Το skroutz κάνει το “Κινέζο” και “υποστηρίζει” αθέμιτο ανταγωνισμό

“Δύσκολα” φαίνεται πως είναι τα πράγματα για δεκάδες καταστήματα που βγάζουν χιλιάδες ευρώ καθημερινά χάρις στην πλατφόρμα του skroutz, με βάση τις πληροφορίες που προέρχονται από το tech in Greek. Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο κέρδος του skroutz προέρχεται από πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, αλλά όμως πως γίνεται τα καταστήματα που είναι καταχωρημένα σε αυτό να έχουν τόσο χαμηλές τιμές και να πλησιάζουν αυτές του aliexpress;

Να θυμίσω πως το aliexpress πουλάει σε τιμές χοντρικής απευθείας από την αγορά της Κίνας και πολλές φορές “καταστηματάρχης” είναι ο ίδιος ο κατασκευαστής. Άρα πως γίνεται τα καταστήματα του skroutz να πλησιάζουν τόσο πολύ αυτές τις τιμές, ειδικά την στιγμή που η φορολόγηση στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη;

Η απάντηση είναι πολύ απλή σύμφωνα με την πηγή της είδησης. Δεν αποδίδουν σχεδόν ούτε “δραχμή” ΦΠΑ στο κράτος (τα καταστήματα) και έχουν όφελος 24% έναντι των ανταγωνιστών τους. Με λίγα λόγια αν οι πληροφορίες είναι αληθινές, τότε το skroutz “υποστηρίζει” τεχνικές αθέμιτου ανταγωνισμού* (μεγάλη φοροδιαφυγή) παρέα με δεκάδες ηλεκτρονικά καταστήματα που έχει κατονομάσει η πηγή της είδησης.

skroutz

Αν ποτέ αυτή η υπόθεση φτάσει σε δικαστικές αίθουσες και πέσει στα “σωστά” χέρια της Ελληνικής δικαιοσύνης, τότε μιλάμε για τεραστίων διαστάσεων ζημιά που θα υποστεί το skroutz, αλλά κυρίως τα καταστημάτων που “υποστηρίζει”. Διαβάστε παρακάτω γιατί.

Η αποζημίωση που θα οριστεί αν μια τέτοια δικαστική “μάχη” κερδηθεί, θα είναι πολλά εκατομμύρια ευρώ, το skroutz και τα καταστήματα του, θα πρέπει να αποζημιώσουν όλους τους ανταγωνιστές (αλυσίδες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) στους οποίους έκαναν και κάνουν ζημιά, λόγω χρήσης τεχνικών αθέμιτου ανταγωνισμού, όπως και προβλέπει ο νόμος στην Ελλάδα.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που το skroutz έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία μόνο στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες που επιχείρησε να εισέλθει το skroutz έχει σχεδόν αποτύχει, γιατί πολύ απλά από τη στιγμή που οι διαφορές στις τιμές είναι μικρές γενικά στις τοπικές ξένες αγορές, δεν έχει σοβαρό λόγο ύπαρξης. Στην Ελληνική αγορά όμως όπου η φοροδιαφυγή δίνει και παίρνει με διάφορους τρόπους, τέτοιους είδους καταστήματα έχουν γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, γιατί πολύ απλά έχουν πολύ πιο χαμηλές τιμές από τους “τίμιους” ανταγωνιστές τους.

Μήπως είναι καιρός να έρθει το Google Shopping και στην Ελλάδα; Χωρίς φυσικά να υποστηρίζει τέτοιου είδους ηλεκτρονικά καταστήματα.

από

Asus ZenFone 8 Android