFi.

Τι είναι το WiFi 6 και γιατί είναι καλύτερο όμως;

Το Wi-Fi 6 είναι το τελευταίο -μαζικά διαθέσιμο- πρότυπο επικοινωνίας Wi-Fi και μπορείτε να το βρείτε και ως 802.11ax. Πρόκειται για τον αντικαταστάτη του Wi-Fi 5 ή 802.11ac. Το νέο πρότυπο υποστηρίζει ταχύτερες επικοινωνίες μεταξύ συσκευών, για γρηγορότερη πλοήγηση στο internet, λιγότερο buffering και μικρότερη καθυστέρηση στις επικοινωνίες.

Τα καλά νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Τα AX router, δηλαδή αυτά που υποστηρίζουν το νέο πρότυπο, μπορούν να διαχειριστούν περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα. Με τα σύγχρονα σπίτια να είναι γεμάτα από smartphone, υπολογιστές, τηλεοράσεις, tablet, αλλά και δεκάδες smart gadget και συσκευές, η παραπάνω βελτίωση είναι αρκετά σημαντική.

Wifi 6 AX Router

Ταυτόχρονα τα AX router φέρνουν βελτιώσεις στις μπάντες των 2/4Ghz και 5Ghz αντίστοιχα, σε αντίθεση με τα AC, που κυρίως φέρανε τα 5Ghz στα σπίτια μας. Τέλος, μέσω του Target Wake Time, το AX router μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την επικοινωνία με συσκευές που έχουν μπαταρία, ώστε αυτή να καταναλώνεται πιο αποδοτικά.

WiFi 6 συσκευές

Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν αρκετά Wi-Fi 6 router, μάλιστα κάποια σε ανταγωνιστικές τιμές. Ταυτόχρονα ολοένα και περισσότερες συσκευές χρησιμοποιούν αυτή τη τεχνολογία, από κονσόλες (PS5) και laptop, μέχρι τα νέα smartphone. Αν στο άμεσο μέλλον σκοπεύατε να αναβαθμίσετε μία συσκευή σας, καλό θα ήταν η υποστήριξη Wi-Fi 6 τεχνολογίας να είναι ψηλά στη λίστα των αδιαπραγμάτευτων χαρακτηριστικών. Ακόμη και στη περίπτωση που έχετε “απλό” router.

Σταματάμε εδώ; Προφανώς και όχι. Ήδη έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται συσκευές με υποστήριξη για Wi-Fi 6E. Αυτό θα κάνει διαθέσιμη τη μπάντα των 6Ghz, για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες και μικρότερο latency.

Εάν είστε κάτοχος συσκευών WiFi 6 μπορείτε να δοκιμάσετε την ταχύτητα του ίντερνετ με το SpeedTest και να δείτε τη διαφορά με τα μάτια σας.