LG UX Review με LG G4, δυνατότητες που το κάνουν να ξεχωρίζει

Δυστυχώς ή ευτυχώς κάθε επώνυμο smartphone ή phablet που κυκλοφορεί στην αγορά, έχει το δικό του UI χαρακτήρα, σε μια προσπάθεια από τις εταιρείες να διαφέρουν αλλά και να πείσουν το τελικό χρήστη πως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, και να αγοράσει ξανά και ξανά από την ίδια εταιρεία, όπως το UX 4.0 που θα δούμε παρακάτω με το πρώτο Ελληνικό LG UX 4.0 Review. Επίσης διαβάστε για: LG G4 Nougat.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα που έχουν τα διάφορα UI, όπως TouchWiz της Samsung, UX της LG ή ακόμα και Sense της HTC, είναι πως φορτώνουν ακόμα πιο πολύ το λειτουργικό σύστημα Android που στο τέλος γίνεται πιο αργό. Όσο περνάει όμως ο καιρός όλα τα UI βελτιώνονται με κάθε update και γίνονται όλο και πιο γρήγορα, αλλά ποτέ όσο το Stock Android.

Φυσικά, όλα τα UI έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως θα δούμε στο LG UX 4.0 Review, και μοναδικές λειτουργίες που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.

LG Smart Cleaning

Μια από τις αγαπημένες μου λειτουργίες που εντόπισα στο LG G4 και το UX 4.0 ήταν το LG Smart Cleaning. Κάνει ό,τι ακριβώς και το Clean Master, δηλαδή καθαρίζει τα άχρηστα αρχεία και τη προσωρινή μνήμη cache του κινητού, που μεγαλώνει εύκολα και κάνει κάθε Android πιο αργό αν δεν τη καθαρίζουμε συχνά. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε καμία εφαρμογή για να συντηρήσετε σωστά το smartphone.

LG UX

Task manager – clear all

Πολύ χρήσιμη, ακόμα, είναι η επιλογή που σου δίνει ο ειδικά τροποποιημένος task manager του UX 4.0 να κλείσεις όλες τις ανοιχτές εφαρμογές με ένα κλικ, χωρίς να πρέπει να τις κλείσεις μια μια ξεχωριστά, όπως γίνεται στο stock Lollipop. Έπρεπε να υπάρχει στο Android εξαρχής.

LG UX Review

Launcher UX 4.0

Ο Launcher της LG στο UX 4.0 δεν είναι κάτι ιδιαίτερο κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα είναι πως, αν τον αντικαταστήσετε με κάποιον άλλο από το Play Store, δυστυχώς θα χάσατε το double tap to sleep, το οποίο με διπλό γρήγορο άγγιγμα της οθόνης δίνει τη δυνατότητα στο κινητό να κλειδώσει χωρίς να χρειαστεί να πατήσετε το power button. Αλλά θα εξακολουθείτε να μπορείτε να κλειδώσετε το κινητό με double tap στο notification bar ακόμα και με αλλαγή του launcher.

LG UX review

Notification Bar

Το notification bar είναι το πιο συχνό σημείο του Android που χρησιμοποιούμε περισσότερο, αφού εκεί είναι όλες οι ειδοποιήσεις μας. Το notification bar σε όλα τα LG που τρέχουν Lollipop είναι σχεδόν το ίδιο και κατά τη γνώμη μου, πιο όμορφο ακόμα και από αυτό του stock Lollipop. Είναι πλήρες παραμετροποιήσιμο και μπορούμε να αφαιρέσουμε και να προσθέσουμε όποια λειτουργία μας βολεύει για άμεση πρόσβαση.

LG UX

Dual Windows Mode (UX)

Το Dual Window Mode το έχουμε ξαναδεί και υπάρχει ακόμα και σε mid-range smartphones της LG ακόμα και με KitKat, αλλά αυτή τη φορά στο UX 4.0 είναι πιο εξελιγμένο. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλές εφαρμογές και να χρησιμοποιεί δυο ταυτόχρονα χωρίς κανένα πρόβλημα ή κόλλημα. Για παράδειγμα μπορεί να ανοίξει Google Maps στη μισή οθόνη και στην άλλη μισή τον Chrome για να βρει μια διεύθυνση.

LG UX

UX 4.0 Widgets

Ένα πολύ μεγάλο αρνητικό που έχει το UX 4.0 είναι πως, αν ο χρήστης θελήσει να αλλάξει launcher γιατί ας πούμε βαρέθηκε της LG μετά από 2 μήνες, τότε θα βρεθεί στη δυσάρεστη έκπληξη του να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει κανένα widget της LG και θα πρέπει να κατεβάσει άλλες αντίστοιχες εφαρμογές, πχ για το καιρό. Το widget για το καιρό του UX 4.0 είναι όμορφο και δεν ήθελα να το χάσω με την αλλαγή launcher.

LG UX

Smart Bulletin

Όπως και ο Google Launcher που με αριστερό swipe σου ανοίγει τις καρτέλες του Google Now, έτσι και στο UX 4.0 με αριστερό swipe έχουμε άμεση πρόσβαση σε εφαρμογές όπως LG Health, ημερολόγιο, μουσική, quick remote και κάποιες συμβουλές για τους καινούργιες χρήστες. Ευτυχώς όμως υπάρχει η επιλογή να απενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία σε περίπτωση που δεν τη χρειαζόμαστε.

LG UX

Smart settings

Τα Smart Settings δεν είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά, αλλά σε κάποιους ίσως φανεί χρήσιμο. Μπορεί να εντοπίζει που βρίσκεσαι και ανάλογα να αλλάζει κάποιες ρυθμίσεις. Όπως αλλαγή ήχου κλήσης ανάλογα με το πού βρισκόμαστε, σπίτι ή εκτός σπιτιού, ενεργοποίηση Bluetooth, Wi-Fi και τέλος την επιλογή να ανοίγει την εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής όταν εισάγουμε τα ακουστικά ή και ακόμα όταν ανοίξει το Bluetooth.

LG UX

LG Health

Το LG Health είναι ακόμα μια εφαρμογή για καταγραφή αθλητικών δραστηριοτήτων. Εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο με μια εταιρεία, όπως για παράδειγμα το LG Health, που είναι μόνο για συγκεκριμένα LG smartphones, ή και ακόμα την αντίστοιχη εφαρμογή της Samsung, θα τις χαρακτηρίσω εντελώς άχρηστες. Αφού, στη περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξεις συσκευή που δεν έχει LG Health, πολύ απλά θα χάσεις κάθε δραστηριότητα που έχεις καταγράψει. Για τέτοια δουλειά θα προτείνω τρίτες εφαρμογές που μπορούν να τρέξουν σε κάθε Android συσκευή όπως Google Fit ή και το Strava.

LG UX

LG UX Themes

Δυστυχώς, στο θέμα των themes (LG smartworld) και της παραμετροποίησης του UX UI της LG έρχεται τελευταίο συγκριτικά με TouchWiz (Samsung) και Sense (HTC), έχει λίγες επιλογές, λίγα themes και, για να πω την αλήθεια, δε μου άρεσε κανένα από αυτά. Μακάρι σύντομα να δούμε stock theme όπως έκανε πρόσφατα η Samsung με το TouchWiz. Τουλάχιστον, υπάρχουν αρκετά themes για την circle θήκη, με πολλά διαφορετικά στυλ για το ρολόι.

LG UX

Εφέ launcher και lockscreen

Τα εφέ είναι αρκετά στο UX κάνοντάς το πιο ευχάριστο και όμορφο και, όταν θέλουμε να το αλλάξουμε, μπορούμε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Τα swipe effects του launcher είναι επτά και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε slide effect, breeze, accordion, panorama, carousel, layer και domino. Ακόμα πιο όμορφα όμως είναι τα εφέ της lock screen σε περίπτωση βέβαια που έχουμε απλό swipe ως τρόπο ξεκλειδώματος. Τα εφέ της lock screen είναι το hula hoop, circle mosaic, light particle, vector circle και soda.

LG UX review

Εφαρμογής κάμερας

Η κάμερα του LG G4 αλλά και η ειδικά φτιαγμένη εφαρμογή είναι πραγματικά από άλλο πλανήτη και ότι καλύτερο έχω δει πάνω σε smartphone! Για την ώρα όμως δε εμβαθύνω στη κάμερα και στο UI της εφαρμογής γιατί θα το δούμε σε επόμενο άρθρο και με video.

LG UX review

Shortcut Key

Τέλος, θα δούμε τα κουμπιά έντασης που βρίσκονται στο πίσω σημείο του LG G4 και χρησιμεύουν ώστε να τραβάμε φωτογραφίες άμεσα, αλλά και να κάνουμε σημειώσεις. Με διπλό πάτημα του volume down και με τη συσκευή κλειστή, θα ανοίξει άμεσα η κάμερα, θα κάνει focus και θα τραβήξει μια φωτογραφία όσο πιο γρήγορα μπορεί! Ακόμα με διπλό πάτημα του volume up με κλειστή τη συσκευή θα ανοίξει το quick memo της που είναι για σημειώσεις.

LG UX review

Asus ZenFone 8 Android