Η Huawei αφαιρεί πλήρως τη δυνατότητα ξεκλειδώματος bootloader

Σε μία περίεργη κίνηση προχώρησε η Huawei αφού σταματά να παρέχει επίσημο τρόπο ξεκλειδώματος του bootloader. Κάτι τέτοιο δεν είναι φυσικά υποχρεωτικό, αλλά πολλές εταιρίες παρέχουν επίσημα τη δυνατότητα για όσους θέλουν να πειράζουν τις συσκευές τους με root, custom ROM και πάει λέγοντας.

Huawei bootloader

Σταματά το ξεκλείδωμα για όλα τα μελλοντικά Huawei και Honor smartphone

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας μέσω του unlock page σταματά η δυνατότητα ξεκλειδώματος για όλα τα νέα smartphone. Μάλιστα η κίνηση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τα Huawei smartphones, αφού η νέα πολιτική ισχύει και για Honor συσκευές. Παρόλο που πρόσφατα έγινε “δήθεν” ανακοίνωση πως η Honor είναι ανεξάρτητη εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση ενημερώνει πως όλες οι συσκευές που κυκλοφόρησαν από τις 24/5/2018 και μετά δεν θα έχουν τη δυνατότητα επίσημου ξεκλειδώματος. Για παλιότερες συσκευές η πλατφόρμα θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία για 60 επιπλέον ημέρες. Μετά το πέρασμα και αυτών δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα για κανέναν να ξεκλειδώσει τον bootloader.

Μάθε για το νέο Service της Huawei στην Αθήνα.

Αυτά τα νέα επηρεάζουν αρνητικά την κοινότητα του modding στο Android. Η Huawei ήταν σχετικά φιλική προς τους developers αλλά τώρα αυτό αλλάζει την κατάσταση. Σύμφωνα με την μικρή αυτή ανακοίνωση ο λόγος της απόφασης είναι η εμπειρία του τελικού χρήστη. Λόγω “θεμάτων” που προκαλεί το ξεκλείδωμα και το φλασάρισμα ROM σταματάει τελείως η υπηρεσία.

Αυτό βέβαια μας γεννά πολλά ερωτήματα. Φυσικά και ο χρήστης μπορεί να έχει αρνητική εμπειρία με το ξεκλείδωμα της συσκευή του, αλλά αυτός ο κίνδυνος είναι γνωστός από πριν σε όποιον τροποποιεί το smartphone του. Αυτό όμως δεν επηρεάζει την συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που ξεκλειδώνουν τις συσκευές τους. Από τη στιγμή λοιπόν που το ρίσκο πέφτει στον χρήστη και δεν επηρεάζεται αρνητικά η εικόνα της Huawei γιατί επικαλούνται την αρνητική εμπειρία του χρήστη για παύση της υπηρεσίας;

Η θέση της Huawei για το θέμα

Το ερώτημα θα μείνει μάλλον ρητορικό αφού η Huawei μέσω διευκρινιστικής δήλωσης στο Android Aythority δεν είπε και πολλά παραπάνω. Ανέφερε και πάλι πως θέλει να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Θέλει να αποφύγει προβλήματα όπως μειωμένη μπαταρία, χειρότερη απόδοση, πλήρη καταστροφή του συστήματος ή και απώλεια προσωπικών δεδομένων. Λίγο πολύ επαναλαμβάνει ότι αναφέρει και στη σελίδα της δηλαδή.

Sony