Google Photos: ΤΕΛΟΣ στην δωρεάν αποθήκευση φωτογραφιών και βίντεο

Σε μία κίνηση που κανείς δεν είχε προβλέψει η φανταστεί προχώρησε η Google σχετικά με την γνωστή εφαρμογή Google Photos που η ίδια προσφέρει στο οικοσύστημα του Android. Δεν πρόκειται για φήμες ή εικασίες, πρόκειται για επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας.

Μακράν η πιο σημαντική δυνατότητα της εφαρμογής ήταν ο δωρεάν και απεριόριστος αποθηκευτικός χώρος για εικόνες και βίντεο με κάποια αρκετά τυπική συμπίεση στα 16MP αν η εικόνα ήταν μεγαλύτερη. Φαίνεται πως ήταν καλό για να είναι αληθινό αφού από 1 Ιουνίου 2021 μπαίνει τέλος στην δωρεάν απεριόριστη αποθήκευση για πάντα…

Google Photos

Πώς θα γίνει η μετάβαση;

Η μετάβαση θα γίνει με “κατανόηση” προς τους χρήστες. Μέχρι πρώτη Ιουνίου 2021 τα αρχεία πολυμέσων θα συνεχίζουν να αποθηκεύονται δωρεάν στον απεριόριστο χώρο χωρίς περιορισμούς και δεν πρόκειται να υπολογιστούν στα δωρεάν 15GB που η Google παρέχει με κάθε λογαριασμό όταν η υπηρεσία απεριόριστου χώρου τελειώσει.

Στα 15GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου συμπεριλαμβάνονται ήδη όλες οι υπηρεσίες της Google που απαιτούν αποθηκευτικό χώρο στο cloud της. Δηλαδή email, αρχεία στο Google Drive, Google Photos και πάει λέγοντας.

Γιατί γίνεται αυτό;

Προφανώς ώστε η Google να “αναγκάσει” τους χρήστες να γίνουν συνδρομητές σε κάποιο πακέτο Google One με μηνιαία χρέωση. Η Google δικαιολόγησε την κίνηση αυτή λέγοντας πως το κάνει για να μπορεί να συνεχίσει να παρέχει την υπηρεσία μπλα μπλα μπλα…

Θα συμπληρώσω πως η κίνηση της Google δεν έχει λογική αφού και μόνο αν υπολογίσει κανείς πόσο αποθηκευτικό χώρο καταλαμβάνουν χιλιάδες 4K βίντεο που ανεβαίνουν καθημερινά στο YouTube δωρεάν, τότε η κατάργηση του απεριόριστου αποθηκευτικού χώρου για συμπιεσμένες φωτογραφίες μοιάζει σαν ψήλος στα άχυρα για τους servers της Google.

Παρόλα αυτά ίσως η κατάσταση να μην είναι τόσο τραγική για τον μέσο χρήστη. Η υπηρεσία συμπίεσης στα 16MP θα συνεχίσει να υπάρχει και χρήστες που απλά ανεβάζουν φωτογραφίες θα χρειαστούν χρόνια για να καταναλώσουν και τα 15GB που προσφέρονται έτσι κι αλλιώς δωρεάν.

Asus ZenFone 8 Android