Huawei P20 Lite Review | Άψογο, αλλά μόνο αν κόστιζε 199€

Η Huawei με τη σειρά Lite έκανε μια πολύ δυναμική είσοδο στη μεσαία κατηγορία το 2015 και συνέχισε με τους ίδιους ρυθμούς το 2016, όπου το P9 Lite έκανε πάταγο στην Ελληνική αγορά και δικαίως, αφού τότε ήταν μια ανταγωνιστική value for money πρόταση. Δυστυχώς όμως, από το 2017 και μετά η Huawei άλλαξε τακτική και τα κινητά της παραμένουν μεν καλά σε γενικές γραμμές, έχουν χάσει δε τον ανταγωνιστικό τους χαρακτήρα, ειδικά στη μεσαία κατηγορία. Ας περάσουμε στο review του Huawei P20 Lite.

A la iPhone X?

Για αρχή, (όπως είναι ξεκάθαρο) η Huawei για όλη τη σειρά P20 είναι “εμπνευσμένη” από το iPhone 10… Η οθόνη του έχει διαγώνιο 5.84″, με αναλογία οθόνης 19:9 και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι τόσο ψηλό. Έχει ανάλυση FHD+ και η οθόνη σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη για ένα κινητό με αρχική τιμή 400€. Έχει ωραία και ζωηρά χρώματα, αλλά με ηλιοφάνεια σε εξωτερικό περιβάλλον χάνει αρκετά τη φωτεινότητά της, με αποτέλεσμα να μην είναι ευανάγνωστη.

Huawei P20 Lite Rev

Αντικειμενικά “όμορφο”

Αντικειμενικά, πρόκειται για ένα όμορφο κινητό, που όμως χάνει στα σημεία. Όσες μέρες και να έχω ως κύρια συσκευή μου το P20 Lite, δεν κατάφερα να συνηθίσω το notch σε συνδυασμό με το κάτω bezel, που είναι τελείως ασύμμετρα μεταξύ τους. Στην πλάτη η κάμερα προεξέχει αρκετά, πράγμα που δεν είναι κακό, αλλά δεν μου άρεσε το απότομο κόψιμο που ενοχλεί στην αφή. Η τοποθέτηση του fingerprint στην πλάτη είναι μόνο θετική, όπως φυσικά και το γυαλί στο πίσω μέρος της συσκευής, με αυτές τις υπέροχες αντανακλάσεις που κάνει στο φως, αλλά κάνει δαχτυλιές με το παραμικρό.

Huawei P20 Lite Review

NOT

Το γυαλί στην οθόνη αφής δεν παρέχει καμία προστασία και αυτό το κατάλαβα από τις πρώτες ημέρες. Και μόνο από το βάλε-βγάλε στην τσέπη και την καθημερινή, φυσιολογική χρήση, η οθόνη εμφάνισε γρατσουνιές. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγαλύτερο σφάλμα της Huawei. Είναι αδιανόητο να κυκλοφορείς κινητό με κόστος 400€ και να μην έχει Gorilla Glass, όπως έχουν άλλα κινητά με το μισό κόστος.

Huawei P20 Lite Review

Φωτογραφικές δυνατότητες

Τα οπτικά μέρη είναι ίσως ο μοναδικός τομέας που το P20 Lite μπορεί να γίνει λίγο πιο ανταγωνιστικό, αφού όντως έχει καλές φωτογραφικές δυνατότητες. Η 16MP κάμερα στην πλάτη μπορεί να κάνει εξαιρετική δουλειά και, για τους πιο προχωρημένους, διαθέτει Pro Mode για φωτογραφία, αλλά και βίντεο. Ειδικά στο video, είναι κάτι που δεν βλέπουμε συχνά. Η selfie είναι μια από τα ίδια και κάνει και αυτή καλή δουλειά. Σίγουρα δεν πρόκειται να απογοητεύσει τον μέσο χρήστη με τις κάμερές του, αλλά και πάλι, στην Ελληνική αγορά υπάρχουν πιο ανταγωνιστικές επιλογές όπως το Nokia 8, στην ίδια τιμή και με πολύ ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Δυνατό ηχείο

Μετά τις κάμερες του Huawei P20 Lite, ο ήχος είναι από τα λίγα θετικά του. Έχει πάρα πολύ δυνατό ηχείο, που σίγουρα μπορεί να σταθεί επάξιο του κόστους του. Δεν έχει τόσο μπάσο η αλήθεια είναι, αλλά ο ήχος που βγάζει το μονό ηχείο δίπλα από τη θύρα φόρτισης είναι καλός.

Huawei P20 Lite Review

Απόδοση / chipset

Για όσους γνωρίζουν λίγα πράγματα παραπάνω, το chipset του P20 Lite, HiSilicon Kirin 659, στην ουσία είναι ένας υπερχρονισμένος SnapDragon 625, αλλά με κατώτερο chip γραφικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορείς να βρεις τις επιδόσεις του P20 Lite μέχρι και σε κινητά αξίας 150€. Η αλήθεια όμως είναι πως το EMUI έχει βελτιωθεί αρκετά και σε συνδυασμό με τα 4GB RAM και το Android Oreo είναι ό,τι πρέπει για multitasking, υστερώντας αρκετά όμως σε βαριά παιχνίδια.

Huawei P20 Lite Review

Αυτονομία / μπαταρία

Η μπαταρία 3000mAh σε συνδυασμό με τον υπερχρονισμένο επεξεργαστή δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Παρόλα αυτά, μια γεμάτη μέρα με μέτρια χρήση θα καταφέρει να τη βγάλει σίγουρα, χωρίς όμως σχεδόν καθόλου gaming. Η μπαταρία του σίγουρα δεν είναι πρόβλημα, απλώς δεν είναι τέρας αυτονομίας, προσφέροντας όμως καλές επιδόσεις για χρήση εφαρμογών social media.

Συμπέρασμα

Αυτό που πάντα θα μας βασανίζει στο TechValue είναι ο δείκτης απόδοσης-τιμής, τομέας που το Huawei P20 Lite δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά. Αν θέλεις καλό και οικονομικό κινητό από τη Huawei θα είναι καλύτερα να προτιμήσεις το Huawei Mate 10 Lite, αλλιώς υπάρχουν πολλές καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές επιλογές, όπως το Nokia 8 που αυτήν την περίοδο κοστίζει 399€ στον Κωτσόβολο, (φυσικά) LG G6, Motorola Moto G5 Plus και πολλά άλλα.