SpeedTest | Μέτρηση Ταχύτητας Internet Speed Test

Περιεχόμενα:

 1. Τι είναι το Download ή στα Ελληνικά η ταχύτητα κατεβάσματος
 2. Τι είναι το upload ή στα Ελληνικά ταχύτητα ανεβάσματος
 3. Τι είναι το ping ή αλλιώς η ταχύτητα απόκρισης της γραμμής μας
 4. Γιατί TechValue SpeedTest
 5. Προσοχή στις παγίδες των παρόχων
 6. Σωστή εκτέλεση του SpeedTest

SpeedTest

Provided by Meter.net

1) Μέτρηση Ταχύτητας Κατεβάσματος (Download)

Download στο speedtest είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε αρχεία, όπως ταινίες, μουσική, online streaming κτλ από το ίντερνετ. Στην Ελλάδα, συνήθως οι οικιακές συνδέσεις internet είναι έως 24Mbps και σιγά σιγά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ταχύτητα των 50Mbps και πιο λίγο τα 100Mbps με Fiber. Δυστυχώς, αν είστε κάτοικος Ελλάδας και πιάνετε πάνω από 10Mbps είστε “σχετικά τυχεροί”, αφού ακόμα και στην Αττική υπάρχουν περιοχές που πιάνουν μόλις 3Mbps.

Είναι σημαντική όταν:

 • Αν υπάρχουν πάνω από 2 χρήστες ταυτόχρονα στο δίκτυo που χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming όπως YouTube και Netflix. Η ανάλυση του βίντεο παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη περίπτωση και πρέπει να γνωρίζεις την ταχύτητα του ίντερνετ μέσω του speedtest.
 • Streaming με ανάλυση 4K χρειάζεται τουλάχιστον γραμμή στα 50Mbps ή και παραπάνω. Για 1080p τα 24Mbps είναι μια χαρά, αλλά όχι για ταυτόχρονη χρήση σε πάνω από 2 συσκευές.
 • Όταν κατεβάζουμε αρχεία μεγάλου μεγέθους και θέλουμε να έρχονται γρήγορα.
speedtest

2) Ταχύτητα ανεβάσματος (Upload)

Upload είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να στείλουμε αρχεία. Μη ξεχνάτε πως ακόμα και για την περιήγησή στο διαδίκτυο η αποστολή πακέτων είναι απαραίτητη. Μπορεί ο μέσος χρήστης να μην χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα αποστολής αρχείων, παρόλα αυτά όμως παίζει σημαντικό ρόλο για να έχουμε μία απροβλημάτιστη και σωστή εμπειρία.

Είναι σημαντική όταν:

 • “YouTubers” που δημιουργούν και ανεβάζουν συχνά βίντεο χρειάζονται καλή ταχύτητα ανεβάσματος. Για τα Ελληνικά δεδομένα δυστυχώς ακόμα και 5Mbps upload στο speedtest είναι ένα καλό νούμερο.
 • Ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με άλλους χρήστες.
 • Όταν γενικότερα στέλνουμε μεγάλα αρχεία σε άλλους όπως για παράδειγμα ένα βίντεο που τραβήξαμε και θέλουμε να το μοιραστούμε στα social media, εδώ η ταχύτητα upload παίζει καθοριστικό ρόλο.

3) Απόκριση (Ping – Latency)

Το ping είναι το πόσο άμεσα ανταποκρίνεται η σύνδεση μας στο ίντερνετ, και στο SpeedTest φυσικά. Όσο πιο χαμηλό το νούμερο σε αυτή την περίπωση, τόσο το καλύτερο. Η μονάδα μέτρησης είναι ms (millisecond), δηλαδή κλάσματα του δευτερόλεπτου. Αν παρατηρείς πως αργούν να ανοίξουν λίγο όλες οι σελίδες στο ίντερνετ στην αρχή, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το υψηλό ping, αν όχι το μέσο που χρησιμοποιείς (αργός υπολογιστής, κινητό κτλ). Ένα λογικό νούμερο στην Ελλάδα θεωρείται οτιδήποτε κάτω από 50ms.

Για Online Gamers (ανάλογα το παιχνίδι), το ιδανικό νούμερο είναι σίγουρα κάτω από 30ms. Αν η γραμμή σου είναι “καλή” είναι πιθανό να πιάνεις κάτω και από 20ms, πάντα μιλώντας για τα Ελληνικά δεδομένα. Τρέξε το εργαλείο μέτρησης SpeedTest και μάθε το ping σου.

Είναι σημαντική όταν:

 • Πρόκειται για online Gaming και ειδικότερα για ανταγωνιστικά παιχνίδια όπως FPS.
 • Όταν το ίντερνετ χρησιμοποιείται για δουλειά, όπως για βίντεο κλήσεις, απλές κλήσεις μέσω ίντερνετ και όχι μόνο. Εδώ το ping είναι πιο σημαντικό ακόμα και από την ταχύτητα download.

4) Γιατί TechValue SpeedTest

 1. Για να γνωρίζεις αν πιάνεις την ταχύτητα που πρέπει και πληρώνεις.
 2. Το SpeedTest του TechValue δημιουργήθηκε μόνο για ένα σκοπό και όχι για να προωθούνται τρίτες υπηρεσίες σε αντίθεση με αντίστοιχες σελίδες
 3. Βασικός στόχος είναι οι χρήστες μας να απαιτούν την ταχύτητα που δικαιούνται και να μην πέφτουν στις παγίδες αναβάθμισης των εταιριών.

5) Προσοχή στις παγίδες των παρόχων

Συνήθως στην Ελλάδα οι οικιακές συνδέσεις ίντερνετ είναι έως 24Mbps και σιγά σιγά γίνεται πιο δημοφιλής η ταχύτητα των 50Mbps. Η λέξη κλειδί είναι το “έως” για την ταχύτητα του ίντερνετ! Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία έχει το δικαίωμα να δώσει και μόνο 1Mbps αν το “επιθυμεί” και να μην μπορεί να γίνει σχεδόν τίποτα, εκτός από την αλλαγή παρόχου.

Γι’ αυτό ακριβώς μοιραζόμαστε μαζί σας ένα από τα καλύτερα εργαλεία μέτρησης ταχύτητας ίντερνετ για να μάθετε όλη την αλήθεια για τη γραμμή σας. Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα που πολλές φορές επιφυλάσσουν οι εταιρίες. “Κλειδώνουν” τις γραμμές σε χαμηλές ταχύτητες ώστε να σας αναγκάσουν να αναβαθμίσετε πακέτο και να πληρώνετε μεγαλύτερο πάγιο.


6) Σωστή εκτέλεση του SpeedTest

Είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια του Speed Test που θα τρέξετε, να μην υπάρχουν ανοικτές άλλες σελίδες που χρειάζονται bandwidth. Ακόμα, καλό θα ήταν να αποσυνδέσετε τυχούσες συσκευές όπως κινητά ή laptops που συνδέονται στο ίντερνετ, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιούν μέρος της ταχύτητας του internet και να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

speedtest

Μέτρηση ταχύτητας internet HOL, Forthnet, OTE και Cosmote

Με το συγκεκριμένο speed test που θα βρείτε πιο πάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε HOL, Forthnet, OTE, Cosmote και όλες τις συνδέσεις που προσφέρονται στην Ελληνική αγορά.

Πόσο γρήγορο ίντερνετ έχω;

Αυτό εξαρτάται από την σύνδεση. Αν για παράδειγμα η σύνδεση είναι μέχρι 24Mbps και τελικά πιάνει τα 12Mbps στο speed test, τότε για τα δεδομένα της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί γρήγορο.

Ταχύτητα ίντερνετ ανά περιοχή

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να έχουμε γρήγορο ίντερνετ είναι η περιοχή. Όσο πιο κοντά είμαστε σε κάποιο κέντρο, τόσο πιο γρήγορη σύνδεση θα έχουμε. Δυστυχώς, κάποιες περιοχές που είναι μακρυά από το κέντρο μπορεί να πιάνουν μέχρι και 3Mbps, που είναι πολύ αργό και με το ζόρι μπορεί να καλύψει έναν σύγχρονο χρήστη.

Μην ξεχάσετε να αφήσετε ένα σχόλιο με τα παρακάτω στοιχεία για να βοηθήσετε τους αναγνώστες. Περιοχή, πάροχο και ταχύτητα.

Speed Test

Leave a Reply

Mην καταχωρείτε προσωπικά δεδομένα στα πεδία.

15 Comments

 1. Ηράκλειο Κρήτης skytelecom 24 κατέβασμα 1.7 ανέβασμα και πινγκ 35 .Έχω και wind γιατί την είχα αλλά είναι μούρα με το ζόρι 5 ταχύτητα .δλδ για κλάματα.

 2. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες, τραγικές ταχύτητες speed test σε χωριό κοντά στην Καρδίτσα.
  Download 4.6
  Upload 0.2
  Ping 81ms

 3. Πολυ χαμηλό upload 0,15 !! Ιωάννινα, κεντρικό σημείο, wind . . .
  Δεν μπορώ να κάνω την δουλεια μου μέσω skype. Αυτό προέκυψε ξαφνικά. Πριν είχα κάπως καλύτερα στο 0,5 ..
  download 6,3 ping 65

 4. Πληρώνω 24αρι και αυτή τη στιγμή έχω 2.7!!!!!!
  Περιοχή Νίκαια, συγκεκριμένα στην Ελλησπόντου!!! Έχω κοσμοτε

 5. Μπράβο σας πολύ καλό… Η ενημέρωση σας σε θέματα ταχύτητες άψογη σε όλα… Και η διευκρίνησης τον ονομάτων… Πολύ καλή σελίδα…

  1. Vodafone.. Νάουσα κάμπος 10 με 14 κατέβασμα. 0,7 έως 1,3 ανεβασμα

 6. Χαριλάου-Νεα Ελβετία Θεσσαλονίκης, Vodafone, Download 10,35 (και στο τέλος ανέβασε ως 12.30), Upload 0.78(τις περισσότερες φορές, αλλά έπιασε κι ως 0.88), Ping 0.65.