Τέλος η υποστήριξη Linux στο DeX μετά την αναβάθμιση σε Android 10

Περίπου ένα χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2018, Samsung και Canonical είχαν ανακοινώσει τη συνεργασία τους. Στόχος αυτής της συνεργασίας ήταν να έρθει ένα πλήρες περιβάλλον Linux desktop στο DeX. Να τρέχει δηλαδή μια κανονική διανομή του λειτουργικού συστήματος Ubuntu ( που αναπτύσσεται από την Canonical) μέσα από τα κινητά της Samsung που υποστηρίζουν το DeX.

Linux on Dex Android 10 - 01

Τα σχέδια αυτά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν πλήρως και μόνο previews είδαμε από το Linux σε DeX. Με την ανάπτυξη ίσως να μην προχωράει όσο γρήγορα θα ήλπιζε η Samsung, η εταιρία ανακοίνωσε τον τερματισμό του project. Η υποστήριξη του “Linux on DeX” θα σταματήσει μετά την αναβάθμιση των smartphone της Samsung σε Android 10.

Το παράδοξο είναι πως, με βάση όσα είχαμε δει μέχρι σήμερα, το “Linux on DeX” φαινόταν πάρα πολύ ελπιδοφόρο. Οι δοκιμαστικές εκδόσεις του project έτρεχαν πάρα που ομαλά την έκδοση Ubuntu που υπήρχε στην συσκευή και οι περισσότερες εφαρμογές δεν είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα να δουλέψουν σε συσκευή αρχιτεκτονικής ARM κι ας ήταν σχεδιασμένες για επεξεργαστές x86. Φυσικά υπήρχαν κάποια bugs και μερικές εφαρμογές δεν έπαιζαν σωστά στον ARM επεξεργαστή, αλλά, η ανάπτυξη φαινόταν πως είχε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο από πλευράς απόδοσης.

Linux on Dex Android 10 - 02

Αν υπολόγιζες λοιπόν να έχεις σύντομα ένα πλήρες Linux περιβάλλον μέσα από το Samsung κινητό σου, οι ελπίδες σου δυστυχώς δεν θα γίνουν πραγματικότητα. Το μόνο desktop στο οποίο θα μπορείς να βασίζεται, μετά την αναβάθμιση σε Android 10, είναι αυτού του Android περιβάλλοντος που προσφέρει το DeX από την πρώτη στιγμή. Αυτό εννοείται πως δεν θα σταματήσει να υποστηρίζεται. Ακόμα και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο καθώς προσθέτει μεγάλη χρηστικότητα στο κινητό. Με ένα μόλις καλώδιο μπορείς να έχεις ένα desktop Android στην οθόνη σου.

Δυστυχώς όμως το όνειρο μιας πλήρους έκδοσης desktop λειτουργικού που θα τρέχει απευθείας από το κινητό αργεί ακόμα. Κάθε προσπάθεια που έχει γίνει στο μέχρι σήμερα, από το Ubuntu Edge μέχρι και το Windows Continuum έχει αποτύχει.

Sony