Screenshot ή Print Screen | Οδηγίες για Υπολογιστή και Κινητό

Η λήψη και αποθήκευση ενός στιγμιότυπου της οθόνης είναι μια δυνατότητα που προσφέρετε σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Στον υπολογιστή, αλλά και στο laptop ο τρόπος είναι σχεδόν ίδιος, αλλά θα τα δούμε ξεχωριστά σε περίπτωση που το κάνετε πρώτη φορά. Για Android η λύση είναι πολύ πιο απλή και άμεση. Πριν μάθουμε όμως πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε screenshot ή print screen πρέπει να μάθουμε κάποα βασικά πράγματα.


Print Screen σε Windows 11!

Η πραγματοποίηση print screen είναι κυριολεκτικά σκέτη ευχαρίστηση στα Windows 11, αφού διαθέτει εξειδικευμένο εργαλείο που πραγματικά μας λύνει τα χέρια! Αρκεί μόνο να πατήσουμε τα κουμπιά shift + windows + s και στη συνέχεια μπορούμε απλά να επιλέξουμε έτσι απλά το κομμάτι της οθόνης που θέλουμε να “φωτογραφίσουμε”.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι προεγκατεστημένο στα Windows 11 και λέγεται “εργαλείο αποκομμάτων”, αν δηλαδή έχετε ρυθμίσει τα Windows στα Ελληνικά, αλλιώς στα Αγγλικά θα το βρείτε ως Snipping Tool.

Στη περίπτωση που είστε αρχάριος, όταν επιλέγεται ένα μέρος της οθόνης για να γίνει print screen, αυτομάτως γίνεται αντιγραφή στη προσωρινή μνήμη του υπολογιστή (copy to clipboard). Έτσι, αν ανοίξετε για παράδειγμα από το ίδιο PC το messenger του Facebook ή το Skype και πατήσετε επικόλληση (ctrl + v) θα δείτε το στιγμιότυπο οθόνης να ανεβαίνει κανονικά σαν μία απλή εικόνα, είτε πρόκειται για μία νέα δημοσίευση, είτε για προσωπικό μήνυμα.

Η συγκεκριμένη λειτουργία των Windows 11 δεν αναιρεί τις παρακάτω επιλογές που θα βρείτε στο άρθρο. Το κουμπί print screen για παράδειγμα που διαθέτουν τα πιο πολλά πληκτρολόγια, θα συνεχίσει να δουλεύει κανονικά και με τον ίδιο τρόπο.


Πως κάνουμε Print Screen σε υπολογιστή και laptop

Βασική διαδικασία: Αρχικά πρέπει να εντοπίσετε το κουμπί Print Screen που έχουν τα περισσότερα πληκτρολόγια. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του η δουλειά του είναι να απαθανατίζει ο,τι βρίσκεται στην οθόνη εκείνη την στιγμή.

Ας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει όταν πατάμε αυτό το κουμπί για να καταλάβετε πώς δουλεύει ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιείται άνετα. Για όσους δεν κατάλαβαν, το screenshot είναι σαν να βγάζουμε μία φωτογραφία την οθόνης μας, μόνο που δεν χρειαζόμαστε κάμερα ή κάτι τέτοιο διότι γίνεται ψηφιακά.

Όταν λοιπόν τραβήξουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης πατώντας το κουμπί Print Screen, αυτομάτως γίνεται αντιγραφή της screenshot εικόνας στην προσωρινή μνήμη του υπολογιστή, χωρίς κάποιο σημάδι ή ειδοποίηση από τα Windows. Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας όπως αυτό της ζωγραφικής ώστε να κάνουμε επικόλληση. Η διαδικασία περιγράφεται πιο κάτω.

Σε περίπτωση που είστε πιο προχωρημένος χρήστης μπορείτε να ανοίξετε την υπηρεσία Google Photos σε κάποιο browser και να κάνετε εκεί επικόλληση με Ctrl + V. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι αυτό δεν πειράζει, παρακάτω περιγράφετε πιο αναλυτικά η διαδικασία. Προσοχή, ανάλογα με την έκδοση των Windows που έχετε ή το στήσιμο, με το κουμπί print screen μπορεί να ανοίξει αυτόματα και το Snipping Tool που είδαμε πιο πάνω.


Επικόλληση του Screenshot

Η πιο απλή λύση είναι να ανοίξουμε το πρόγραμμα της ζωγραφικής που συμπεριλαμβάνεται δωρεάν σε όλες τις εκδόσεις Windows, αλλά το πιο πιθανό είναι να έχετε Windows 10. Στη συνέχεια, θα πρέπει να κάνουμε επικόλληση, αφού πρώτα έχουμε τραβήξει το screenshot. Επικόλληση μπορούμε να κάνουμε με δεξί κλικ πάνω στον λευκό καμβά στο πρόγραμμα της ζωγραφικής και θα εμφανιστεί η επιλογή της επικόλλησης.

Μετά από μενού αρχείο ή files στα Αγγλικά μπορείτε να αποθηκεύσετε την εικόνα όπου εσείς θέλετε στον αποθηκευτικό χώρο του υπολογιστή.

επικόλληση print screen φωτογραφίας

Ένας άλλο τρόπος για πιο γρήγορο αποτέλεσμα είναι να πατήσουμε Ctrl και V, που είναι η συντόμευση του πληκτρολογίου (keyboard shortcut) για την εντολή επικόλλησης. Στην από πάνω εικόνα βλέπετε τη ζωγραφική στα Windows 7, αλλά και στις νεότερες εκδόσεις δεν θα βρείτε μεγάλες διαφορές.

επικόλληση του screenshot στον υπολογιστη

Αν δεν δουλέψει το κουμπί print screen από μόνο του, τότε συνεχίστε το διάβασμα για να δοκιμάσετε άλλον συνδυασμό.

Η επόμενη λύση είναι να πάμε στην οθόνη ή οτιδήποτε θέλουμε να απαθανατίσουμε και να πατήσουμε δυο κουμπιά μια φορά, αλλά ταυτόχρονα. Τα κουμπιά αυτά για να κάνουμε το screenshot είναι τα εξής: Το Alt και το Print Screen. To Alt είναι κάτω αριστερά στο πληκτρολόγιο και είναι γραμμένο ως Alt και το Print Screen ή θα είναι όλο γραμμένο ή θα είναι συντομογραφία “PRT SCR“, κυρίως στα laptop.

Δεν έχει σημασία η μάρκα laptop που έχετε, είτε είναι Asus ή MSI η διαδικασία παραμένει ίδια.

print screen στον υπολογιστη

Print Screen με Web Capture

Το web capture είναι μία νέα δυνατότητα που προσφέρεται στον Microsoft Edge από το 2020 που βρίσκεται προεγκατεστημένος στα Windows 10. Ο τρόπος λειτουργίας του στην αρχή μπορεί να ξενίζει, αλλά αν χρησιμοποιείται Edge ως βασικό browser τότε σίγουρα θα αγαπήσετε το Web Capture για τα print screen. Προσοχή, η συγκεκριμένη μέθοδος αφορά μόνο ιστοσελίδες. Η χρήση του είναι αρκετά απλή και μπορεί να γίνει με 3 τρόπους:

  • Με δεξί κλικ στο site που θέλουμε και στην συνέχεια επιλέγοντας “web capture”.
  • Κάνοντας το ίδιο από το μενού (…) που βρίσκεται πάνω δεξιά.
  • Με την συντόμευση στο πληκτρολόγιο ctrl + shift + s.
print screen με microsoft edge

Στην συνέχεια με το ποντίκι επιλέγουμε πιο κομμάτι της σελίδας χρειαζόμαστε για print screen. Μετά στη κάτω δεξιά γωνία της περιοχής που επιλέξαμε θα εμφανιστούν 2 επιλογές για αντιγραφή ή περαιτέρω επεξεργασία ώστε να γίνουν σημειώσεις πάνω στο print screen. Με την επιλογή “add notes” υπάρχει και δυνατότητα στην συνέχεια να γίνει απευθείας διαμοιρασμός με διάφορες υπηρεσίες όπως το Skype χωρίς την ανάγκη για αποθήκευση της εικόνας στο δίσκο.

Με την επιλογή της αντιγραφής το print screen θα πρέπει να γίνει επικόλληση σε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων όπως περιγράφεται πιο πάνω.


Screenshot για Android Κινητά & tablet

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να πατήσετε ταυτόχρονα για περίπου 1 δευτερόλεπτο το κουμπί ενεργοποίησης και το κουμπί που χαμηλώνει η ένταση (volume down). Με αυτό τον τρόπο, θα αποθηκευτεί αυτόματα η εικόνα με το screenshot στο κινητό μας.

πως κανουμε screenshot σε android

Βέβαια, σε ελάχιστες περιπτώσεις που οι κατασκευαστές αλλάζουν τις ρυθμίσεις ενδέχεται να μη δουλεύει. Για παράδειγμα σε πιο παλιά Samsung Android κινητά για να βγάλεις screenshot πρέπει να πατήσεις το home button που είναι κάτω από την οθόνη, αντί για το κουμπί που χαμηλώνει την ένταση.

android screenshot print screen

Συνήθως αυτή η εικόνα θα καταλήξει σε εφαρμογές, όπως το Google Photos. Εφαρμογές δηλαδή που διαχειρίζονται εικόνες και φωτογραφίες στο κινητό μας, όλα τα κινητά έχουν από μια. Στη συνέχεια μπορείτε να διαχειριστείτε το screenshot όπως εσείς επιθυμείτε.

Η διαδικασία είναι ίδια και για Android tablet όλως των εταιριών, όπως Samsung και Xiaomi. Επίσης, πολλοί κατασκευαστές Android δημιουργούν ξεχωριστό κουμπί στην μπάρα ειδοποιήσεων για τη λήψη φωτογραφιών της οθόνης. Προσοχή όμως γιατί κάποιοι ελάχιστοι κατασκευαστές, ανάλογα με την έκδοση του λογισμικού, μπορεί να έχουν αλλάξει τη μέθοδο.


Εφαρμογή Android για Screenshot

Ασφαλώς, δεν απουσιάζουν και οι εφαρμογές για τους πιο προχωρημένους χρήστες. Μια από αυτές είναι το screenshot, που δίνει στο χρήστη διάφορες χρήσιμες δυνατότητες όπως:

  • Να καθορίσουμε εμείς πού θα αποθηκεύεται το κάθε screenshot.
  • Προεπισκόπηση της εικόνας για πιο άμεση διαχείριση.
  • Να κόψουμε τα σημεία που δεν θέλουμε να εμφανίζονται στην εικόνα.
  • Να ζωγραφίσουμε πάνω στο Screenshot.
  • Να προσθέσουμε κείμενο.
  • Ανεξάρτητη διαχείριση των screenshots.
android screenshot print screen

Snip Editor

Το Snip Editor είναι πρόγραμμα της Microsoft (Garage Project) για Windows 10 και δημιουργήθηκε για να μπορούμε να έχουμε πλήρη έλεγχο στην δημιουργία στιγμιότυπων (screenshots) χωρίς την χρήση του Print Screen κουμπιού. Δίνει διάφορες επιλογές όπως το να τραβήξουμε screenshot μόνο από ένα συγκεκριμένο σημείο της οθόνης ή από πρόγραμμα. Όλα αυτά με την εγγύηση της Microsoft.

screenshot και print screen με το snip της microsoft
Asus ZenFone 8 Android