Μάλλον τα επόμενα iPhone θα έρχονται με 3nm 5G Modem από TSMC

Η Apple φέρεται να σχεδιάζει να στραφεί σε δικά της chip μόντεμ 5G για τα μελλοντικά μοντέλα iPhone. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η σειρά iPhone 16, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το 2024, θα μπορούσε να εξοπλιστεί με 5G modem της Apple. Εν τω μεταξύ, τα μοντέλα iPhone 15 όμως αναμένεται να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα μόντεμ 5G της Qualcomm.

Η Apple προσπαθεί να αναπτύξει τα δικά της 5G modems τα τελευταία χρόνια για να μειώσει την εξάρτηση από την Qualcomm ως προμηθευτή. Η Qualcomm ήταν ο αποκλειστικός προμηθευτής των 5G μόντεμ για τα iPhone για αρκετά χρόνια, αλλά η κίνηση της Apple προς την ανάπτυξη των δικών της μόντεμ θεωρείται ως μια προσπάθεια να φέρει περισσότερο έλεγχο και καινοτομία στο εσωτερικό της εταιρείας.

iPhone κινητά

Το 5G chip που σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει η Apple στα μελλοντικά της iPhone φέρεται να κατασκευάζεται με βάση την τεχνολογία 3nm της TSMC. Η TSMC είναι ένας κορυφαίος κατασκευαστής ημιαγωγών που προμηθεύει chip στην Apple και σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με αναφορές, η TSMC αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμαστική παραγωγή των δικών της 5G Chip το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αν όλα πάνε καλά, η Apple θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα δικά της 5G modem στα μελλοντικά μοντέλα iPhone, ξεκινώντας από τη σειρά iPhone 16 το 2024.

Παρά την κίνηση της Apple προς την ανάπτυξη των δικών της μόντεμ 5G, η Qualcomm θα συνεχίσει να παραμένει αποκλειστικός προμηθευτής των 5G chip για iPhone με μερίδιο προμήθειας 100%. Δεν είναι σαφές αν η Apple θα καταργήσει τελικά εντελώς τα modems της Qualcomm ή αν θα συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί με κάποια ιδιότητα.

Συνολικά, η κίνηση της Apple προς την ανάπτυξη των δικών της μόντεμ 5G θεωρείται ως ένα βήμα προς μεγαλύτερο έλεγχο και καινοτομία στο εσωτερικό της εταιρείας. Μένει να δούμε πώς αυτή η κίνηση θα επηρεάσει τη συνολική ποιότητα και απόδοση των μελλοντικών μοντέλων iPhone, αλλά είναι σαφές ότι η Apple κάνει ότι μπορεί για να αυξήσει το περιθώριο κέρδους.