Το νέο Surface laptop της Microsoft κοστίζουν $250 και είναι όσο τραγικό περιμέναμε

Microsoft Windows, 250 δολάρια και laptop, τι μπορεί να πάει στραβά; Μα φυσικά και τα πάντα και η νέα ανακοίνωση της Microsoft μας το επιβεβαίωσε. Η εταιρία πρόσφατα παρουσίασε το νέο της Surface Laptop SE το οποίο είναι ένα σύστημα με τιμή $250 δολάρια. Όπως εύκολα γίνενεται αντιληπτό, πρόκειται για μία low-end λύση η οποία είναι σχεδιασμένη για τα απολύτως απαραίτητα.

Στο εσωτερικό του Surface Laptop SE βρίσκεται ο ξεπερασμένος -σε επιδόσεις- Intel Celeron N240 ή ο τετραπύρηνος Celeron N4120. Η οθόνη του έχει μέγεθος 11.6″, και ανάλυση 768p. Η μνήμη RAM της βασικής έκδοσης είναι στα 4GB, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος της ίδιας έκδοσης ανέρχεται στα 64GB. Σε αυτό το σημείο, θα αναφέρουμε στα γρήγορα, πως υπάρχει μία θύρα USB-C, μία παραδοσιακή θύρα USB-A αλλά και μία ξεχωριστή θύρα τροφοδοσίας.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή πρόκειται για μία low end πρόταση της εταιρίας που έρχεται να ανταγωνιστεί τα Chromebooks, έχοντας αντίστοιχης δυναμικής hardware. Δυστυχώς, σε αντίθεση με τα Chromebooks (που μπορεί να μην συμπαθούμε για διαφορετικούς όμως λόγους), εδώ λέχουμε Windows 11 SE. Η συγκεκριμένη έκδοση των Windows δίνει στους administrator μίας σχολικής μονάδας ή ιδρύματος απόλυτο έλεγχο για το τι θα είναι εγκατεστημένο στη συσκευή. Οι εφαρμογές όπως το Office, ο browser της επιλογής μας ή μία εφαρμογή επικοινωνίας (π.χ. Zoom), εγκαθίστανται κανονικά και τρέχουν τοπικά. Εδώ είναι και το μεγάλο πρόβλημα της συσκευής αφού τα πολύ αδύναμα χαρακτηριστικά της θα κάνουν την ζωή του χρήστη/μαθητή, μαρτύριο.

Έχοντας προσωπική εμπειρία από Windows σε low-end συσκευή θα συνιστούσαμε σε όσους μαθητές ψάχνονται να στραφούν σε μία πιο «δυνατή» λύση και αν δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο λόγω budget ίσως αξίζει και η περίπτωση αγοράς ενός chromebook ή μεταχειρισμένου συστήματος.

I can only show you the door...