Πώς μπορείς να μειώσεις το Ping σου; [Οδηγός]

Αν ψάχνεις τρόπους να μειώσεις το ping στο internet βρίσκεσαι στο σωστό σημείο! Αρχικά να πούμε πως δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να κατεβεί ή να μειωθεί το ping, αλλά θα δούμε τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε.

Αν τυχαίνει να μην γνωρίζεις το ping ή αλλιώς latency είναι η ταχύτητα απόκρισης της γραμμής. Δηλαδή το πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται και είναι σημαντικός παράγοντας κυρίως για online gamers.

  1. Συνδέσου ενσύρματα με καλώδιο LAN και δες διαφορά άμεσα
  2. Αποσύνδεσε τις υπόλοιπες συσκευές από το δίκτυο
  3. Αλλαγή DNS
  4. Mobile gaming
  5. Fiber to the home

Πριν και μετά από κάθε αλλαγή να δοκιμάζεις την γραμμή 2-3 φορές με το speed test


1) Ενσύρματη σύνδεση με καλώδιο

μείωση ping

Καλό το WiFi, αλλά αν πραγματικά θες να κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να βελτιώσεις το ping και την απόκριση της γραμμή πρέπει να ξεχάσεις το ασύρματο δίκτυο, τουλάχιστον για την gaming συσκευή.

Σύνδεσε τον υπολογιστή ή την κονσόλα με καλώδιο ethernet απευθείας από με το router, έτσι θα βελτιωθεί σημαντικά το ping και θα έχεις καλύτερη εμπειρία gaming και όχι μόνο.

Αν το router είναι μακρυά οργανώσου! Πέρνα το καλώδιο πίσω από έπιπλα ή υπολόγισε να το καρφώσεις στον τοίχο, πρόσεχε όμως μην είναι πολύ μεγάλο γιατί αλλιώς δεν θα έχει νόημα.

Στις δικές μου δοκιμές το ping βελτιώθηκε μέσο όρο κατά 0.10ms σε σύγκριση με το WiFi. Ένα αρκετά καλό νούμερο για online gaming.

2) Αποσύνδεσε τα πάντα

Καλώς η κακώς στις πιο πολλές περιπτώσεις τα router των παρόχων δεν είναι για πολλά πολλά. Αν έχεις πολλές συσκευές συνδεδεμένες αυτό μπορεί να επηρεάσει το ping αρνητικά ακόμα και αν δεν χρησιμοποιούνται.

Φρόντισε λοιπόν όταν παίζεις να απενεργοποιείς το WiFi στο κινητό σου έτσι ώστε το router θα μπορεί να επικεντρωθεί σε μία μόνο συσκευή. Εξάλλου όταν μία συσκευή δεν χρησιμοποιείται δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται bandwith.

3) Αλλαγή DNS

Αρκετοί υποστηρίζουν πως με αλλαγή των DNS σε clouflare ή google από το router η σύνδεση γίνεται πιο γρήγορη, κάτι που με τις δικές μου δοκιμές δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Αν δοκιμάσετε κάτι τέτοιο να έχετε υπόψιν πως το σταθερό τηλέφωνο είναι voip, δηλαδή συνδέεται πάνω στο router, ενδέχεται να μην λειτουργεί μετά την αλλαγή των DNS.

4) Mobile gaming

Αν πρόκειται για mobile gaming τότε εδώ δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Εδώ ίσως η πιο αξιόλογη αναβάθμιση είναι ένα router που να υποστηρίζει το νέο πρότυπο WiFi 6.

5) Fiber στο σπίτι

Αυτή είναι ίσως η καλύτερη αναβάθμιση που μπορείς να κάνεις ώστε φτάσεις το ping σε ασύλληπτα νούμερα όπως 0.01ms! Αν είσαι από τους τυχερούς που η περιοχή τους υποστηρίζει αναβάθμιση fiber to the home τότε κάνε το βήμα. Μάλιστα υπάρχει πιθανότητα, ανάλογα με την περιοχή, να δικαιούσαι επιδότηση για 2 χρόνια. Επικοινώνησε με τον OTE στο 13888 ή μάθε όλους τους αριθμούς εξυπηρέτησης πελατών Vodafone, Cosmote και Wind χωρίς χρέωση.

Asus ZenFone 8 Android