Τα κινητά με μεγάλη μπαταρία έχουν πιο εκτεταμένη διάρκεια ζωής;

Με μία ματιά:

  • Μία μεγάλη μπαταρία χρειάζεται πιο λίγες φορτίσεις που μεταφράζεται σε λιγότερες φθορές, άρα μεγαλύτερη διάρκειας ζωής.
  • Σε μία μεγάλη μπαταρία μπορούν να εφαρμοστούν πιο έξυπνα πρότυπα φόρτισης όπως αυτό τους Color OS (Oppo, Realme) που δίνει την επιλογή για να φορτίζει η μπαταρία έως το 80%, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη διάρκειας ζωής.

Οι μπαταρίες των κινητών μεγαλώνουν και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, αν φυσικά εξαιρέσουμε μερικές περιπτώσεις όπως την δική μου που δεν μου αρέσει που τα κινητά “παχαίνουν”!

Πώς μία μεγάλη μπαταρία αυτομάτως όμως σημαίνει πως μπορείς να χαίρεσαι για πιο πολλά χρόνια το κινητό σου, χωρίς να χρειαστεί να επέμβεις σε αυτό μακροπρόθεσμα;

Διάρκεια ζωής κινητού και μπαταρία

Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από απλή! Όσο πιο μεγάλη η μπαταρία και καλύτερη η διαχείριση της από το chipset (όπως Qualcomm) τόσες πιο λίγες θα είναι οι φορτίσεις που θα δεχτεί.

Ως γνωστόν υπάρχει ένας γενικός κανόνας. Όσες πιο πολλές φορές φορτίσει μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία τόσο πιο πολύ φθείρεται και μειώνεται η διάρκεια ζωής της. Οπότε μία μεγαλύτερη μπαταρία μεταφράζεται σε λιγότερες φορτίσεις, άρα λιγότερες φθορές.

Φανταστείτε να έχετε ένα καινούργιο κινητό όπως αυτά της Apple που στις πιο πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια της μέρας είναι πιθανό να χρειαστεί δεύτερη φόρτιση. Μία τέτοια κατάσταση σημαίνει πως το κινητό είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με την χρήση, να χρειαστεί αλλαγή μπαταρίας πολύ πιο γρήγορα από ότι ένα κινητό με μεγάλη μπαταρία.

Ειδικότερα, το Android μαζί με τους κατασκευαστές (Xiaomi, Realme, OnePlus, Nokia και όχι μόνο) έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο ως προς την χωρητικότητα. Είναι πλέον εύκολο να βάλει ο καθένας τα δικά του όρια και για παράδειγμα να μην πάρει ξανά κινητό αν η μπαταρία δεν είναι τουλάχιστον 5.000mAh.

Αν το αναλύσουμε παραπάνω, ένα κινητό με μεγάλη μπαταρία που με μέτρια χρήση βγάζει 2 μέρες είναι πιθανό να χρειαστούν 2 με 3 χρόνια χρήσης για να πέσει η ζωής της μπαταρίας στην μία μέρα. Ακόμα και έτσι όμως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μία φόρτιση την ημέρα. Φανταστείτε όμως να έχετε ένα κινητό με μικρή μπαταρία. Η φθορά της μπαταρίας θα γίνει αισθητή ακόμα και από τον πρώτο χρόνο και στην συνέχεια ίσως και εκνευριστική αφού θα χρειάζεται τουλάχιστον 2 φορτίσεις την μέρα.

Αν ρωτάτε εμένα, δεν έχω πρόβλημα με τις πιο συχνές φορτίσεις. Δίνω έμφαση στην πρακτική σχεδίαση της βασικής μου συσκευής. Πάχος, βάρος, καμπύλες και άνετο κράτημα παίζουν καθοριστικό ρόλο, που δυστυχώς μέχρι στιγμής κινητά με μεγάλες μπαταρίες “θυσιάζουν” στις πιο πολλές περιπτώσεις.

Συνέχισε το διάβασμα με τα καλύτερα κινητά της αγοράς ή ρίξε ένα internet speed test με ένα κλικ!

Asus ZenFone 8 Android