Το νέο mid-range 5G Exynos 880 Chipset έρχεται με περιορισμούς

Με τις MediaTek και Qualcomm να έχουν ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις τους για chipset που προορίζονται για την mid-range κατηγορία με 5G συνδεσιμότητα, η Samsung δεν μπορούσε να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι παρουσίασε τον νέο της Exynos 880, με την Vivo να έχει ανακοινώσει ήδη την πρώτη συσκευή που θα τον φοράει, το Vivo Y70.

Exynos 5G

Το νέο SoC της Samsung κατασκευάζεται στα 8nm και διαθέτει οκταπύρηνο επεξεργαστή. Αυτός αποτελείται από δύο πυρήνες Cortex A77 που τρέχουν στα 2GHz και έξι Cortex A55 πυρήνες στα 1.8Ghz. Όσον αφορά την GPU η Samsung επέλεξε να χρησιμοποιήσει την Mali G76 MP5.

Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου Chipset είναι σαφώς περιορισμένες σε σχέση με τον “μεγάλο” Exynos 990. Ο 880 υποστηρίζει μονές διατάξεις κάμερας μέχρι και 64MP, ή διπλές με δύο αισθητήρες 20MP. Αντίστοιχα υπάρχει όριο στις εγγραφές βίντεο που φτάνουν μέχρι τα 30fps σε ανάλυση 4Κ. Ο Exynos 880 μπορεί να συνδυαστεί με οθόνες ανάλυσης έως 2520×1080, ενώ υποστηρίζει μνήμη RAM τεχνολογίας LPDRR4X και όχι τις πιο γρήγορες LPDRR5. Παρόμοιος περιορισμός υπάρχει και στην τεχνολογία του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου, με το chipset να υποστηρίζει μέχρι UFS 2.1. To modem της συσκευής είναι συμβατό με δίκτυα 5G και ταχύτητες που φτάνουν τα 2.55Gbps download και 1.28Gbps upload.

Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω, η Samsung προέβη σε σημαντικές εκπτώσεις στις δυνατότητες του Exynos 880 για να καταφέρει να κρατήσει χαμηλά την τιμή. Πράγμα που ίσως δημιουργήσει “πρόβλημα” στις συσκευές που τα τον φέρουν. Σε κάθε περίπτωση το Vivo Y70 θα γίνει το πρώτο smartphone με το νέο της Samsung και η κυκλοφορία του έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου.