Sony Xperia XZ: Επίσημη η νέα ναυαρχίδα με Snapdragon 820

Η IFA 2016 του Βερολίνου αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους τους κατασκευαστές να επιδείξουν τα νέα τους προϊόντα στο κοινό. Η Sony είναι μία από αυτές τις εταιρίες και στα πλαίσια της έκθεσης ανακοίνωσε δύο νέες συσκευές. Η δυνατότερη εξ αυτών είναι το Sony Xperia XZ, που ουσιαστικά αποτελεί τον διάδοχο του Xperia X Performance και θα είναι η νέα ναυαρχίδα της εταιρίας.

Sony Xperia XZ 1


Sony Xperia XZ – Σχεδιασμός

Ένας από τους τομείς που η Sony έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο XZ είναι ο σχεδιασμός. Παρότι κάποια βασικά στοιχεία μεταφέρονται από τα παλιότερα μοντέλα, οι διαφορές είναι αισθητές σε σχέση με τους προκατόχους του. Το σχήμα κρατά τις έντονες γωνίες, αλλά αυτή τη φορά το μεταλλικό πίσω καπάκι έρχεται καμπυλωτά προς τα εμπρός για να αγκαλιάσει το γυαλί της οθόνης. Το μέταλλο φέρει την ονομασία “ALKALEIDO” και δίνει μία αίσθηση ποιότητας στο Sony Xperia XZ, ενώ είναι και αρκετά ανθεκτικό στις δαχτυλιές σύμφωνα με την εταιρία.

Sony Xperia XZ – Χαρακτηριστικά

Ως ναυαρχίδα το Sony Xperia XZ θα περιμέναμε να έχει κορυφαία χαρακτηριστικά, και αν εξαιρέσουμε τη RAM τότε όντως αυτό ισχύει. Ο επεξεργαστής που επιλέχθηκε είναι ο Qualcomm Snapdragon 820 που θα συνοδεύεται από 3GB μνήμης RAM. Τα 3GB μνήμης RAM λίγα δεν τα λες αλλά όταν ο ανταγωνισμός έχει προχωρήσει στα 4 ή και 6GB τότε και η Sony όφειλε να ακολουθήσει.

Η οθόνη του Sony Xperia XZ είναι διαγωνίου 5,2″ και η ανάλυση παραμένει ως συνήθως 1080p. Αυτό δεν με χαλάει προσωπικά τόσο όσο η RAM και βρίσκω την ανάλυση ικανοποιητική.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά βρίσκουμε 32GB εσωτερικής μνήμης η οποία είναι επεκτάσιμη μέσω καρτών microSD. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Sony είναι ακόμα ένας κατασκευαστής που κάνει το άλμα σε USB Type-C και έτσι η υιοθέτηση του νέου προτύπου μεγαλώνει συνέχεια.

Σαν Xperia ναυαρχίδα δεν θα μπορούσε να λείπει από το πακέτο και η αδιαβροχοποίηση. Τέλος, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων παραμένει τοποθετημένος στο πλάι, στο power button.

Sony Xperia XZ 2

Sony Xperia XZ – Κάμερα

Ως Sony ναυαρχίδα είναι φυσιολογικό πως ένα ακόμα σημείο έμφασης είναι η κάμερα. Ο αισθητήρας στο Sony Xperia XZ είναι ο IMX300 με ανάλυση 23MP και f/2.0 φακό. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας κάμερας είναι η αυτόματη εστίαση. Η Sony ονομάζει την νέα της τεχνολογία εστίασης ως Triple Image Sensing. Το νέο setup της κάμερας χρησιμοποιεί τεχνολογία laser, ανίχνευση χρωμάτων και phase detection για να κάνει την καλύτερη δυνατή εστίαση. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά απουσιάζει το Optical Image Stabilisation με την Sony να επιλέγει αντ’ αυτού λύσεις μέσω software για την σταθεροποίηση των φωτογραφιών. Στο κομμάτι του βίντεο η Sony επανέφερε τη δυνατότητα καταγραφής σε ανάλυση 4K. Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα για έως και 2x lossless zoom.

Ως συνήθως στις ανακοινώσεις όλα μοιάζουν ωραία και καλά. Αλλά λόγω του ιστορικού της Sony στην απόδοση της κάμερας στις ναυαρχίδες της κρατάμε μικρό καλάθι για το Sony Xperia XZ. Θα περιμένουμε να δούμε από κοντά τη συσκευή για να συμπεράνουμε πως αποδίδει το XZ στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Sony Xperia XZ – Μπαταρία

Στη μπαταρία, οι συσκευές της Sony ποτέ δεν είχαν τις μεγαλύτερες χωρητικότητες, αλλά πάντα η Sony καταφέρνει να χαρίζει στα smartphone της πολύ καλή αυτονομία. Το ίδιο φαίνεται πως θα συμβαίνει και με το Sony Xperia XZ. Η μπαταρία του είναι χωρητικότητας 2900mAh. Επίσης θα έχουμε και Quick Charge 3.0 αφού το υποστηρίζει και ο επεξεργαστής. Αυτό μεταφράζεται σε έξυπνη φόρτιση (εκτός από γρήγορη). Το κινητό θα καταλαβαίνει αν έχετε βάλει τη συσκευή να φορτίζει όλο το βράδυ, καθυστερώντας έτσι την φόρτιση από 90 έως 100% για να μην δημιουργείται πρόβλημα στη μπαταρία.

Sony Xperia XZ – Τιμή και κυκλοφορία

Το Sony Xperia XZ θα κυκλοφορήσει σε τρία χρώματα στην αγορά, τα Mineral Black, Forest Blue και Platinum. Η ημερομηνία της κυκλοφορίας τοποθετείται εντός του Οκτωβρίου χωρίς ακόμα να έγινε γνωστή η τιμή κυκλοφορίας.

από

Sony