Δυνατό το jailbreak σε iPhone μέσω Android rooted συσκευής!

Ναι διαβάσατε σωστά! Ένας χρήστης του Reddit κατάφερε να κάνει Jailbreak σε iPhone, που έτρεχε iOS 13, μέσω του Android smartphone του.

jailbreak iphone με android

Τι είναι Jailbreak

Για όσους δεν έχουν εμπειρία με iPhone, το Jailbreak είναι μία διαδικασία που επιτρέπει στους κατόχους της συσκευής να παρακάμψουν κάποιους από τους μηχανισμούς ασφαλείας της. Έτσι μπορούν να έχουν περισσότερα δικαιώματα, ξεκλειδώνοντας με αυτό τον τρόπο λειτουργίες που πριν θα ήταν αδύνατες.

Πρόκειται για μία διαδικασία παρόμοιας “φιλοσοφίας” με το root στις Android συσκευές, αλλά στην πράξη είναι αρκετά διαφορετική. Αυτό οφείλεται στο ότι ενώ το root των Android συσκευών είναι μία απλή διαδικασία και θέμα χρόνου από την κυκλοφορία τους, το Jailbreak είναι αρκετά πιο δύσκολο, αφού με κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού της Apple, διορθώνονται τα κενά ασφαλείας που το επιτρέπουν.

iPhone Jailbreak με Android!

Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας και στο πως κατάφερε ο χρήστης “stblr” να κάνει jailbreak μέσω του Android κινητού του. Αυτός χρησιμοποιήσε το γνωστό τρόπο για Jailbreak με όνομα Checkra1n, που όμως μέχρι πρότεινως απαιτούσε την χρήση ενός υπολογιστή με λειτουργικό σύστημα MacOS v10.10 ή νεώτερο. Πρόσφατα όμως το Checkra1n έλαβε υποστήριξη για Linux, κάτι που σήμαινε πως συσκευές με iOS 13 είναι πλέον δυνατό να σπάσουν με την βοήθεια ενός υπολογιστή που τρέχει Linux. Βασίσμένος σε αυτό και στο γεγονός πως το Android είναι linux στον πυρήνα του, ο stblr κατάφερε να κάνει το αδύνατο δυνατό και να σπάσει ένα iPhone χρησιμοποιώντας ένα rooted Android smartphone!

OnePlus Nord Android