Το πρώτο smartphone με οθόνη 240Hz ανακοίνωσε η Sharp… περίπου

Ο ανταγωνισμός στον χώρο των Android smartphone είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος, και οι εταιρίες ψάχνουν συνεχώς τρόπους να ξεχωρίσουν. Καλύτερο design, δυνατό value for money, κορυφαίες κάμερες και καινοτόμα χαρακτηριστικά είναι συνήθως οι τακτικές που βλέπουμε να δοκιμάζουν οι κατασκευαστές.

Το δρόμο της καινοτομίας επέλεξε η Sharp, η οποία παρουσίασε μία ναυαρχίδα με δυνατά χαρακτηριστικά και επαναστατική οθόνη. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχει περάσει και στα smartphone η τεχνολογία οθονών με υψηλούς ρυθμού ανανέωσης οθόνης. Η πρώτη συσκευή με οθόνη 120Hz ήταν το iPad Pro, ενώ, στα smartphone η πρωτιά ανήκει στο Razer Phone. Από τότε έχουν υπάρξει κι άλλες συσκευές με οθόνες 90 και 120Hz. Η Sharp έρχεται τώρα, με το καινούργιο Sharp Aquos zero2, να τους ξεπεράσει όλους. Το νέο κινητό της ιαπωνικής εταιρίας έχει οθόνη ανανέωσης 240Hz(!) αλλά, το νούμερο αυτό είναι κάπως πλασματικό.

Sharp Aquos Zero2 - 01

Πράγματι, το Sharp Aquos zero2 προβάλει 240 καρέ ανά δευτερόλεπτο, αλλά, αυτό δεν είναι όλο από το περιεχόμενο που βλέπεις. Για κάθε καρέ που προβάλλεται, το κινητό της Sharp εισάγει ένα μαύρο καρέ ακριβώς μετά. Έτσι, ανάμεσα σε δύο καρέ, υπάρχει πάντα ένα μαύρο. Με απλά λόγια το πάνελ έχει ρυθμό ανανέωσης 240Hz, αλλά, η εικόνα ανανεώνεται 120 φορές το δευτερόλεπτο.

Αυτό μοιάζει με έναν αρκετά “μαρκετίστικο” τρόπο για να μπορέσει η Sharp να ισχυριστεί πως έφτιαξε την πρώτη οθόνη για smartphone με ανανέωση 240Hz – και όντως είναι. Υπάρχουν όμως και πρακτικά πλεονεκτήματα από αυτή την υλοποίηση. Η εισαγωγή μαύρων καρέ μειώνει τη θολούρα (blur) που μπορεί να δημιουργηθεί σε γρήγορα μεταβαλλόμενο περιεχόμενο κατά την μετάβαση από το ένα καρέ στο άλλο. Οπότε, μία οθόνη με αυτή την τεχνολογία (Black Frame Insertion) προσφέρει όντως πιο ομαλή εμπειρία στο χρήστη. Το πιο σημαντικό είναι πως η οθόνη αυτή είναι τεχνολογίας OLED, αντί για LCD που είχαμε δει σε παλιότερα πάνελ της Sharp με υψηλό ρυθμό ανανέωσης. Με OLED πάνελ, το μαύρο καρέ που εισάγεται θα είναι πιο βαθύ και η τεχνική αυτή θα πετυχαίνει ακόμα καλύτερα το σκοπό της.

Sharp Aquos Zero2 - 02

Τόση ώρα στεκόμαστε στην οθόνη γιατί αυτό είναι και το κύριο σημείο ενδιαφέροντος του Sharp Aquos zero2. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, αν και είναι κορυφαία, είναι αδιάφορα γιατί η συσκευή δεν θα κυκλοφορήσει πουθενά αλλού εκτός από την Ιαπωνία. Επειδή όμως η Sharp κατασκευάζει πάνελ και για άλλους κατασκευαστές έχει σημασία να εξετάσουμε την οθόνη και την τεχνολογία της.

Αν παρόλα αυτά σε ενδιαφέρουν τα χαρακτηριστικά του Sharp Aquos zero2, εμείς θα τα αναφέρουμε. Το νέο Sharp smartphone εξοπλίζεται με Snapdragon 855 επεξεργαστή, 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο. Η οθόνη του είναι διαγωνίου 6,4 ιντσών με notch, όπου εκεί υπάρχει μία κάμερα 8MP. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν δύο κάμερες, μία στα 21 και άλλη μία στα 12MP. Τα χαρακτηριστικά συμπληρώνει η αναπάντεχα μικρή μπαταρία των 3130mAh.

Αν και δεν πρόκειται να δούμε πότε από κοντά το Sharp Aquos zero2 και την οθόνη του, η συσκευή αξίζει την προσοχή μας. Όπως και με τον “πόλεμο” των Megapixel, έτσι και με τον ρυθμό ανανέωσης, πολλές εταιρίες σήμερα κυνηγούν ακόμα μεγαλύτερα νούμερα. Πολύ σύντομα θα δούμε αυτή την τεχνολογία σε περισσότερα smartphone κάτι που σημαίνει ότι η ομαλότητα του εικόνας θα βελτιωθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Γι’ αυτό και έχει ενδιαφέρον να παρακολουθούμε που πηγαίνει η τεχνολογία, κι ας μην την δούμε σύντομα στα χέρια μας.

Sony