Τα smartphone της Nokia πήραν Android 9.0 Pie πιο γρήγορα από όλα

Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε για το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης των Nokia smartphone σε Android 10. Όπως είπαμε και σε εκείνο το άρθρο, αν τα updates είναι κάτι σημαντικό για εσένα, τότε τα Nokia είναι μία καλή επιλογή. Την πρότασή μας αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει η έρευνα της Counterpoint Research που εξέτασε τα ποσοστά αναβάθμισης σε Android 9.0 Pie.

Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε τους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές Android αυτή τη στιγμή. Ένα από τα κριτήρια ήταν το ποσοστό των μοντέλων που “τρέχουν” Android Pie στη γκάμα τους και ένα άλλο ήταν η ταχύτητα αναβάθμισης στην νεότερη έκδοση. Και στις δύο περιπτώσεις, η Nokia ήταν μακράν η καλύτερη εταιρία.

Android Version Share Top 10 Manufacturers

Στην πρώτη περίπτωση, η Counterpoint εξέτασε όλα τα smartphone τα οποία ήταν προς πώληση από τις εταιρίες, από το τρίτο τρίμηνο του 2018 και μετά. Αυτό σημαίνει πως στην μέτρηση περιλαμβάνονται και smartphone που ξεκίνησαν να πωλούνται με Pie και άρα δεν χρειάστηκαν αναβάθμιση. Ακόμα και έτσι όμως, η Nokia είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής, καθώς, το 96% των smartphone της τρέχουν Pie. Δεύτερη ήταν η Samsung και τρίτη η Xiaomi, ακολουθούμενη πολύ κοντά από την Huawei στην τέταρτη θέση.

Η δεύτερη μετρική που έχει να κάνει με την ταχύτητα αναβαθμίσεων έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Samsung, Xiaomi και Huawei βγάζουν πολλά καινούργια smartphone κάθε χρόνο οπότε είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος της γκάμας τους να τρέχει Android 9.0 Pie. Τι γίνεται όμως με τις αναβαθμίσεις παλιότερων μοντέλων; Και εδώ η Nokia είναι ξεκάθαρα στην πρωτιά, καθώς, κάθε μήνα που πέρασε από την κυκλοφορία του Pie και έπειτα, ήταν η εταιρία με το μεγαλύτερο ποσοστό αναβάθμισης των μοντέλων της στην τελευταία έκδοση Android. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του Android 9.0, το 90% των smartphone της αναβαθμίστηκαν. Ακολουθεί η Xiaomi στην δεύτερη θέση, ενώ, στην τρίτη θέση – περιέργως – βρίσκεται η Lenovo. Μεγάλες εταιρίες όπως Huawei και Samsung έχουν τραγικά ποσοστά αναβάθμισης καθώς δεν ξεπερνούν το 40 και 30% αντίστοιχα.

Android Pie Time to Update Top 10 Manufacturers

Το παραπάνω οφείλεται κυρίως στα οικονομικότερα μοντέλα, καθώς, οι μεγάλοι κατασκευαστές δεν δίνουν μεγάλη έμφαση στην αναβάθμισή τους. Στην κατηγορία των smartphone μέχρι $200 και πάλι ξεχωρίζει η Nokia σύμφωνα με την Counterpoint, καθώς πάνω από το 90% των smartphone της σε αυτό το κομμάτι της αγοράς πήρε Pie. Την ίδια ώρα, “εταιρίες-κλειδιά” στο χώρο του Android αναβάθμισαν μόλις το 1/3 των smartphone αυτής της κατηγορίας (<$200).

Τα δεδομένα αυτά είναι σίγουρα εντυπωσιακά για τη Nokia, αλλά δεν περιλαμβάνουν όλη την αγορά. Όπως είπαμε, αναφέρονται μόνο στους 10 μεγαλύτερους κατασκευαστές του κόμσοου αυτή τη στιγμή. Λείπουν δηλαδή εταιρίες όπως η Google και η Essential που θα είχαν ποσοστό 100% σε όλες της κατηγορίες, ή η Sony που έχει γενικά πολύ καλό πρόγραμμα αναβαθμίσεων.

Ακόμα και έτσι όμως, η έρευνα της Counterpoint μας δίνει μία πολύ καλή εικόνα για το τοπίο των αναβαθμίσεων στο Android. Αν θέλεις value for money κινητό που να παίρνει αναβαθμίσεις, Nokia και Xiaomi είναι από τις καλύτερες επιλογές που μπορείς να κάνεις. Για να κάνεις το καλύτερο deal τα αγοράζεις από Κίνα και παίρνεις ακόμα καλύτερες τιμές.

Sony