MIUI 12: Αποκαλύφθηκαν όλα τα νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες

Το MIUI 12 θα είναι η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του custom λειτουργικού της Xiaomi που βασίζεται στην τελευταία έκδοση του Android. Μπορεί το MIUI αρχικά να μην ήταν η καλύτερη πρόταση στον τομέα των custom Android, όμως μέσα από τις πολλές εκδόσεις του αυτό βελτιώθηκε σημαντικά. Πλέον, αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη custom λειτουργικά με όμορφο και εύχρηστο περιβάλλον και αρκετά χαρακτηριστικά.

MIUI 12

Η εταιρία πριν λίγες ώρες παρουσίασε το MIUI 12 μαζί με τη νέα της συσκευή Mi 10 Youth. Η νέα έκδοση του λειτουργικού της εταιρίας βασίζεται για ακόμη μία φορά στο Android 10, φέρνει όμως αρκετές αλλαγές στην εμφάνιση των μενού αλλά και νέες εφαρμογές και χαρακτηριστικά.

MIUI 12

Νέα gestures και navigation bar

Η νέα έκδοση του MIUI φέρνει νέα gestures, τα περισσότερα δανεισμένα από το vanilla Android 10, με στόχο την πιο ομαλή και σύγχρονη εμπειρία. Ένα από αυτά είναι η εναλλαγή μεταξύ εφαρμογών μέσω του swipe στην άκρη της οθόνης, κάτι που έχουμε δει και στις συσκευές της σειράς Pixel. Οι νέες αυτές κινήσεις έρχονται με πιο γρήγορα και όμορφα animations. Ταυτόχρονα, η navigation bar επιστρέφει σημαντικά ανανεωμένη, πάντα στο κάτω μέρος της οθόνης. Μία από τις πιο εντυπωσιακές προσθήκες είναι τα live wallpapers, τα οποία ξεκινάν από την οθόνη κλειδώματος και έπειτα γίνονται zoom όταν πάμε στην αρχική οθόνη της συσκευής

Καλύτερο multitasking

Ένας από τους τομείς που το MIUI είχε μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές του, είναι το multitasking. Το MIUI 12 προσπαθεί να διορθώσει το συγκεκριμένο κομμάτι, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν pin εφαρμογές και να εμφανίζονται πάνω από άλλες full screen εφαρμογές, ώστε να τις χρησιμοποιούν ταυτόχρονα. Μία σημαντική λειτουργία αφού πλέον αυτές δεν θα παγώνουν όταν είναι στο background. Πρόκειται για μία χρήσιμη βελτίωση που έρχεται στο MIUI 12 και θα ανεβάσει σημαντικά την εμπειρία χρήσης του λειτουργικού.

Νέο UI για την κάμερα

Οι συσκευές της Xiaomi φέρουν ολοένα και καλύτερες κάμερες, με κορυφή το Mi 10 Pro. Έτσι η εταιρία αποφάσισε να αναπτύξει ένα νέο user interface για την εφαρμογή της κάμερας. Αυτό είναι αρκετά πιο απλό από το προηγούμενο, κάνοντας την χρήση των διάφορων φακών πιο εύκολη, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι λειτουργίες που είχαμε συνηθίσει. Η εφαρμογή πλέον έχει μία πιο καθαρή και σύγχρονη εμφάνιση που ταιριάζει με το ανανεωμένο flat εικαστικό του MIUI 12.

MIUI 12

Βελτιωμένο Dark Mode 2.0

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα χαρακτηριστικά του MIUI είναι το Dark Mode, το οποίο όμως ήδη υπάρχει. Το Dark Mode 2.0 του MIUI 12 είναι αρκετά βελτιωμένο, αφού πλέον υποστηρίζεται σε όλες τις εφαρμογές και όλα τα μενού του λειτουργικού. Αυτό επιφέρει μεγαλύτερη σχεδιαστική συνοχή μέσα στο λειτουργικό σύστημα και στις εφαρμογές του. Εκτός από τα παραπάνω, το Dark Mode 2.0 επηρεάζει ακόμη και το wallpaper της συσκευής, ενώ βελτιώνει και τις γραμματοσειρές, ώστε να γίνεται λιγότερο κουραστική η ανάγνωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Νέο σύστημα ειδοποιήσεων

Η Xiaomi για ακόμη μία φορά πρωτοτυπεί στον συγκεκριμένο τομέα και δεν μένει στάσιμη στην εμφάνιση των ειδοποιήσεων. Το MIUI 12 φέρνει ένα εντελώς νέο τρόπο εμφάνισης των ειδοποιήσεων καθώς και τον notification manager που αναλαμβάνει τις ρυθμίσεις τους. Παράλληλα, ανανεωμένη είναι και η δυνατότητα γρήγορης απάντησης σε μηνύματα, μέσα από την ειδοποίηση, χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει η εφαρμογή.

Ρυθμίσεις ιδιοτικότητας

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έρχονται με την νέα έκδοση του MIUI είναι η διαχείριση των δικαιωμάτων που έχει κάθε εφαρμογή. Πλέον η συσκευή θα καταγράφει την συμπεριφορά των εφαρμογών και θα ειδοποιεί για εφαρμογές που έχουν λειτουργούν ύποπτα. Επιπλέον, η Xiaomi ανέπτυξε ένα νέο ψηφιακό πρωτόκολλο ασφαλείας το οποία απαγορεύει σε ύποπτες εφαρμογές την πρόσβαση σε σημαντικά δεδομένα του χρήστη, μέσω της συσκευής.

Νέες λειτουργίες και εφαρμογές

Η Xiaomi έδωσε βάση και στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναπτύσσοντας ένα νέο AI σύστημα κλήσεων που θα δίνει προτάσεις αλλά και θα καταγράφει συνομιλίες σε κείμενο, με στόχο να βοηθηθούν άτομα με προβλήματα ακοής. Ταυτόχρονα, έχουμε το ντεμπούτο του Mi Health , το οποίο έρχεται με καλύτερη καταγραφή ασκήσεων μέσω της AI. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα καταγράφει στοιχεία και για τον ύπνο μας χωρίς επιπλέον συσκευή, απλά τοποθετώντας το smartphone κάτω από το μαξιλάρι μας.

Διαθεσιμότητα και διάθεση

Το MIUI 12 έχει γίνει ήδη διαθέσιμο ως beta έκδοση σε κάποιους χρήστες στην Κίνα. Η stable έκδοσή του θα γίνει διαθέσιμη εντός του Ιουνίου στις κινεζικές συσκευές, ενώ αργότερα θα διατεθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο.

OnePlus Nord Android