Project ARA: Η Google εγκαταλείπει τα σχέδιά της για modular συσκευές

Όνειρο ήταν και πάει το Project ARA, όπως φαίνεται. Σύμφωνα με πηγές του Reuters μέσα από την εταιρία, η Google έχει πλέον ακυρώσει τα σχέδιά της για την δημιουργία μίας πλήρως modular συσκευής. Και ενώ μόλις τον Μάιο η Google στο I/O Developer conference είχε ανακοινώσει μία σειρά από συνεργάτες για το εγχείρημα. Επίσης, το φετινό φθινόπωρο είχε τεθεί ως πιθανή περίοδος για την επίσημη κυκλοφορία συσκευών του Project ARA. Όμως τα σχέδια αυτά έχουν πλέον εγκαταλειφθεί, δυστυχώς.

Project ARA 01


Project ARA – Οι λόγοι της ακύρωσης

Ο βασικότερος λόγος για το τέλος του εγχειρήματος Project ARA φαίνεται πως είναι οι αλλαγές στις προτεραιότητες της Google, όσον αφορά τα hardware προϊόντα της. Η Google έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην δημιουργία μίας κοινής ταυτότητας για τις συσκευές της, υπό το brand Pixel. Αυτή η αλλαγή στο focus είναι και ο βασικός παράγοντας εγκατάλειψης του Project ARA.

Τον κυριότερο ρόλο στην μετάβαση αυτή έχει παίξει η πρόσληψη του πρώην προέδρου της Motorola, Rick Osterloh. Ο λόγος που επανήλθε στην Google είναι για να ηγηθεί της προσπάθειας ενοποίησης του hardware division.

Project Ara

Παρότι οι modular συσκευές προκαλούν ενθουσιασμό σαν ιδέα, οι υλοποιήσεις που είχαμε δει μέχρι τώρα δεν μπορούν σε τίποτα να συγκριθούν με αυτό που ιδανικά θα θέλαμε. Όλα τα πρότυπα μέχρι τώρα ήταν αρκετά μεγάλα σε όγκο και το κόστος παραγωγής ήταν αρκετά υψηλό. Έτσι, με τις αλλαγές στις προτεραιότητες της Google είναι εύλογο η εταιρία να οδηγηθεί στην απόφαση να σταματήσει το Project ARA.

Project ARA – Από εδώ και πέρα

Η ίδια η Google σίγουρα δεν θα φέρει το Project ARA στην αγορά. Υπάρχουν όμως πιθανότητες να δούμε modular συσκευή σε κυκλοφορία από άλλους συμμετέχοντες του project. Οι συνεργάτες του όλου εγχειρήματος θα μπορέσουν πιθανότατα μέσω licensing να εκμεταλλευθούν την τεχνολογία που μέχρι τώρα έχει παραχθεί. Έτσι, θα μπορέσουν, αν το επιλέξουν, να διαθέσουν μία πλήρως αρθρωτή συσκευή στην αγορά.


Παλαιότερες ειδήσεις για το Project ARA

Project Ara έρχεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015;

28 Φεβ 2014 από Ειρήνη Σέργη

Στις 15- 16 Απριλίου, η Google θα κάνει το πρώτο Conference για το Project Ara, στο Mountain View της California. Σίγουρα, οι περισσότεροι από εμάς το βλέπουμε, ακόμα, σαν Όνειρο Θερινής Νυκτός, αλλά η Google και, μάλιστα, ο επικεφαλής του Project Ara, Paul Eremenko, μας ενημερώνει πως όχι μόνο η κυκλοφορία του κινητού θα γίνει τον επόμενο χρόνο, αλλά και πως θα κοστίζει μόνο $50..

 

Project Ara λεπτομέρειες

Το “τηλέφωνο” θα είναι σε πρώιμη μορφή και θα έχει τις βασικές λειτουργίες, ώστε να μπορέσει να παραμείνει προσιτό για όλους. Θα έχει μόνο Wi-Fi, τρελά μικρή χωρητικότητα και ελάχιστες επιλογές επεξεργασίας. Η ιδέα είναι, ο αγοραστής, όταν θα έχει ένα κομπόδεμα, να αρχίσει σιγά-σιγά να αναβαθμίζει την συσκευή του προσθέτοντας “blocks” που θα έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερη κάμερα, περισσότερη χωρητικότητα, έναν ταχύτερο CPU/GPU.

Ο κύριος Eremenko, εκτός από το να σκέφτεται την τσέπη μας, υπόσχεται πως θα κάνει την συσκευή (συμπεριλαμβανομένων των αποσπόμενων κομματιών) λιγότερο από 10 χιλιοστά χοντρό και με τουλάχιστον 3 διαφορετικά μεγέθη: mini, medium και jumbo.

Αν αναρωτιέστε πώς θα συγκρατούνται τα κομμάτια στη θέση τους και δεν θα τα ψάχνουμε κάτω από καναπέδες, μέσα σε τσάντες, κάτω στο πάτωμα καθώς το χρησιμοποιούμε, η Google σχεδιάζει να “κλειδώσει” τα μπροστινά κομμάτια με σύρτες και τα πίσω με electro permanent magnets. Για να μπορέσεις να “ξεκλειδώσεις” ένα κομμάτι, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ένα ειδικό application, το οποίο βρίσκεται μέσα στην συσκευή.

Η Google μας αποδεικνύει πως το αδύνατο γίνεται δυνατό, παρουσιάζοντάς μας το Project Ara. Μέχρι να βγει στην αγορά, πολλοί από εμάς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως όλο αυτό είναι μία ακατόρθωτη και καθόλου πρακτική ιδέα. Όμως, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε να μας καταπλήξουν.

Project Ara

Sony