Ταϊβάν: TSMC και όχι μόνο εξετάζουν μετακίνηση παραγωγής στην Ινδία για να φύγουν από Κίνα

Οι τεχνολογικές εταιρείες της Ταϊβάν επιδιώκουν όλο και περισσότερο να μεταφέρουν τις παραγωγικές τους βάσεις στην Ινδία, καθώς η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και η ισχυροποίηση του κινεζικού στρατού γύρω από την Ταϊβάν τις απομακρύνουν από την Κίνα. Αυτό έχει ανοίξει ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ του Νέου Δελχί και της Ταϊπέι σε αναδυόμενες και κρίσιμες τεχνολογίες.

Σημαντικοί τεχνολογικοί κολοσσοί της Ταϊβάν, όπως η Foxconn, έχουν ήδη δημιουργήσει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ινδία, με τον κατασκευαστή των iPhone να έχει μια εγκατάσταση στο Ταμίλ Ναντού και μια άλλη να ανεγείρεται στην Καρνατάκα. Το Κέντρο Μελετών ASEAN της Ταϊβάν βλέπει επίσης την Ινδία ως σημαντική χώρα για την Ταϊβάν και πολλές εταιρείες της Ταϊβάν που δραστηριοποιούνται στην Κίνα επιδιώκουν να αποσυνδέσουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τους από την ηπειρωτική χώρα.

TSMC Sony new chip factory

Η Ινδία επιθυμεί επίσης να έχει εγκαταστάσεις παραγωγής κορυφαίων ταϊβανέζικων παραγωγών τσιπ και οι συνομιλίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο για μια ταϊβανέζικη εταιρεία ημιαγωγών να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής στη χώρα. Η Ταϊβάν παράγει πάνω από το 70% των παγκόσμιων ημιαγωγών και η στρατηγική μετακίνησης αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εκτός Κίνας.

Ένα διμερές επενδυτικό σύμφωνο μεταξύ της Ινδίας και της Ταϊβάν υπεγράφη πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε από 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006 σε 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021. Αυτό παρέχει άφθονο χώρο για συνεργασία μεταξύ της Ινδίας και της Ταϊβάν στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών.

Η παρουσία της Foxconn στην Ινδία αναμένεται να ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας να επενδύσουν στη χώρα, ενισχύοντας έτσι τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Καθώς τόσο η Ινδία όσο και η Ταϊβάν επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία, είναι πιθανό ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχυθεί στο μέλλον.

Huawei Mate 40