Google Maps Android, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η εφαρμογή Google Maps για Android αποτελεί την πιο γνωστή λύση για πλοήγηση ή στα αγγλικά navigation που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Ανανεώνεται συνεχώς από την Google με νέα features αλλά και οι χάρτες ενημερώνονται συχνά. Το βασικότερο πλεονέκτημα τους είναι πως διατίθεται δωρεάν αν έχετε smartphone που φοράει Android αλλά και είναι εύκολοι στη χρήση. Στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με την εφαρμογή google maps για android.

Ήξερες ότι οι χάρτες της Google χρησιμοποιούνται και για να εντοπίσεις το Android κινητό σου;

google maps

Offline πλοήγηση αλλά και Google traffic πλέον και για Ελλάδα

13 Δεκεμβρίου 2015 by Manos

 Καλός ή κακός το Google Maps είναι η καλύτερη εφαρμογή που υπάρχει για navigation. Μα θα μου πεις στο χωριό μου δεν έχει τους μισούς δρόμους, ναι δεν έχεις άδικο, αλλά δεν εννοώ μόνο από πλευράς χαρτών αλλά σαν σύνολο. Οι εφαρμογές πλέον γίνονται ολοένα και πιο βαριές αλλά και πολύπλοκες με αποτέλεσμα τα smartphones να ανεβάζουν μεγάλες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της πλοήγησης αλλά και να καταπίνουν τη μπαταρία υπερβολικά γρήγορα.

Google Maps πλοήγηση χωρίς data

Για όλα αυτά δε μπορούσε να είχε φροντίσει καλύτερα παρά μόνο η Google, με τους καλύτερους προγραμματιστές και φυσικά το budget, που λείπει από τις πιο πολλές εταιρείες που έχουν navigation εφαρμογές. Πλέον όμως το Google Maps υποστηρίζει και πλοήγηση χωρίς την ανάγκη για data ( offline navigation ), αρκεί να έχουμε φροντίσει από πριν να κατεβάσουμε ένα μεγάλο μέρος του χάρτη που μας ενδιαφέρει, πχ την Αττική στη δικιά μου περίπτωση.

Google Traffic και για Ελλάδα

Ίσως η μεγαλύτερη βελτίωση που έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό είναι ζωντανή ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους που πλέον λειτουργεί και για την Ελλάδα αλλά όχι για όλες τις πόλης όπως είναι και λογικό εξάλλου. Με αυτή τη δυνατότητα πλέον το Google Maps μπορεί να μας προτείνει ποια είναι η γρηγορότερη διαδρομή ανάλογα με τη κίνηση που έχει σε κάθε δρόμο. Εδώ και 2 βδομάδες τη δοκιμάζω καθημερινά και με άνεση μπορώ να πω, πως δουλεύει ικανοποιητικά και το χρησιμοποιώ καθημερινά.

google-maps-traffic-greece

Google maps, αποστολή διεύθυνσης από desktop σε Android

11 Ιουλίου 2015 by Manos

Μέχρι και σήμερα ο μόνος τρόπος για να στείλει το Google maps σε desktop, μια διεύθυνση σε smartphone, ήταν να αποθηκευτεί στα αγαπημένα και στη συνέχεια θα εμφανιζόταν με αστεράκι στο χάρτη. Αυτό φυσικά προϋποθέτει πως ο χρήστης είναι συνδεδεμένος με τον gmail λογαριασμό του ώστε να συγχρονιστούν τα δεδομένα σε όλες τις συσκευές.

Τώρα η google μας παρέχει ακόμα ένα πιο άμεσο και εύκολο τρόπο για να στείλουμε μια διεύθυνση από τον υπολογιστή, στο android smartphone μας. Πλέον όταν επιλέγουμε μια διεύθυνση στο google maps και ανοίξουμε τη καρτέλα αριστερά όπως φαίνεται και στη φωτογραφία παρακάτω, θα εμφανιστεί η επιλογή να στείλουμε τη διεύθυνση στο smartphone μας, που φυσικά είναι και αυτό συνδεδεμένο με το ίδιο gmail account που είναι και το laptop ή desktop.

Αμέσως θα εμφανιστεί ένα notification στο smartphone με την επιλογή για άμεση πλοήγηση στη διεύθυνση που επιλέξαμε. Προσωπικά θα προτιμήσω το παλιό παραδοσιακό τρόπο που δύσκολα θα χάσεις τη διεύθυνση αν κάτι πάει στραβά και θα παραμείνει αποθηκευμένη έως ότου τη διαγράψουμε.


Φωνητικές εντολές για το Google Maps για Android

19 Ιουλίου 2014 by Manos

Χθες το βράδυ, η Google άρχισε την κυκλοφορία του νέου update για το Google Maps του Android, το οποίο προσθέτει φωνητικές εντολές κατά την διάρκεια της πλοήγησης και κάποιες έξτρα πληροφορίες για ποδηλάτες. Η ενημέρωση πρόκειται να εμφανιστεί στα smartphones μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το καινούργιο update των φωνητικών εντολών λύνει και δένει ταυτοχρόνως τα χέρια των οδηγών.

Μπορεί να έχουμε την επιλογή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με την κίνηση στους δρόμους, τις κάμερες κυκλοφορίας, εναλλακτικές διαδρομές ή μετάβαση σε νέο προορισμό, όμως, για να πάρει αυτές τις εντολές, πρέπει ο οδηγός να αγγίξει ένα μικρό icon μικροφώνου προκειμένου να “ακούσει” το Google Maps την εντολή. Αυτό, ελπίζουμε, κατά την πάροδο του χρόνου, να αλλάξει και να υπάρξουν περισσότερες επιλογές ελέγχου των φωνητικών εντολών, αν και για αρχή οι υπάρχουσες είναι ικανοποιητικές.

Το δεύτερο σκέλος της ενημέρωσης αφορά τους αγαπημένους μας ποδηλάτες και αναφέρεται στην υψομετρική αλλαγή κατά την διάρκεια της διαδρομής. Θα ανιχνεύει και θα ενημερώνει για οποιαδήποτε μεταβολή στο υψόμετρο, καθώς και πόσα πόδια είναι η αλλαγή, εν κινήσει. Τα δεδομένα έρχονται απευθείας από την Google και δεν χρειάζεται η συσκευή να διαθέτει βαρόμετρο.

Φωνητικές εντολές google

Google Maps βήμα προς βήμα για offline αποθήκευση χάρτη

8 Μαΐου 2014 by Manos

Το νέο update στο Google Maps ήρθε μόλις εχτές και ευτυχώς, η λειτουργία για να αποθηκεύσεις τοπικά στο android σου ένα κομμάτι χάρτη για offline χρήση επανήλθε. Αυτή τη φορά δεν είναι κάποια επιλογή στο μενού του Google Maps, αλλά είναι σχετικά κρυμμένο θα λέγαμε.

Google Maps Offline save how to

Γι αυτό το λόγο ετοιμάσαμε ένα μικρό βίντεο ενός λεπτού για να δείτε πως μπορείτε να αποθηκεύσετε offline το κομμάτι χάρτη που θέλετε. Φυσικά μετά από επόμενα update η δυνατότητα μπορεί να αφαιρεθεί ή και να μεταφερθεί. Επίσης, όπως θα διαπιστώσετε στο βίντεο δεν είναι δυνατή η αποθήκευση ολόκληρης χώρας για offline χρήση αλλά μόνο ένα μεγάλο κομμάτι που ισούται ίσως με μια μικρή πόλη.

Offline Maps