Android + Root | Πλέον, δεν είναι απαραίτητο να αποκτήσεις δικαιώματα Root!

Πολλοί πιστεύουν πως η διαδικασία του root (ή σε απλά ελληνικά το ξεκλείδωμα μιας android συσκευής) είναι απαραίτητη. Βελτιώσεις απόδοσης, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας ή και αφαίρεση bloatware εiναι μόνο μερικοί παράγοντες κατά τους οποίους πολλοί χρήστες καταφεύγουν στην λύση αυτή. Κατά πόσο όμως αυτή η λογική είναι βάσιμη εν έτει 2017;

Μην κάνεις root

To Root or NOT to Root

To root, δηλαδή στα Ελληνικά δικαιώματα υπερχρήστη, δίνει πλήρη πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα που τροφοδοτεί μια Android συσκευή. Συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων του λειτουργικού συστήματος που είναι κλειστά για τον “έξω κόσμο”. Υπάρχει δυνατότητα να αλλαχτούν κρίσιμες ρυθμίσεις, αλλά και τον τρόπο εκτέλεσης ορισμένων λειτουργιών με τρόπους που προηγουμένως δεν μπορούσαμε.

Με τις ευλογίες του Root, έχουμε ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο Android οικοσύστημα, όπου ο κάθε χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο της συσκευής του. Όμως οι γνώσεις που χρειάζονται για την σωστή διαχείριση του είναι πολλές και συνήθως δεν έχουν όσοι κάνουν root. Ας μπούμε όμως στο ζουμί για να αναλύσουμε μερικούς από τους λόγους που δεν πρέπει να γίνει root, ειδικά για αρχάριους:

  •  Το Root δεν είναι για όλους. Ας μην γελιόμαστε θα πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς κάνεις. Πρέπει να έχεις κάποιες βασικές γνώσεις πάνω στο Λειτουργικό Android – ξεκλείδωμα bootloader, Oem unlock, adb commands, Custom Recovery, Costum Rom. Αν έχεις ζαλιστεί ή δεν έχεις ξανακούσει τις συγκεκριμένες ορολογίες, τότε καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Σε μεγάλο βαθμό, η επιλογή μιας Custom Rom μπορεί να αποβεί μοιραία.
Root
  • Ξέχασε την εγγύηση της συσκευής, στην περίπτωση που πάει κάτι στραβά κατά την διαδικασία του Root (Soft brick) ή – ακόμα χειρότερα – βλάβη στο hardware (Ηard brick). Στην πρώτη περίπτωση, ίσως και να το σώσεις. Στη δεύτερη όμως, θα σου κοστίσει το 1/4 και, σε πολλές περιπτώσεις, τα 2/4 των χρημάτων που έδωσες για να αγοράσεις την αγαπημένη σου Android συσκευή.
  • Η έννοια του Root είναι περισσότερο χρήσιμη σε παλαιότερες εκδόσεις του οικοσυστήματος Android. Ήδη από το Android Marshmallow, ο χρήστης έχει περισσότερο έλεγχο της συσκευής του και μπορεί να εκτελέσει διεργασίες που πρωτίστως δεν μπορούσε χωρίς Root. Για παράδειγμα, η απενεργοποίηση ή διαγραφή Android εφαρμογών και η δυνατότητα χρήσης του Android χωρίς να γνωστοποιούμε στις υπηρεσίες της Google όλες τις δραστηριότητες των συσκευών μας.
  • Εξοικονόμηση μπαταρίας. Μια φράση που έχει ίσως το μεγαλύτερο ποσοστό αναζητήσεων στις “μηχανές αναζήτησης” και ένας από τους κύριους λόγους που οι χρήστες κατέφευγαν σε Root. Πιστεύω ότι είναι αρκετό να αναφερθώ στο Doze. Είναι η εσωτερική ρύθμιση που υπάρχει ενσωματωμένη ήδη από την εποχή του Android Marshmallow, η οποία επιτρέπει στη συσκευή μας να μπαίνει σε “Sleep mode”, όταν δεν τη χρησιμοποιούμε. Φυσικά, στο Playstore μπορούμε να βρούμε πολλές εφαρμογές χωρίς την απαίτηση root. Από το πλήθος ξεχωρίζουν: DU Battery Saver, Greenify, JuiceDefender,Battery Defender.
  • Η Google έχει προσθέσει πολλά από τα χαρακτηριστικά που κάποτε απαιτούσαν Root. Όπως η δυνατότητα χρήσης της κάρτας SD ως εσωτερικό χώρο αποθήκευσης στη συσκευή μας και η αλλαγή του θέματος της συσκευής.
  • Η συσκευή γίνεται περισσότερο ευάλωτη σε κακόβουλο λογισμικό, εφόσον ο χρήστης δεν έχει τον πλήρη ελέγχο της συσκευής του.

Ας είμαστε ρεαλιστές, οι καιροί αλλάζουν. Τα smartphones στην εργοστασιακή τους κατάσταση λειτουργούν αρκετά καλά και δεν είναι αναγκαία πλέον η χρήση κάποιων tunning apps. Χαρακτηριστικά όπως το GPS ή οι λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας είναι συνήθως αρκετά ώριμα, ώστε να μην απαιτείται παρέμβαση. Υπάρχει μια τεράστια γκάμα αξιόλογων συσκευών για να επιλέξεις, χωρίς να χρειάζεται να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και όσο για το bloatware: το να μπορώ να απενεργοποιήσω τις εφαρμογές μου είναι αρκετό για μένα. Προσωπικά, δεν αγοράζω smartphone χωρίς να έχει τουλάχιστον 32GB μνήμης.

iPhone