500 εκ. ευρώ πρόστιμο στην Google γιατί «κλέβει» το περιεχόμενο Μέσων ενημέρωσης

Το χέρι στην τσέπη φαίνεται πως θα βάλει η Google, αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο στη Γαλλία. Μετά από ένα διάστημα 7 μηνών που είχε στην διάθεσή της για να βρει μία λύση με τους τοπικούς εκδότες, η εταιρία επέστρεψε χωρίς λύση. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα η Γαλλική επιτροπή δεοντολογίας να “τιμωρήσει” την Google με πρόστιμο ύψους 500 εκ. ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Google άρχισε να χρησιμοποιεί αποσπάσματα από ειδήσεις και άρθρα Γαλλικών μέσων στην πλατφόρμα Google News. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρει πως το παραπάνω δεν μπορεί να γίνεται, χωρίς κάποια συμφωνία των δύο πλευρών. Η Google προσπάθησε (;) να βρει λύση με το Γαλλικό Πρακτορείο Τύπου, ωστόσο οι προσπάθειες ήταν μάταιες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του εξωτερικού, η Google ήθελε να πληρώνει λιγότερο από όσο πληρώνει για την χρήση λεξικών για τις μεταφράσεις της, αλλά και λιγότερο από ότι δίνει για πληροφορίες καιρού.

Το πρόστιμο των 500 εκ. ευρώ, μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αν δεν βρεθεί λύση μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Για κάθε μέρα που περνάει, αυτό θα αυξάνεται και μπορεί να φτάσει έως και τα 900 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός πως σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία, η Google τα έχει βρει με τον Τύπο. Αυτό ίσως της δώσει και το επιχείρημα πως πάει με “καλή πρόθεση” στις συναντήσεις προκειμένου να βρεθεί όντως μία λύση…