Την εξαγορά της Fitbit εξετάζει η Google

Από το 2017 και την παρουσίαση του πρώτου Pixel smartphone υπήρχαν φήμες για την ύπαρξη ενός Pixel Watch. Κάτι τέτοιο δεν έγινε πραγματικότητα ποτέ – ούτε στο φετινό Made by Google 2019 event. Τώρα όμως μια νέα πληροφορία εντείνει τις φήμες που θέλουν τη Google να είναι έτοιμη να κάνει την είσοδό της στο χώρο των smartwatch.

Η Google έχει ήδη παρουσία στο χώρο μέσα από τη δημιουργία του Wear OS, όμως, τώρα είναι έτοιμη να κάνει την κίνησή της και στο hardware κομμάτι. Αυτό φαίνεται πως θα γίνει μέσω εξαγοράς. Συγκεκριμένα, η Alphabet, μητρική εταιρία της Google, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο εξαγοράς της Fitbit. Η Fitbit είναι αμερικάνικη εταιρία κατασκευής smartwatch η οποία έχει αποκτήσει σημαντικό κοινό τα χρόνια που υπάρχει στην αγορά και ήταν από τις πρώτες κατασκευάστριες που καθιέρωσαν την κατηγορία των activity trackers.

Fitbit Google Acquisition 01

Η τακτική αυτή δεν είναι κάτι νέο για τη Google, καθώς έχει και στο παρελθόν κάνει ακριβώς το ίδιο. Για την δημιουργία των Pixel smartphone είχε εξαγοράσει ένα σημαντικό κομμάτι της HTC, ενώ, φέτος προχώρησε στην εξαγορά τεχνολογίας (άγνωστο τι ακριβώς) από την Fossil. Η Google φαίνεται πως δίνει πλέον μεγάλη σημασία στο hardware και για να προσχωρήσει γρήγορα στις υλοποιήσεις νέων συσκευών χρειάζεται να κάνει εξαγορές.

Όσο καλό κι αν είναι το hardware των Fitbit όμως, ακόμα κι αυτά χρησιμοποιούν SoC από την Qualcomm. Οι επεξεργαστές της Qualcomm για wearable είναι σε τραγικό επίπεδο και η αμερικανική εταιρία έχει μείνει στάσιμη εδώ και χρόνια σε αυτό το κομμάτι της αγοράς. Μπορεί λοιπόν η Google να ελπίζει σε διαφορετική πορεία στο χώρο των smartwatch όταν εξαρτάται από την Qualcomm; Εξαρτάται, είναι η απάντηση. Ίσως η Qualcomm αποφασίσει να μπει δυναμικά στο χώρο, ίσως η Google να ετοιμάζει δικό της SoC (υπάρχουν φήμες προς αυτή την κατεύθυνση). Ίσως όμως η Google να κάνει για ακόμα μία φορά “μισές δουλειές” και να δούμε ένα μέτριο προϊόν στην αγορά. Μένει να φανεί τι από όλα αυτά θα συμβεί τελικά.

Fitbit Google Acquisition 02

Αν τελικά η εξαγορά προσχωρήσει, η Google δεν θα αποκτήσει μόνο την Fitbit, αλλά και την Pebble. Η Pebble ήταν από τους πρωτοπόρους στα smartwatch αλλά δεν κατάφερε ποτέ να μεταφράσει την πρωτοπορία της σε κυριαρχία στην αγορά και τελικά είχε εξαγοραστεί από την Fitbit.

Μένει να δούμε λοιπόν αν τα hardware σχέδια της Google περιλαμβάνουν ένα Pixel smartwatch και αν αυτό θα ακολουθήσει την εξαγορά της Fitbit. Η εξαγορά δεν είναι σε καμία περίπτωση επίσημη ακόμα, αλλά, η Fitbit είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο πως σκεφτόταν να τεθεί προς πώληση, γι’ αυτό και παρουσιάστηκε η ευκαιρία στην Alphabet να εξετάσει αυτήν την κίνηση.

Sony