NFC: Τι Είναι Το NFC Στα Κινητά Και Τι Κάνει;

Στον σημερινό οδηγό θα δούμε τι είναι το NFC και κάποια σενάρια χρήσης του ώστε να κατανοηθεί πλήρως από όλους. Η τεχνολογία NFC συναντάται κυρίως στα κινητά και οι εφαρμογές του στην καθημερινή ζωή αυξάνονται συνεχώς, όπως για παράδειγμα η χρήση του για το Food Pass (Market Pass), Fuel Pass, freedom pass, αλλά και για ανέπαφες πληρωμές. Συνεπώς τα παρακάτω ερωτήματα είναι συχνά και γι’ αυτό παρακάτω απαντάμε σε αυτά.

Τι είναι το NFC

Περιεχόμενα:

 1. Τι Είναι Το NFC;
 2. Ενεργοποίηση Της Λειτουργίας NFC Στο Κινητό
 3. Έχει Το Κινητό Μου NFC;
 4. Τι Μπορείς Να Κάνεις Με Το NFC;
 5. NFC Και Πληρωμές Στην Ελλάδα
 6. NFC Και Ασφάλεια

1. Τι είναι το NFC;

Το NFC είναι μια τεχνολογία που “ανακαλύφθηκε” το 2004 μέσα από μία ερευνητική σύμπραξη των Sony, Nokia και Philips. Από τότε μέχρι σήμερα στο πρότυπο έχουν γίνει αρκετές αλλαγές και βελτιώσεις, που οδήγησε σε ένα σταθερό σημείο, με τις περισσότερες αν όχι όλες, τις συσκευές που υποστηρίζουν NFC να είναι συμβατές και μεταξύ τους.

Τα αρχικά NFC προέρχονται από τις λέξεις Near Field Communication, ή στα Ελληνικά, επικοινωνία κοντινού πεδίου. Όπως δηλώνει και το όνομά του το NFC λειτουργεί όταν μία συσκευή έρθει σε κοντινή απόσταση, περίπου 4 εκατοστών με μία άλλη συσκευή ή επιφάνεια που έχει αντίστοιχο αισθητήρα.

NFC

Ένα από τα πλεονεκτήματα του NFC σε σχέση με άλλους μεθόδους επικοινωνίας συσκευών είναι πως ένας αισθητήρας NFC, όπως τα NFC tags, δεν χρειάζεται ρεύμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρό κόστος απόκτησης, που συνεπάγεται και αύξηση των σεναρίων χρήσης της τεχνολογίας. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να έχει ένα nfc tag στο κομοδίνο του και μόλις ακουμπάει το κινητό του σε αυτό να μπαίνει στο αθόρυβο. Αντίστοιχα nfc tags μπορεί να έχει κάποιος στο γραφείο του, στο αυτοκίνητό του (π.χ. για ενεργοποίηση του Bluetooth) και σε πολλά ακόμη μέρη.


2. Ενεργοποίηση Της Λειτουργίας NFC Στο Κινητό

Η ενεργοποίηση του NFC μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, αλλά μπορώ να σας δώσω μερικά γενικά βήματα που μπορεί να λειτουργήσουν για τις περισσότερες συσκευές.

Για Android:

 1. Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” της Android συσκευή σας.
 2. Αναζητήστε την επιλογή “Συνδέσεις” ή “Συνδεδεμένες συσκευές” και επιλέξτε την.
 3. Ενεργοποιήστε την επιλογή “NFC” ή “Near Field Communication” (Επικοινωνία κοντινού πεδίου).
 4. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να ενεργοποιήσετε το “Android Beam” αν θέλετε να μοιραστείτε περιεχόμενο με άλλες συσκευές με δυνατότητα NFC.

Για iPhone:

 1. Μεταβείτε στις “Ρυθμίσεις” στο iPhone σας.
 2. Αναζητήστε το “NFC” και επιλέξτε το.
 3. Ενεργοποιήστε το “NFC”.
 4. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Apple Pay με NFC, φροντίστε να το ρυθμίσετε στις ρυθμίσεις “Wallet & Apple Pay”.

Σημείωση: Ορισμένες συσκευές ενδέχεται να έχουν ελαφρώς διαφορετικά βήματα ή να μην έχουν καθόλου δυνατότητες NFC. Αν δεν είστε σίγουροι αν η συσκευή σας διαθέτει NFC ή πώς να την ενεργοποιήσετε, μπορείτε να ελέγξετε το εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας ή να κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο.


3. Έχει το κινητό μου NFC;

Το NFC παλαιότερα δεν υποστηριζόταν από όλες τις συσκευές, όμως εδώ και καιρό η απουσία του από κάποιο smartphone είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Τα περισσότερα smartphones των μεγάλων κατασκευαστών όπως Samsung, LG, Sony, OnePlus, Xiaomi, Realme και όχι μόνο υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Αν δεν είσαι σίγουρος αν το smartphone σου διαθέτει NFC chip, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την μπάρα αναζήτησης του TechValue, που βρίσκεται στο πάνω μέρος της σελίδας δίπλα από το λογότυπο και αφού εντοπίσεις την συσκευή σου να δεις τον σχετικό πίνακα χαρακτηριστικών για να βρεις το NFC. Ακόμα, μπορείς να κοιτάξεις και στις ρυθμίσεις του κινητού σου για να δεις αν υπάρχει NFC και αν είναι ενεργοποιημένο.

nfc τι είναι

Ειδική αναφορά, όπως πάντα, πρέπει να γίνει στις συσκευές της Apple. Από το 2014 με το iPhone 6 και έπειτα οι συσκευές της εταιρίας υποστήριζαν NFC, ωστόσο ο χρήστης δεν μπορούσε να κάνει “ό,τι θέλει” με αυτό. Τον Σεπτέμβριο του 2019 με την διάθεση του iOS 13 οι χρήστες των συσκευών της εταιρίας μπορούν να χρησιμοποιούν NFC tags αλλά και να “ρυθμίζουν” tags.


4. NFC: Τι μπορείς να κάνεις με αυτό;

 • Ανέπαφες Πληρωμές: Με το NFC μπορείτε να πραγματοποιείτε πληρωμές με το τηλέφωνό σας σε καταστήματα λιανικής πώλησης που δέχονται κάρτες.
 • Εύκολη σύζευξη: Το NFC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη σύζευξη του τηλεφώνου σας με άλλες συσκευές όπως ασύρματα ακουστικά ή ηχεία.
 • Μεταφορά δεδομένων: Το NFC μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη γρήγορη μεταφορά δεδομένων, όπως φωτογραφίες ή επαφές, μεταξύ δύο συσκευών που έχουν NFC.
 • Έξυπνος έλεγχος του σπιτιού: Ορισμένες έξυπνες οικιακές συσκευές, όπως φώτα ή θερμοστάτες, μπορούν να ελεγχθούν με τη χρήση NFC.
 • Δημόσιες συγκοινωνίες: Ορισμένες πόλεις χρησιμοποιούν κάρτες ή συσκευές με δυνατότητα NFC για την πληρωμή των δημόσιων συγκοινωνιών.
 • Έλεγχος πρόσβασης: Ορισμένα κτίρια ή γραφεία χρησιμοποιούν NFC για ασφαλή έλεγχο πρόσβασης, κάτι που θα αρχίσει να γίνεται και στην Ελλάδα σιγά σιγά.
 • Προσφορές: Ορισμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις ετικέτες NFC ως τρόπο παροχής πληροφοριών ή ειδικών προσφορών στους πελάτες τους.
 • Παιχνίδια: Ορισμένα παιχνίδια χρησιμοποιούν τη λειτουργία NFC για την αλληλεπίδραση με αυτό.
 • Έκδοση εισιτηρίων εκδηλώσεων: Ορισμένοι χώροι εκδηλώσεων χρησιμοποιούν εισιτήρια με δυνατότητα NFC για την είσοδο.

5. NFC και πληρωμές στην Ελλάδα

Πέρα από την χρήση των NFC tags, την μεταφορά δεδομένων μέσω NFC, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και της εφαρμογές στην υγεία (π.χ. μέτρηση οξυγόνου), τα τελευταία χρόνια το NFC γνωρίζει άνθηση στις ανέπαφες συναλλαγές. Έτσι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πληρώνουν σε POS με το κινητό τους τηλέφωνο αντί με πιστωτική κάρτα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, το Google Pay που θα βόλευε τους περισσότερους κατόχους Android smartphones δεν υποστηρίζεται στην χώρα μας, επίσημα. Αυτό σημαίνει πως για να χρησιμοποιήσουμε ασύρματη πληρωμή με την Android συσκευή μας πρέπει είτε να ακολουθήσουμε τον οδηγό μας, για σύνδεση Google Pay με PayPal, είτε να το υποστηρίζει η εφαρμογή της τράπεζας μας.

Δυστυχώς, οι ελληνικές τράπεζες για την ώρα δεν έχουν πάρει “στα ζεστά” τις ανέπαφες πληρωμές μέσω κινητού και η απουσία του Google Pay μας αναγκάζει να χρησιμοποιούμε τις δυσλειτουργικές εφαρμογές των τραπεζών. Τέλος, όσον αφορά τις Android συσκευές πρέπει να αναφέρουμε πως σε rooted συσκευές πολλές εφαρμογές τραπεζών παύουν να λειτουργούν για λόγους ασφαλείας.

NFC πληρωμές

Ένα καλό παράδειγμα χρήσης του NFC που μπορεί να δοκιμάσεις άμεσα είναι με το Google Pay. Μόλις πρόσφατα οι πιο πολλές Ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν να υποστηρίζουν το Google Pay και έτσι μπορείς να συνδέσεις μία προπληρωμένη ή πιστωτική κάρτα, για να μπορείς να πραγματοποιήσεις πληρωμές μέσω του κινητού σου οπουδήποτε υπάρχει POS, όπως για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ.

Αντίθετα, στην απέναντι πλευρά της Apple τα πράγματα είναι καλύτερα. Το Apple Pay υποστηρίζεται κανονικά στην χώρα μας και οι κάτοχοι Apple συσκευών στην Ελλάδα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την σύνδεσή του με κάποια τράπεζα. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Apple, η υπηρεσία υποστηρίζει τις ακόλουθες τράπεζες στην χώρα μας:

 • Alpha Bank
 • Πειραιώς
 • Curve
 • Edenred
 • iCard
 • Monese
 • N26
 • Revolut
 • TransferWise
 • Viva
NFC συσκευές

Δυστυχώς και εδώ οι τράπεζες δείχνουν αργά αντανακλαστικά και αργούν να υποστηρίξουν την υπηρεσία της Apple. Αυτό ίσως οφείλεται στην αδυναμία γρήγορης υλοποίησης της απαραίτητης τεχνολογίας από την μεριά της τράπεζας, αλλά ίσως και στην υψηλή προμήθεια της Apple.

6. NFC και ασφάλεια

Όπως είναι λογικό κάθε τεχνολογία έχει και τα “αρνητικά” της. Η ανέπαφη πληρωμή μέσω του κινητού μας με χρήση NFC θα λέγαμε πως είναι ασφαλής. Τουλάχιστον όσο ασφαλής είναι και η πληρωμή σε ένα κατάστημα με κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα.

NFC και ασφάλεια

Όταν πραγματοποιούμε μία πληρωμή με NFC, ακουμπώντας το κινητό μας σε ένα POS, θα χρειαστεί ακόμη ένα “επίπεδο” ασφαλείας. Αυτό μπορεί να είναι ένας κωδικός PIN, όπως ακριβώς και με μία τραπεζική κάρτα, ή ένα “βιομετρικό” ξεκλείδωμα, για παράδειγμα, μέσω δακτυλικού αποτυπώματος ή αναγνώρισης προσώπου.

Όπως θα καταλάβατε, η πληρωμή μέσω κινητού και NFC είναι στην χειρότερη περίπτωση το ίδιο ασφαλής με την τραπεζική σας κάρτα, ενώ μπορεί να γίνει ακόμη πιο σίγουρη και να σας καλύψει ακόμη και σε περίπτωση “κλοπής” της συσκευής σας.

Ένα μέτρο που ίσως θα προτείναμε σε όσους δεν νιώθουν σίγουροι και δεν “βαριούνται” να ξοδεύουν λίγο παραπάνω χρόνο, θα ήταν η απενεργοποίηση του NFC στο κινητό μας όταν δεν το χρησιμοποιούμε. Έτσι η λειτουργία θα ενεργοποιείται μόνο όταν το επιθυμούμε.