Το Shein κλέβει καθημερινά την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα πλουτίζει

Δεν είναι μυστικό πως υπάρχουν αρκετά καταστήματα με έδρα την Κίνα που στέλνουν σε καταναλωτές με προορισμό την Ευρώπη χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τελωνιακούς δασμούς ή ΦΠΑ. “Μυστικό” όμως είναι πως κάποια από αυτά τα καταστήματα όπως το shein.com παράνομα δεν πληρώνουν ούτε ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

tax free

Πιο συγκεκριμένα, διαθέτουν συγκεκριμένες μεθόδους αποστολής σε συνεργασία με εταιρίες logistics ώστε με διάφορους παράνομους τρόπους να μην χρειαστεί οι καταναλωτές κατά την παραλαβή να πληρώσουν ΦΠΑ ή δασμούς έτσι ώστε το κατάστημα να γίνει πιο δημοφιλές με τεχνικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Το shein έτσι έχει καταφέρει να γίνει το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα στο κόσμο που εμπορεύεται ρούχα και εκτιμάται πως κάθε μήνα έχει μέσο όρο 150 εκατομμύρια επισκέπτες! Ουσιαστικά πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό και ίσως είναι η πρώτη φορά που παίρνει τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Επειδή αυτό είναι άρθρο σίγουρα θα απασχολήσει και το shein δεν θέλω να αναφέρω πιο πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα μπορούσε το shein να χρησιμοποιήσει για να εξαπατήσει την Ε.Ε σε περίπτωση έρευνας.

Με αυτό το άρθρο προκαλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερευνήσει το ζήτημα του shein και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Το Shein είναι μόνο ένα παράδειγμα για το πως Κινέζικα καταστήματα πλουτίζουν εις βάρος των Ελληνικών και όχι μόνο καταστημάτων που πληρώνουν φόρους και δασμούς για να εισάγουν ρούχα και εμπόρευμα νόμιμα.

Asus ZenFone 8 Android