Εγκατάσταση Play Store και οι καλύτερες εναλλακτικές

Το Google Play Store διαθέτει προς εγκατάσταση στο ηλεκτρονικό της κατάστημα κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια εφαρμογές! Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2020 βρίσκεται πρώτο ανάμεσα στα κορυφαία ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών.

Όλες οι εφαρμογές στο Play Store είναι κατηγοριοποιημένες σε μουσική, ταινίες, παιχνίδια, εφαρμογές, βιβλία και δεκάδες υποκατηγορίες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το Android κινητό ή tablet δεν έχει προεγκατεστημένο το Play Store; Βρες την λύση στο οδηγό εγκατάστασης Play Store που ακολουθεί παρέα με τις εναλλακτικές λύσεις.


Αν ψάχνεις τον πιο γρήγορο και εύκολο τρόπο να εγκαταστήσεις οποιαδήποτε εφαρμογή και δεν υπάρχει Play Store στη συσκευή σου, κατέβασε το APKPure Store και εγκατέστησε το. Έτσι απλά θα έχεις πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του Android!


εγκατάσταση play store

Εγκατάσταση Play Store

Λύση πρώτη:
Η πρώτη λύση για να εγκαταστήσουμε το Play Store της Google είναι χειροκίνητα. Θα χρειαστεί να κατεβάσουμε το apk της τελευταίας διαθέσιμης έκδοσης του Play Store από το APKpure και να το αποθηκεύσουμε στο Android κινητό μας.

Προσοχή: Για να δουλέψει απροβλημάτιστα το Play Store χρειάζονται περισσότερες υπηρεσίες και εφαρμογές. Αν η συσκευή δεν διαθέτει GMS (Google Mobile Services) τα οποία δεν είναι εύκολο να εγκατασταθούν, ενδέχεται να μην δουλέψει το Play Store με μία απλή εγκατάσταση της εφαρμογής. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δοκιμάσετε τις επόμενες μεθόδους του οδηγού ή κάποια εναλλακτική.

Στην συνέχεια, ενεργοποιούμε την επιλογή «Άγνωστες Πηγές» που βρίσκεται στις ρυθμίσεις ασφαλείας της συσκευής ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί πατάμε “αποδοχή” και προχωράμε στην εγκατάσταση του Play Store apk αρχείου.

play store εγκατάσταση

Η εφαρμογή του Play Store είναι πιθανό να αναλάβει αυτόματα να εγκαταστήσει την υπηρεσία Framework της Google, που είναι απαραίτητη για την επικοινωνία μεταξύ Play Store και εφαρμογών που βρίσκονται στην συσκευή μας. Τέλος, κάνουμε επανεκκίνηση την συσκευή μας και είμαστε έτοιμοι. Βρείτε το Play Store μαζί με τις άλλες εφαρμογές και ανοίξτε το, αν δεν δουλεύει είναι γιατί απουσιάζουν τα GMS.


Λύση δεύτερη:
Η δεύτερη πιο εύκολη και σίγουρη λύση είναι μέσω της εφαρμογής Google Installer. Η εφαρμογή θα εγκαταστήσει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές και υπηρεσίες της Google που χρειάζονται για την λειτουργία του Play Store. Λειτουργεί στις περισσότερες συσκευές, κυρίως της Xiaomi με MIUI, και ο τρόπος εγκατάστασης είναι ακριβώς ο ίδιος με την προηγούμενη μέθοδο. Το apk βρίσκεται διαθέσιμο για download και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Εγκατάσταση του PlayStore
  1. Αφού εγκαταστήσουμε το apk, ανοίγουμε την εφαρμογή Google Installer και επιλέγουμε “Εγκατάσταση” ή στα Αγγλικά install.
  2. Όλες οι Google based εφαρμογές θα εγκατασταθούν μια προς μια, οπότε κάντε λίγη υπομονή μέχρι να τελειώσει η διαδικασία εγκατάστασης.
  3. Απολαύστε το Play Store στην συσκευή σας.
  4. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει να ενημερωθεί από τους δημιουργούς πάνω από 3 χρόνια, αν δεν δουλέψει για την Android συσκευή σας συνεχίστε στην επόμενη λύση.
εγκατάσταση play store
play store install

*Στην περίπτωση που η εφαρμογή του Play Store δεν εμφανιστεί στο μενού της συσκευής μας, θα πρέπει να καταφύγουμε στην πρώτη λύση, στην εγκατάσταση δηλαδή του Play Store κατεβάζοντας απλώς το apk αρχείο. Με γνώμονα ότι η υπηρεσία Google Framework έχει εγκατασταθεί σωστά, δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην εγκατάστασή του. Υπάρχει το ενδεχόμενο η εφαρμογή του Play Store να χρειάζεται ενημέρωση. Αν αυτό ισχύει απλά περιμένετε 10 λεπτά ώστε να ενημερωθεί από μόνο του το Play Store.


Η άμεση λύση αν χρειάζεσαι κάποια εφαρμογή

Αν χρειάζεται να κατεβάσεις άμεσα κάποια εφαρμογή από το Play Store δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το apkpure. Εκεί μπορείς απλά να αναζητήσεις οποιαδήποτε εφαρμογή του Play Store, να την κατεβάσεις τοπικά στην συσκευή και απλά να την εγκαταστήσεις. Το μόνο βήμα που χρειάζεται να γίνει μία φορά μόνο είναι η ενεργοποίηση “εγκατάστασης εφαρμογών από άγνωστες πηγές” που περιγράφεται πιο αναλυτικά στην “πρώτη λύση” παρακάτω. Το πιο πιθανό όμως είναι η Android συσκευή να σας καθοδηγήσει σε αυτή την επιλογή αυτόματα ώστε να ενεργοποιηθεί χειροκίνητα.

Προσοχή, αν απουσιάζουν τα GMS (Google Mobile Services) όπως συμβαίνει σε πολλά huawei κινητά ενδέχεται να μην έρχονται ειδοποιήσεις ή ακόμα και να μην λειτουργούν όπως πρέπει, εξαρτάται από την εφαρμογή. Για την εγκατάσταση του Play Store συνεχίστε το διάβασμα.


Εναλλακτικά Android Markets

Φυσικά δεν υπάρχει μόνο το Play Store της Google για κατεβάσουμε εφαρμογές, υπάρχουν και τα εναλλακτικά Android Markets. Με τον όρο “εναλλακτικά” Markets εννοούμε ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών που βρίσκονται εκτός από το επίσημο δίκτυο του Play Store της Google, από τα οποία μπορούμε να κατεβάζουμε διάφορα apps.

Αυτό που μας απασχολεί βέβαια είναι το θέμα του malware. Κατά πόσο μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευόμαστε ή αν έστω αξίζει να επισκεφτούμε εναλλακτικά Market Places. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι, ειδικά μετά το κενό ασφάλειας Freak Bug. Ωστόσο, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τα πιο “ασφαλή” Market Places που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Amazon appstore 

Play Store Amazon appstore

Πρόκειται για την καλύτερη εναλλακτική λύση μετά το Play Store της Google. Αποτελείται από έναν μικρότερο αριθμό εφαρμογών και παιχνιδιών και ακολουθεί πιστά τα πρότυπα ποιοτικού ελέγχου της Amazon. Ένα μεγάλο συν είναι ότι, καθημερινά, μία διαφορετική επί πληρωμή εφαρμογή διατίθεται δωρεάν (free app of the day). Σημαντική είναι και η λειτουργία Test Drive για να δοκιμάσετε τις εφαρμογές πριν να τις αγοράσετε, μέσω του browser σας.

SlideMe

Play Store SlideME

Από τις καλύτερες επιλογές alternative Android app, με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα. Προσφέρει δωρεάν και premium εφαρμογές σε διάφορες κατηγορίες, ενώ παράλληλα κάθε εφαρμογή  που είναι στο Store περνάει από έλεγχο της ποιότητας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός της υποστήριξης για διάφορες επιλογές πληρωμής, συμπεριλαμβανομένης και της PayPal, και της διαθεσιμότητας κάθε εφαρμογής σε παγκόσμιο επίπεδο. Με λίγα λόγια μπορεί μια εφαρμογή που δεν είναι διαθέσιμη στο Google Play της Ελλάδας, κατά πάσα πιθανότητα να την βρείτε εδώ.

 F-Droid 

Play Store F droid

Προσωπικά, χρησιμοποιώ συχνά αυτό το Store. Είναι από τα Stores που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές ανοιχτού κώδικα. Αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό δωρεάν εφαρμογών σε κατηγορίες που είναι εύκολα αναζητήσιμες και διαθέσιμες τις περισσότερες φόρες χωρίς τις ενοχλητικές διαφημίσεις και το tracking.

Play Store Getjar πλει στορ

Getjar 

Υπάρχει μια τεράστια αποθήκη δωρεάν εφαρμογών, οι οποίες χωρίζονται σε κατηγορίες και υποκατηγορίες και καθιστά με αυτό τον τρόπο πιο εύκολη την αναζήτηση μίας εφαρμογής. Μέσω του συστήματος GetJar Gold και GetJar Rewards app, μπορείτε να κερδίσετε ανταμοιβές για Premium εφαρμογές και αναβαθμίσεις δωρεάν καθώς και εβδομαδιαίες προσφορές δωρεάν εφαρμογών.

Μobogenie 

εγκατάσταση Play Store

Μία ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία αποτελείται από μεγάλη γκάμα εφαρμογών σε κατηγορίες. Ανάλογα με τις εφαρμογές που σας ενδιαφέρουν, σας προτείνει εφαρμογές βασιζόμενο στις δικές σας προτιμήσεις. Το interface της εφαρμογής είναι αρκετά κάλο και εύχρηστο και προσφέρεται πρόσβαση σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς να χρειάζεται Registration. Πέρα από τις εφαρμογές, σας επιτρέπει να κατεβάσετε επίσης wallpapers, μουσική, βιβλία και video από το YouTube.

AppBrain

Άλλη μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση Play Store είναι και το Appbrain. Προσφέρει ένα πολύ καθαρό περιβάλλον πλοήγησης, καθώς είναι χωρισμένο σε δυο μεγάλες κατηγορίες, Εφαρμογές & Παιχνίδια. Μέσω του search bar μπορείτε να αναζητήσετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, αν είναι διαθέσιμες φυσικά στο Store. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι σας επιτρέπει να κατεβάσετε εφαρμογές επί πληρωμή εντελώς δωρεάν, καθώς developer έχουν ανεβάσει τις επί πληρωμή εφαρμογές στο Appbrain. Όπως θα έπρεπε να είναι κάθε Play Store, προσφέρει ένα καθαρό περιβάλλον διεπαφής με αξιολογήσεις και σχόλια από την τεράστια κοινότητα του AppBrain για να γνωρίζεις το τι κατεβάζεις.

Asus ZenFone 8 Android