Τι διαφορετικό κάνει το noise cancellation στα ακουστικά από τα κινητά;
Μπορεί να γνωρίζουμε καλά τι κάνει το noise cancellation (ακύρωση θορύβου) στα κινητά μας, αλλά στα ακουστικά λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Για αρχή το noise cancellation ή μείωση των ενοχλητικών ήχων στα Ελληνικά είναι ένα αρκετά premium τεχνικό χαρακτηριστικό όταν πρόκειται για ακουστικά και γι αυτό είναι αρκετά πιο ακριβά συνήθως.
Στα κινητά λειτουργεί έτσι ώστε ο συνομιλητής μας να μην ακούει άσχετους ήχους, όπως το αυτοκίνητο που περνάει ή και άλλους θορύβους και αντίστοιχα να ακούμε καθαρά και εμείς τον άλλον. Οι πιο πολλοί θα έχετε παρατηρήσει σίγουρα στα κινητά σας ένα δεύτερο μικρόφωνο που συνήθως βρίσκεται πάνω και δίπλα από την θύρα jack για ακουστικά, σαν τρυπούλα.
Μάλιστα μερικά κινητά έχουν παραπάνω από 2 μικρόφωνα (το βασικό που είναι κάτω και δίπλα από τη θύρα φόρτισης και το δεύτερο που έχουν τα πιο πολλά κινητά) ώστε η ακύρωση του ήχου να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική και οι συνομιλίες ακόμα πιο ευχάριστες και “καθαρές”. Στο σημείο αυτό είναι λογικό να υποθέσουμε πως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα ακουστικά, αλλά όχι, συνήθως.
Noise cancellation για ακουστικά!
Εδώ τα πράγματα γίνονται λίγο πιο ενδιαφέρον! Η απομόνωση του ήχου (noise cancellation) στα ακουστικά ναι μεν κάνει την ίδια δουλειά, αλλά όχι για να μας ακούν πιο καθαρά όταν μιλάμε (τις περισσότερες φορές), αλλά για μην ακούμε εμείς εξωτερικούς θορύβους όταν ακούμε για παράδειγμα ακούμε μουσική. Συνήθως ακουστικά που υποστηρίζουν noise cancellation έχουν συνολικά 3 μικρόφωνα!
Είναι ιδανική λύση για όσους κινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θέλουν να αποφύγουν όσο πιο πολύ γίνεται τον “θόρυβο” και απλά να είναι “στο κόσμο τους”, με την καλή έννοια! Τα πιο ακριβά ακουστικά μάλιστα, δίνουν την επιλογή στον χρήστη αν θέλει να απενεργοποιήσει το noise cancellation και εκεί είναι όλη η πλάκα! Φοράς τα ακουστικά σου και με το πάτημα ενός κουμπιού ξαφνικά όλα γύρω σου είναι βουβά (σε μεγάλο βαθμό) και μόλις το απενεργοποιήσεις μπορείς να ακούσεις αμέσως πιο πολλά!
Ένα καλό παράδειγμα είναι τα Xiaomi dual dynamic driver που υποστηρίζουν noise cancellation και κοστίζουν περίπου 60€ για αγορά από Κίνα. Φυσικά και υπάρχουν πιο οικονομικές λύσεις, αλλά συνήθως σε αυτόν τον τομέα ότι πληρώνεις παίρνεις και αν όντως θέλεις ένα καλό ζευγάρι ακουστικών καλό είναι να μην πάρεις τα πιο οικονομικά. Επίσης καλό θα είναι να υπάρχει και επιλογή για απενεργοποίηση καθώς όταν έρχεται η ώρα της συνομιλίας μπορεί να χρειαστεί, αλλά και για να μπορείς να τα δοκιμάσεις ώστε να διαπιστώσεις πόσο θόρυβο απομονώνουν.

Είναι καλά για την υγεία;
Γιατρός δεν είμαι αλλά κάποιοι “ειδικοί” αναφέρουν πως η τεχνολογία noise cancellation μπορεί να βοηθήσει την ψυχολογία ατόμων όπου έρχονται συχνά σε επαφή με θορυβώδες περιβάλλον. Όπως σπίτια κοντά σε σιδηροδρομικούς σταθμούς αεροδρόμια και όχι μόνο. Είμαι λάτρης της ησυχίας και συμφωνώ απόλυτα πως ο “θόρυβος” μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε βάθος χρόνου, ακόμα και ψυχολογικά.