Το 5G έρχεται σε entry level συσκευές με τους νέους Snapdragon

Σε μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προέβη χθες η Qualcomm, παρουσιάζοντας τέσσερα νέα Snapdragon chipset. Η εταιρία στοχεύει ξεκάθαρα στο να φέρει την 5G τεχνολογία σε ολοένα και περισσότερες συσκευές, ακόμη και στις χαμηλές κατηγορίες.

Αρχικά έχουμε τον Snapdragon 778G+, ο οποίος έρχεται να βελτιώσει τον επεξεργαστή που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δημοφιλής στην μεσαία κατηγορία. Η κατασκευή του στα 6nm δίνει τη δυνατότητα για ακόμη υψηλότερους χρονισμούς, ενώ το chipset γραφικών θα έχει αύξηση της απόδοσης περίπου κατά 20%. Φυσικά πρόκειται για ένα 5G chipset και πιστεύουμε πως θα δούμε ενδιαφέρουσες προτάσεις με αυτό.

5g οικονομικά κινητά με Qualcomm SnapDragon

Ο Snapdragon 695 είναι η ανανεωμένη έκδοση του Snapdragon 690 και στοχεύει και αυτός στην μεσαία κατηγορία, φέρνοντας παράλληλα υποστήριξη για mmWave 5G δίκτυα. Ταυτόχρονα έχουμε βελτίωση στις επιδόσεις έως 15% και έως 30% για την απόδοση του chip των γραφικών. Εκτός αυτού, η μετάβαση από τα 8nm στα 6nm αναμένεται να βελτιώσει και τη κατανάλωση ενέργειας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση του Snapdragon 480+, όπου πρόκειται για ένα 5G chip που στοχεύει να τοποθετηθεί σε πολύ οικονομικές συσκευές. Ο 480+ παρουσιάζει βελτιώσεις σε σχέση με την πρώτη του έκδοση. Τώρα είναι ικανός να τρέξει οθόνες 120Hz και ανάλυσης 1080p! Η Nokia είναι μία εταιρία που έδειξε να καλωσορίζει το συγκεκριμένο SoC και σύντομα αναμένουμε ανακοίνωση σχετικής συσκευής.

Όσον αφορά τον Snapdragon 680, πρόκειται για ένα chipset σύγχρονων επιδόσεων -για τα δεδομένα της κατηγορίας- το οποίο παραμένει όμως 4G. Αποτελεί μία πρόταση για mid-range συσκευές στο θέμα των επιδόσεων, οι οποίες όμως θα προσφέρονται σε οικονομικές τιμές.

Τέλος, η Xiaomi είναι μία από τις εταιρίες που δήλωσε πως ετοιμάζει συσκευές με τον Snapdragon 695 και τον 778+. Ίσως φέτος είναι καλή χρονιά για την «κάτω» περιοχή της mid-range κατηγορίας, αν και οι ελλείψεις στα chip, δυσκολεύουν τους περισσότερους κατασκευαστές να ακολουθήσουν μία πιο οικονομική τιμολογιακή πολιτική.