iPhone 15: Όλες οι φήμες αλλά και οι αλήθειες – Tι θα επιβεβαιωθεί τελικά;

Κάθε χρόνο, η Apple μας παρουσιάζει και μια νέα σειρά iPhone αυτό είναι και το πιο σημαντικό γεγονός στο ημερολόγιο της δημοφιλούς εταιρείας. Οι πωλήσεις των iPhone βρίσκονται στο επίκεντρο της και λειτουργούν ως οδηγός και για υπόλοιπα προϊόντα όπως το το Apple Watch και τα AirPods.

Τα iPhone 14 και iPhone 14 Pro μπορεί να έχουν μπει στα ράφια των καταστημάτων μόλις πριν 1.5 μήνα, αλλά οι φήμες έχουν ήδη αρχίσει να οργιάζουν…  για το τι να περιμένουμε με τη νέα σειρά iPhone 15 το επόμενο έτος, όπως κάθε φορά κάποιες από αυτές τις φήμες θα επιβεβαιωθούν και άλλες όχι.

Ας δούμε λοιπόν τι έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής και τι περιμένουμε με βάση την πρόσφατη ιστορία της Apple και μην ξεχνάς, για μεταχειρισμένα iPhone διάβασε εδώ.

Με θύρα USB-C τα iPhone στην Ευρώπη

Κάτι που φαίνεται πως θα επιβεβαιωθεί καθώς δεν πρόκειται για φήμη αλλά για ευρωπαϊκή οδηγία. Η Apple δια στόματος του ανώτατου στελέχους της Greg Joswiak ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την συγκεκριμένη οδηγία που επιτάσσει κοινή θύρα φόρτισης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το 2024.

usb c iphone 15

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω τα νέο iPhone 15 θα είναι εφοδιασμένα -εκτός απροόπτου- με θύρα φόρτισης USB Type-C στην ευρωπαϊκή αγορά άρα και στην Ελλάδα.

iPhone 15 Ultra

Φέτος η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά το Apple Watch Ultra… έτσι δεν θα μπορούσαν να μην ξεκινήσουν φήμες πως η εταιρεία θα επεκτείνει το branding “Ultra” στη σειρά iPhone με το iPhone 15 Ultra.

iphone 15 φήμες

Αυτό είναι το μόνο που έχουμε πραγματικά μέχρι στιγμής για την συγκεκριμένη φήμη. Όλο το ζουμί στην υπόθεση είναι πως το iPhone 15 Ultra θα είναι η επωνυμία που θα χρησιμοποιηθεί για την παραλλαγή “Pro Max” και ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια νέα χαρακτηριστικά που θα το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα. Η Apple είχε κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν με το iPhone 12 Pro Max, το οποίο είχε ελαφρώς καλύτερη κάμερα από το iPhone 12 Pro.

Οι περισσότεροι fans περιμένουν ότι η κάμερα θα είναι και πάλι το χαρακτηριστικό που θα ξεχωρίζει τη νέα συσκευή Ultra. Η αγαπημένη μας Apple όμως θα μπορούσε να κάνει την έκδοση Ultra να ξεχωρίζει με αρκετά άλλα χαρακτηριστικά, όπως ταχύτερη φόρτιση ή περισσότερα giga για αποθήκευση. Μια άλλη πληροφορία που αναφέρει το LeaksApplePro είναι ότι θα μπορούσε να έχει σώμα τιτανίου όπως το Apple Watch, αλλά όπως είπαμε και στην αρχή τίποτα από όλα αυτά δεν τεκμηριώνονται από κανένα στοιχείο.

Σχεδιασμός iPhone 15

Για κάτι που δεν έχουν ξεκινήσει έντονες φήμες, τουλάχιστον όχι προς το παρόν είναι σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της σειράς iPhone 15, πιθανότατα δεν θα είναι πολύ διαφορετική από τη σειρά iPhone 14. Αν και μια αλλαγή στον σχεδιασμό κατά την άποψη μου θα ήταν καλοδεχούμενη καθώς πάνω κάτω έχει τον ίδιο σχεδιασμό από το μοντέλο iPhone 11. Αν δεν γίνει κάποια αλλαγή θα έχουμε πάλι το ίδιο σχήμα με επίπεδες άκρες, άβολο στο χέρι χωρίς θήκη και υπερμεγέθεις κάμερες στα μοντέλα Pro. Λογικά δεν θα αλλάξει κάτι και στις διαστάσεις όπου θα έχουμε τα ίδια μεγέθη: 6,1 – 6,7 ιντσών το τυπικό iPhone 15 και 6,1 – 6,7 ιντσών το iPhone 15 Pro.

Περί Dynamic Island ο λόγος

Μια σημαντική αλλαγή που ίσως έρθει στην οθόνη των iPhone είναι πως το Dynamic Island που υπάρχει στο iPhone 14 Pro, θα έρθει σε όλα τα μοντέλα iPhone 15. Αυτό σημαίνει ότι και τα iPhone που δεν είναι Pro θα έχουν αυτή την ομολογουμένως εντυπωσιακή λειτουργία.

iphone 15 φήμες

Να σημειώσουμε πως αυτό δεν σημαίνει ότι το iPhone 15 θα έχει Always On Display. Αυτά το χαρακτηριστικό φημολογείται ότι θα παραμένει αποκλειστικά στα μοντέλα Pro.

Νέα κουμπιά έντασης ήχου και power button

iphone 15 φήμες

Μια τελευταία φήμη που κυκλοφορεί για το iPhone 15 είναι πως δεν θα έχουν τα παραδοσιακά κουμπιά που γνωρίζουμε όλοι μέχρι σήμερα αλλά θα αντικατασταθούν με “solid-state κουμπιά”, που θα μοιάζουν με το Touch-ID που είδαμε στο παλιότερο iPhone 7, αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo, μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί.

Προδιαγραφές και χαρακτηριστικά

Η Apple συνηθίζει να δοκιμάζει πολλές νέες τεχνολογίες από πολλούς κατασκευαστές, έτσι με την πάροδο του χρόνου υπάρχουν μικρές διαρροές οι οποίες μπορούν μερικές φορές να μας δώσουν μια ιδέα για το τι θα έρθει στο επόμενο iPhone. Αυτές οι διαρροές τις περισσότερες φορές είναι  λανθασμένες και συχνά παρεξηγούνται και γενικά χάνουν την ουσία ή τις καινοτομίες λογισμικού που που ίσως συνοδεύουν το νέο υλικό όπως το Dynamic Island, όπου ακούσαμε μόνο για το σχήμα της μπροστινής κάμερας και όχι για το πώς η Apple σκόπευε να το χρησιμοποιήσει.

Περισκοπικός φακός

Οι φήμες ανέφεραν πως η Apple δουλεύει έναν “φακό περισκοπίου” για να προσφέρει ένα οπτικό ζουμ πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας. Είναι η ίδια τεχνολογία που επιτρέπει στο Samsung Galaxy S22 Ultra να επιτύχει τόσο μεγάλο εύρος ζουμ. Σε αυτή την φήμη μέχρι πρόσφατα δεν δόθηκε και πολύ μεγάλη προσοχή, αλλά τελευταία προτάθηκε ότι αυτό μπορεί να είναι ένα αποκλειστικό χαρακτηριστικό του iPhone 15 Pro Max. Δεν είναι σαφές εάν αυτό θα απαιτούσε διαφορετική διάταξη ή μέγεθος διάταξης κάμερας.

iphone 15 φήμες

Κατά τα άλλα, σίγουρα θα υπάρξουν αναβαθμίσεις κάμερας στο iPhone 15 όπως άλλωστε κάθε χρόνο. Τουλάχιστον μία από τις κάμερες θα αποκτήσει βελτιωμένο αισθητήρα ή φακό. Αρά η μόνη φήμη περί καμερών αυτή τη στιγμή είναι ότι το iPhone 15 Pro Max μπορεί να διαθέτει τηλεφακό περισκοπίου, δίνοντας ένα οπτικό ζουμ πιθανόν 5x έως 10x.

Επεξεργαστής A17 Bionic

Το επόμενο μεγάλο μπαμ έρχεται από την TSMC, την εταιρεία που κατασκευάζει τα περισσότερα chips της Apple. Πιστεύουμε ότι το A17 είναι πιθανό να είναι ένα από τα πρώτα chip μαζικής παραγωγής που θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία των 3 nm, η οποία θα επιτρέψει στον επεξεργαστή να έχει καλύτερη επίδοση.

iphone 15 φήμες

Με τη σειρά iPhone 14, η Apple κράτησε το νέο της A16 για τα μοντέλα Pro και χρησιμοποίησε ξανά το A15 στα μη Pro μοντέλα. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί το 2023, με το τυπικό iPhone 15 να χρησιμοποιεί τον επεξεργαστή A16 και το iPhone 15 Pro να χρησιμοποιεί το νέο A17.

Μνήμη RAM 

Όπως ήδη ξέρουμε το iPhone 14 Pro διατήρησε τα ίδια 6 GB μνήμης με το iPhone 13 Pro, η Trendforce αναφέρει ότι τα μοντέλα iPhone 15 Pro/Ultra θα έχουν 8 GB RAM. Τα μη Pro μοντέλα αναμένεται να έχουν την ίδια μνήμη RAM 6 GB με φέτος.

Ημερομηνία κυκλοφορίας iPhone 15

Η Apple συνήθως παρουσιάζει τα νέα iPhone Τρίτη ή Τετάρτη, την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το iPhone 15 θα παρουσιαστεί στις 12 ή 13 Σεπτεμβρίου 2023. Τουλάχιστον ορισμένα από τα μοντέλα πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν για προπαραγγελία την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου) και θα είναι διαθέσιμα στα καταστήματα την επόμενη Παρασκευή (22 Σεπτεμβρίου) όλα αυτά φυσικά όχι για Ελλάδα όπου παραδοσιακά υπάρχει μια καθυστέρηση.

Τιμή iPhone 15

Αναμένουμε ότι η σειρά iPhone 15 θα έχει τις ίδιες τιμές με τη σειρά iPhone 14. Με τα μοντέλα iPhone 14, η Apple διατήρησε τις ίδιες τιμές στις ΗΠΑ, αλλά χάρη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τον πληθωρισμό, η τιμή αυξήθηκε στην Ελλάδα όπως και σε πολλές άλλες χώρες.

Εάν η Apple όντως μετονομάσει το iPhone 15 Pro Max ως iPhone 15 Ultra και του δώσει και μερικές νέες δυνατότητες, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει “καλή δικαιολογία” για να αυξήσει τις τιμές 100$.

Apple iPhone 13 Pro Max