Gadget & Ασφάλεια: Τα 2 καλύτερα που μπορείς να τοποθετήσεις μόνος σου

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τα gadget που θα δούμε. Μπορεί να είναι οικονομικά και σύγχρονα όσο δε πάει, αλλά ακόμα και τα πιο έξυπνα gadgets χρησιμοποιούν ξεπερασμένες τεχνολογίες που απλώς έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να καταφέρει η αγορά να τις αξιοποιήσει και να τις συνδυάσει αποτελεσματικά. Έτσι ακριβώς έγινε και με τα κινητά iPhone, για όσους γνωρίζουν την ιστορία. Ας περάσουμε στο ψητό και πάμε δούμε ποια είναι τα καλύτερα gadgeds που σου προσφέρουν ασφάλεια και μπορείς να τα τοποθετήσεις μόνος σου.


1. Κάμερες Ασφαλείας Με Μπαταρία

Μακράν το πιο χρήσιμο gadget που μπορείς να έχεις και σου προσφέρει ασφάλεια είναι μία κάμερα με ενσωματωμένη μπαταρία που θα χρειάζεται φόρτιση κάθε 2-3 μήνες, ανάλογα την χρήση, με τιμή διψήφια και ανάλυση FHD. Προτείνουμε με μπαταρία γιατί είναι πολύ πιο εύκολη στην εγκατάσταση οπουδήποτε, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους και συνδέεται μέσω WiFi με το internet για να μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό.

Ένα καλό παράδειγμα είναι η Xiaomi Mijia αδιάβροχη IP κάμερα που κοστίζει περίπου 70€, αλλά υπάρχουν περισσότερες επιλογές αν δεν σου αρέσει η συγκεκριμένη. Με μία αναζήτηση θα βρεις πιο ακριβές, πιο φθηνές κα πάει λέγοντας. Κάνε την έρευνα αγοράς σωστά και επέλεξε το μοντέλο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σου. Πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή είναι και η εφαρμογή, παρακολούθησε αρκετά reviews πριν αποφασίσεις.

ασφάλεια και gadget

2. Αισθητήρες Για Παράθυρα Και Πόρτες

Υπάρχουν ένα σωρό οικονομικοί και αξιόπιστοι αισθητήρες που μπορείς να αγοράσεις και να τοποθετήσεις μόλις σε μερικά λεπτά. Είναι μικροί και συνήθως έρχονται με ειδικό αυτοκόλλητο στη πλάτη ώστε να τους τοποθετήσεις εκεί που πρέπει εύκολα, αφού πρώτα έχεις διαβάσεις τις οδηγίες εννοείται. Έτσι μόλις ανοίξει η πόρτα ή το παράθυρο θα σου έρχεται αμέσως ειδοποίηση στο κινητό, ενώ θα υπάρχει και ιστορικό σε περίπτωση που το χρειαστείς.

Επιπρόσθετα πολλά τέτοια μικρά συστήματα παρέχουν και συναγερμό, έτσι για παράδειγμα όταν φύγεις από το σπίτι, τον ενεργοποιείς από το κινητό και όταν ανοίξει η πόρτα ή κάποιο παράθυρο αρχίζει να χτυπάει πολύ δυνατά.

οικονομικά gadget για ασφάλεια

Προσοχή
Ένας τεχνικός συστημάτων ασφαλείας το μόνο σίγουρο είναι πως θα βρει οποιοδήποτε άρθρο σαν αυτό αστείο, μόνο και μόνο επειδή για να εγκαταστήσει μία κάμερα θα θέλει πολλά χρήματα παραπάνω και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να τον αντικαταστήσεις. Υπάρχουν όντως περιπτώσεις που θα χρειαστεί ένας επαγγελματίας, αλλά ο μέσος χρήστης πραγματικά δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτά που προτείνουμε σε αυτό το άρθρο.


Παρακάτω η εμπειρία ενός αναγνώστη του TechValue, του Άγγελου Μώρου:

Xiaomi Mi Basic Camera 1080p

Ορίζεις σε ποια κομμάτια της εικόνας που βλέπει θέλεις διαφορετική ευαισθησία ανίχνευσης, χαμηλή, μέτρια, υψηλή ή και καθόλου. Βοηθά πολύ αν υπάρχουν γλάστρες στο χώρο και θες να μειώσεις τα false alarm, λίγες κάμερες το έχουν.

Έχει 3 διαφορετικούς τύπους ειδοποίησης by default, Motion notification, Person notification και smart Scene notification. Με το motion notification θα χτυπάει για κάθε κίνηση της εικόνας ακόμα και με σκιές, όπως όλες οι κάμερες εξάλλου. Με το Person notification χτυπάει μόνο αν εντοπίσει ανθρώπινη σιλουέτα, ακόμα και κάτι που του μοιάζει, αλλά σπάνια κάνει λάθος.

Το Smart Scene notification χτυπάει όταν έχεις ας πούμε και άλλους αισθητήρες κίνησης και θες να κάνεις έναν αυτοματισμό να σου χτυπάει μόνο όταν πιάνει ο ταδε αισθητήρας κίνησης ή και τα δυο ταυτόχρονα. Προσωπικά προτείνω ανοιχτό το Person και Smart Scene μόνο.

Είναι οικονομική κάμερα και την έβρισκα από 22.50€ μέχρι 35.00€ τελευταία. Δεν είναι επίσημα αδιάβροχη, αλλά έχω αρκετές σε εξωτερικό χώρο χρόνια και δεν έχουν πάθει τίποτα. Ο φακός είναι αρκετά ευρυγώνιος, το οποίο είναι καλό.

Παίρνει micro SD, αλλά και αν δε βάλεις, καταγράφει γύρω στα 10sec από κάθε κίνηση κάθε φορά στο cloud. Αν έχεις NAS δίσκο τον χρησιμοποιεί και σαν καταγραφικό. Smart Scene recording που μπορείς να του πεις να καταγράφει βίντεο όταν πχ ανοίξει ένα παράθυρο που έχει αισθητήρα πάνω και άλλα πολλά.

Πρέπει να είναι τοποθετημένη χαμηλά για να λειτουργεί όπως πρέπει και όχι σε κολώνες ψηλά. Η ανάλυση είναι 1080p σε σχέση με άλλες που πλέον είναι 4Κ.

Ένα μεγάλο μείον όλων των Xiaomi καμερών ασφαλείας είναι το 3minutes interval ανάμεσα σε κάθε ανίχνευση κίνησης, με αποτέλεσμα να μη δέχεσαι ειδοποίηση αν γίνει κάτι εντός 3 λεπτών μετά τη τελευταία κίνηση. Όμως με το feature που ορίζεις την ευαισθησία σε ξεχωριστά κομμάτια της εικόνας, αυτό το πρόβλημα ελαττώνεται.

Γενικά όμως αυτή η κάμερα είναι η πιο value for money που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής. Έχω αλλάξει πολλές και έχω δοκιμάσει πολλές άλλων εταιρειών όπως sricam.

Asus ZenFone 8 Android