Realme 8 5G Review: Οθόνη, σχεδίαση, αυτονομία και φωτογραφικές επιδόσεις στο επίκεντρο 229€!

Όλες οι εταιρίες κάνουν λάθη και το Realme 8 5G θα μπορούσα να πω πως είναι κάτι σαν την επιστροφή της εταιρίας στον ανταγωνισμό μετά από ένα “σύντομο διάλειμμα” που έκανε με το 8 Pro. Είναι αρκετά σημαντικό να τονίσω πως το Realme 8 5G θα τρέχει σε ειδική προσφορά 229€ μόνο για 2 μέρες από τις 18/5/2021 έως και 20/5/2021, γιατί στη συνέχεια θα κοστίζει 249€.

Realme 8 5G review

Ποιος είναι ο ανταγωνισμός του Realme 8 5G;

Για αρχή ας ξεκαθαρίσουμε τι γίνεται με τον ανταγωνισμό για να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της συσκευής χωρίς ενδοιασμούς και “ναι μεν αλλά…”. Ο άμεσος ανταγωνιστής του είναι το Xiaomi Redmi Note 10 5G που φοράει μέχρι και το ίδιο chipset, δηλαδή τον MediaTek Dimensity 700 5G. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως στη Γερμανία που κυκλοφόρησε μόλις σήμερα ξεκίνησε με αρχική τιμή 229€, όπως ακριβώς δηλαδή και το Realme 8 5G.

Παρόλα αυτά, το Realme 8 5G έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και σαν σύνολο (Realme 8 5G vs Redmi Note 10 5g) είναι καλύτερο από το Redmi Note 10 5G για τους παρακάτω λόγους:

 • Έχει αρκετά πιο γρήγορο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.
 • Πιο γρήγορο και ελαφρύ UI με αποτέλεσμα την καλύτερη εφαρμογή των 90Hz (ρυθμός ανανέωσης) στην οθόνη.
 • Μεγαλύτερη φωτεινότητα (nits), του Xiaomi είναι πιο χαμηλή.
 • Είναι πιο λεπτό και ελαφρύ.
 • Έχει πιο γρήγορη συνδεσιμότητα μέσω WiFi, όπως αποδεικνύεται και από το link της σύγκρισης πιο πάνω πάνω.
 • Δεν είναι υβριδικό dual sim, αλλά δέχεται 2 SIM και μία MicroSD.

Παρόλα αυτά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού το Redmi Note 10 5G έχει υπέρυθρες, Gorilla Glass 3 και δεύτερο μικρόφωνο για ακύρωση ήχου που το Realme 8 5G δεν έχει. Τα πλεονεκτήματα όμως του Realme 8 5G είναι περισσότερα. Αφού είδαμε τον ανταγωνισμό όπως μόνο το TechValue γνωρίζει ας συνεχίσουμε το review.


UnBoXing

Συνεχίζει σταθερά και δυνατά η Realme εδώ και στο κουτί υπάρχει:

 • Θήκη σιλικόνης
 • Τοποθετημένη προστασία οθόνης
 • Φορτιστής γρήγορης φόρτισης
 • Καλώδιο φόρτισης και σύνδεσης με Η/Υ USB σε type-c
 • Κλειδάκι για το “συρτάρι” των τριών υποδοχών 2 sim και μίας MicroSD

Σχεδίαση

Το Realme 8 5G είναι μία από τις πιο λεπτές και ελαφριές 5G συσκευές. Για την ακρίβεια στην χρηματική κατηγορία που ανήκει είναι το πιο ελαφρύ και λεπτό 5G κινητό. Είναι λίγο αστείο να λέμε ότι τα 5G κινητά είναι πιο χοντρά και βαριά, αλλά είναι αλήθεια πως τα πρώτα 5G chipset που βγήκαν προσθέτουν όντως λίγο πάχος και βάρος στα κινητά. Στα πιο πρόσφατα chipset αυτό δεν είναι πρόβλημα πλέον ή η διαφορά είναι πολύ μικρή.

Παρόλο που η πλάτη και το πλαίσιο της συσκευής είναι από πλαστικό η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι μίας πιο ακριβής συσκευής, όπως το ίδιο συμβαίνει και όταν κοιτάς το κινητό. Δεν υπάρχει κανένα παράπονο από την σχεδίαση και ευτυχώς δεν υπάρχει στη πλάτη το dare to leap! Αρκετά σημαντικό ακόμα πως τα bezel είναι ελαφρώς πιο μικρά από αυτά του ανταγωνισμού.


Οθόνη

Η οθόνη του Realme 8 5G είναι μόνο αυτή που πρέπει. Ζωντανά και έντονα χρώματα με άψογες γωνίες θέασης όπως όλες οι IPS έχουν. Σε αντίθεση με το πιο οικονομικό Realme 8 που έχει οθόνη OLED και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη, εδώ βλέπουμε ότι το 8 5G τα χάνει αυτά, αλλά κερδίζει λόγο των 90Hz ρυθμού ανανέωσης που το απλό 8 δεν έχει. Η οθόνη έχει ανάλυση FHD+ και είναι τεχνολογίας IPS. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, επειδή το UI είναι πιο ελαφρύ σε σύγκριση με το MIUI της Xiaomi τα 90Hz φαίνονται πιο εύκολα και με πιο λίγα “κολλήματα”.

Realme UI
Realme UI

Απόδοση

Θα αναφέρω ξανά πως το Realme UI είναι ελαφρύ και βοηθάει όσο δεν πάει την απόδοση της συσκευής, γιατί είναι αρκετά σημαντικό. Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας του λογισμικού. Εδώ ακριβώς κρύβεται ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Realme έναντι της Xiaomi. Οι συσκευές μεσαίας κατηγορίας της Realme αποδίδουν πάντα καλύτερα σε σύγκριση με αυτές της Xiaomi και αυτό οφείλεται μόνο στο καλύτερο και πιο ελαφρύ UI. Το Realme 8 5G στις δοκιμές μας κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία και χωρίς κολλήματα με δεκάδες ανοιχτές εφαρμογές. Η Realme έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με το Android 11 και το Realme UI 2.0, τελικά όντως, μερικές φορές το καλό πράγμα αργεί να γίνει!

Από την άλλη όμως δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω gaming κινητό όπως η Realme ιδανικά θα ήθελε, εννοείται πως μπορεί να σηκώσει όλους τους gaming τίτλους, αλλά στα πιο βαριά παιχνίδια θα χρειαστεί να παίξετε με τα γραφικά στο “medium” και ίσως με λιγότερα FPS, ανάλογα τον τίτλο. Αναμενόμενο, με 229€ δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Κάτι άλλο που μου άρεσε αρκετά και αξίζει να αναφέρω είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες της συσκευής. Είναι γνωστό πως οι MediaTek ανεβάζουν εύκολα θερμοκρασία και γι’ αυτό είναι πιθανό η Realme να έφτιαξε το δικό της σύστημα ψύξης. Χρησιμοποίησα το κινητό για πλοήγηση σε διάφορες διαδρομές από 10 έως και 40 λεπτά συνεχούς χρήσης με θερμοκρασίας περιβάλλοντος 20-25 και όταν αφαίρεσα το κινητό από τη βάση δεν είχε ζεσταθεί ιδιαίτερα σε αντίθεση με πολλά κινητά που δοκιμάζω τα οποία ζεσταίνονται πολύ παραπάνω κατά την πλοήγηση. Στη διαχείριση θερμοκρασιών το Realme 8 5G παίρνει άριστα.

Realme 8 Απόδοση
Realme 8 Απόδοση

Αυτονομία

Με μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh, chipset με λιθογραφία στα 7 νανόμετρα και ελαφρύ UI είναι σχεδόν δεδομένη η δυνατή αυτονομία της συσκευής. Το Realme 8 5G χωρίς gaming, αλλά με έντονη χρήση σε YouTube, περιήγησή στο διαδίκτυο με πάνω από 15 καρτέλες ανοιχτές, ανταλλαγή μηνυμάτων, emails και κλήσεις περίπου μία ώρα την ημέρα κατάφερε να με βγάλει 2 μέρες με μόλις μία φόρτιση και στο τέλος της δεύτερης μέρας είχε απομείνει περίπου 10% μπαταρίας. Σε αυτό το σημείο είναι αρκετά σημαντικό να τονίσω πως όλες οι δοκιμές έγιναν με 4G και όχι με 5G.


Φωτογραφικές δυνατότητες

Μπορεί η Realme για τις ναυαρχίδες της που ακόμα δεν έχουμε δει να ψάχνει την “μυστική συνταγή” που θα την οδηγήσουν στη κορυφή του ανταγωνισμού, όμως στη μεσαία κατηγορία τα πράγματα αλλάζουν. Ήδη από τις αρχές του 2020 ανταγωνίζεται στήθος με στήθος την Xiaomi. Το Realme 8 5G δεν αποτελεί εξαίρεση και μπορεί να ανταγωνιστεί μια χαρά την σειρά Redmi Note 10.

Η κύρια κάμερα δίνει απλόχερα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα λεφτά που ζητάει. Ο βασικός αισθητήρας είναι 48MP και όπως συμβαίνει με τα πιο πολλά smartphones πλέον χρησιμοποιεί την τεχνολογία Pixel Binning όπου 4 Pixel συνδυάζονται σε 1 για καλύτερο αποτέλεσμα. Οπότε το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι 48MP, αλλά 12MP. Για όσους χρειαστούν τα 48MP, εννοείται πως υπάρχει και 48MP λειτουργία, αλλά και pro για τους πιο διαβασμένους.

Όλες οι παρακάτω φωτογραφίες τραβήχτηκαν με την βασική κάμερα στην αυτόματη λειτουργία. Με εντυπωσίασε το γεγονός πως ακόμα και αν δεν είχα σταθερό χέρι οι φωτογραφίες έβγαιναν πάντα με σωστή εστίαση. Η πρόοδος της Realme στον φωτογραφικό τομέα είναι εμφανής. Δίνει καλή λεπτομέρεια σε αντικείμενα και πρόσωπα η βασική κάμερα στη πλάτη. Για όσους το θέλουν, το beatify της selfie “πάει σύννεφο…!

Οι φωτογραφίες για να ανέβουν στη σελίδα έχουν υποστεί μερική συμπίεση.

Realme 8 5G selfie

Τελικό Συμπέρασμα

Το Realme 8 5G κατάφερε να σταθεί με την αξία του στον 5G ανταγωνισμό, κάτι που καμία εταιρία δεν έχει καταφέρει όπως η Realme απέναντι στην Xiaomi. Αν αυτό που ψάχνεις είναι μία 5G οικονομική συσκευή που όμως δεν υστερεί σε πολλούς τομείς, τότε το συγκεκριμένο κινητό είναι μονόδρομος. Αν έχεις το Realme 7 5G, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος αναβάθμισης.

Asus ZenFone 8 Android