Το Facebook «σβήνει» λογαριασμούς επιστημόνων που διερευνούν τα fake news

Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης εποχής είναι η ύπαρξη και η διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η ευκολία με την οποία διαδίδεται κάτι μέσω κοινωνικών δικτύων είναι τρομερή και αυτό το έχουν καταλάβει αρκετοί υψηλά ιστάμενοι και θέλουν να το εκμεταλλευτούν προς όφελός τους. Φυσικά το ίδιο το Facebook βρίσκεται σε περίεργη θέση, αφού από την μία πλευρά δημιουργείται περιεχόμενο στην πλατφόρμα του και κίνηση, ενώ από την άλλη θέλει να κρατήσει ένα σοβαρό προφίλ.

Facebook Fake News

Από ότι φαίνεται, τελικά, η διαφάνεια δεν είναι κάτι που επιθυμεί η πλατφόρμα. Πρόσφατα το Facebook απέκλεισε λογαριασμούς ακαδημαϊκών που διεξήγαγαν έρευνα στην πλατφόρμα. Η έρευνα αφορούσε την διάδοση της παραπληροφόρησης αλλά και το πόσο «αθώες» είναι οι διαφημίσεις που προβάλλονται. Η ομάδα ανέπτυξε ένα plug-in (Ad Observer), το οποίο συγκέντρωνε δεδομένα από τις πολιτικές διαφημίσεις που προβάλλονταν σε διάφορους χρήστες. Έπειτα τα δεδομένα αυτά δημοσιοποιούνταν σε ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους και αποκάλυπταν τάσεις και προβλήματα.

Το Facebook υποστήριξε πως η παραπάνω πράξη αποτελεί παραβίαση των όρων χρήσης της πλατφόρμας και προχώρησε σε αποκλεισμό του λογαριασμού της Laura Edelson. Λίγες ώρες αργότερα ξεκίνησαν οι διαδικασίες να αποκλειστούν και άλλοι λογαριασμοί ερευνητών. Την ίδια στιγμή, ειδικοί σε θέματα ψηφιακού δικαίου, όπως ο καθηγητής Jonathan Mayer του Princeton, δηλώνουν πως η κίνηση και το επιχείρημα του Facebook είναι λάθος.

I can only show you the door...