Elephone P8000: Το απόλυτο review είναι εδώ

To Elephone P8000 είναι η ναυαρχίδα της εταιρίας (μαζί με το P7000), και διατίθεται σε προνομιακή τιμή που μπορεί να φτάσει έως και τα €150 περίπου. Αξίζει όμως τα λεφτά που ζητάει; Πάμε να δούμε αναλυτικά τις εντυπώσεις που μας άφησε το P8000. Αρχικά θα βρείτε το video review που ετοιμάσαμε για εσάς και παρακάτω το πλήρες άρθρο της σε βάθος παρουσίασής μας. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και το efox-shop για την παραχώρηση της συσκευής.

Elephone P8000 Video Review

Ποιότητα κατασκευής – Design

Όπως έγραψα και στις πρώτες μου εντυπώσεις, το Elephone P8000 μου άφησε από πολύ θετική εικόνα τόσο στον τομέα της ποιότητας κατασκευής όσο και σε αυτόν του σχεδιασμού. Το μέταλλο περιμετρικά της συσκευής κάνει το Elephone P8000 απίστευτα στιβαρό και προσθέτει έναν αέρα ποιότητας. Επίσης, παρότι το πίσω καπάκι είναι πλαστικό φαίνεται καλής ποιότητας και συνδέετε πολύ καλά με την συσκευή χωρίς να δημιουργούνται τριγμοί. Ο σχεδιασμός επίσης μας άρεσε πολύ, ειδικά στο λευκό χρώμα που έχουμε. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα μεγάλο album με hands-on φωτογραφίες του Elephone P8000.

Οθόνη Elephone P8000

Elephone-P8000-Hands-On-6

Η οθόνη του Elephone P8000 είναι με μία λέξη εξαιρετική. Για τα χρήματα που ζητάει η συσκευή η ποιότητα της οθόνης είναι απροσδόκητα καλή. Τα χρώματα εμφανίζονται απόλυτα πιστά και το λευκό είναι εξαιρετικό. Το μέγεθος της οθόνης είναι 5,5” και η ανάλυση είναι FullHD 1920×1080. Αν έχουμε να κάνουμε μία παρατήρηση, αυτή έχει να κάνει με το πως έχει ρυθμιστεί εργοστασιακά το DPI που δεν εκμεταλλεύεται το μεγάλο μέγεθος της οθόνης, και προβάλλεται λιγότερο περιεχόμενο σε μία σελίδα από ότι ίσως θα μπορούσε.

Απόδοση/Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ο επεξεργαστής του Elephone P8000 είναι ο MediaTek MTK6753, και είναι μία mid-range πρόταση. Παρόλα αυτά στις καθημερινές λειτουργίες που του τέθηκαν τα πήγε πολύ καλά χωρίς να παρουσιάζονται προβλήματα. Το Elephone P8000 είναι πολύ smooth και εκτός του επεξεργαστή αυτό οφείλετε και στα 3GB μνήμης RAM αλλά και στο σχεδόν στοκ Android. Τα μόνα “σπασίματα” που παρατηρήσαμε ήταν συνήθως σε βαριά παιχνίδια, χωρίς όμως αυτά να γίνουν κολλήματα που παγώνουν την συσκευή. Άξιο αναφοράς είναι και η πολύ καλή διαχείριση των εφαρμογών, όπου το Elephone P8000 μπορεί να κρατήσει στη μνήμη πάρα πολλές εφαρμογές και να είναι αυτές διαθέσιμες όπως ακριβώς τις αφήσατε ακόμα και ώρες μετά.

Κάμερα Elephone P8000

Στον τομέα της κάμερας το Elephone P8000 δεν μας άφησε καθόλου ικανοποιημένους. Ο αισθητήρας είναι από την Samsung και είναι ανάλυσης 13MP αλλά μην ξεγελαστείτε από το νούμερο και μόνο. Για να τραβήξουμε καλές φωτογραφίες έπρεπε οι συνθήκες φωτισμού να είναι ιδανικές και αυτό συνήθως ήταν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Όταν όμως οι συνθήκες γίνονταν λίγο σκοτεινές τότε ο θόρυβος ήταν πάρα πολύς και έπρεπε να δοκιμάσουμε πολλές φορές για να τραβήξουμε αποδεκτές φωτογραφίες. Η μπροστινή κάμερα δεν μας απασχόλησε πολύ, είναι στα 5MP και σε καλές συνθήκες θα τραβήξει αποδεκτές selfie. Εδώ θα βρείτε ένα ακόμα album αυτή τη φορά με camera samples από την κύρια κάμερα του Elephone P8000.

Software

Αν εξαιρέσουμε τον launcher, που είναι δημιουργίας της Elephone και δεν έχει app drawer παρά μόνο home screens όπου εκεί τοποθετούνται τα πάντα, το λογισμικό του Elephone P8000 είναι εντελώς στοκ Lollipop. Συγκεκριμένα το Elephone P8000 έρχεται με την έκδοση Android 5.1 χωρίς μεγάλες αλλαγές. Αυτό έχει τα καλά του αλλά και τα κακά του. Τα καλά τα είπαμε και παραπάνω, και είναι το γεγονός ότι είναι ελαφρύ και αποδίδει πολύ ομαλά. Τα κακά είναι πως υπάρχουν ελάχιστες επιλογές παραμετροποίησης ενώ δεν λείπουν και κάποια bugs. Αν θέλαμε ένα πράγμα πάνω από όλα αυτό θα ήταν να υπάρχει double tap για ξεκλείδωμα καθώς η συσκευή είναι αρκετά μεγάλη και βαριά και ο χειρισμός δεν είναι πάντα εύκολος με το ένα χέρι. Το λογισμικό μοιάζει σαν να είναι σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης καθώς για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείται το fingerprint scanner η οθόνη σας δείχνει να περάσετε το δάχτυλό σας πάνω από το home button ενώ ο αισθητήρας βρίσκεται στο πίσω καπάκι. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια και κάποιες άλλες είναι που δίνουν την εντύπωση ότι το software θέλει ακόμα δουλειά. Επίσης, με MediaTek επεξεργαστή αμφιβάλλουνε αν το Elephone P8000 θα λάβει ποτέ το Android Marshmallow. Τέλος, ευχάριστη έκπληξη μας έκανε το γεγονός πως το Elephone P8000 ήρθε root-αρισμένο, και το μόνο που χρειάστηκε από μέρους μας ήταν να κατεβάσουμε μία εφαρμογή όπως το SuperSU για διαχείριση των δικαιωμάτων root.

Update 07/09/2015:

Όσο είχαμε στα χέρια μας το Elephone P8000 λάβαμε και ένα update που πρόσθετε κάποια χαρακτηριστικά (αλλαγή του lockscreen wallpaper π.χ.) και διόρθωνε κάποια bugs. Το βασικό όμως είναι πως ο launcher άλλαξε σχεδιασμό και είναι πλέον πιο κοντά σε στοκ με ξεχωριστό app drawer. Προσοχή όμως, Αν αποκτήσετε την συσκευή και φορά προηγούμενη έκδοση λογισμικού ΜΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΤΕ ΜΕΣΩ OTA! Γιατί σε πάρα πολλούς χρήστες (και σε εμάς) αυτό έκανε την συσκευή μας soft-brick και έπρεπε να φλασάρουμε το λογισμικό μέσω PC. Απαράδεκτα πράγματα από την Elephone.

Μπαταρία Elephone P8000

Η καλύτερη μας επίδοση ever!
Η καλύτερη μας επίδοση μας ever!

Εδώ πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στο Elephone P8000. Το μεγάλο βάρος και το μέγεθος της συσκευής τουλάχιστον μεταφράζονται σε τεράστια μπαταρία. Συγκεκριμένα, η χωρητικότητά της είναι 4165mAh και η απόδοση του κινητού εξαιρετική όσον αφορά την αυτονομία. Με μέτρια χρήση το Elephone P8000 μπορεί να σας βγάλει μέχρι και δύο ημέρες χρήσης, ενώ ακόμα και μέσα σε μία μέρα έντονης χρήσης με gaming, GPS, Data κλπ το Elephone P8000 έφτασε τις 6 ώρες screen on time. Να είστε σίγουροι λοιπόν πως ακόμα και με βαριά χρήση το Elephone P8000 θα σας βγάλει σίγουρα μία ολόκληρη μέρα χρήσης. Αν χρησιμοποιείται το κινητό σας για gaming τότε μπορείτε να περιμένετε άνετα 5 ώρες οθόνης μέσα στην ημέρα αν παίζεται βαριά παιχνίδια, ενώ αν κάνετε έντονη χρήση αλλά μόνο σε WiFi τότε μπορείτε να ξεπεράσετε και τις 7 ώρες οθόνης μέσα σε μία ημέρα.

Ήχος – Ποιότητα Κλήσεων

Το ηχείο της συσκευή βρίσκεται στο πίσω μέρος και συγκεκριμένα κάτω δεξιά. Η γρίλια που υπάρχει και καλύπτει το κάτω μέρος είναι περισσότερο για διακοσμητικούς λόγους καθώς μόνο από τα δεξιά προέρχεται ο ήχος. Η ένταση του ηχείου είναι πολύ δυνατή και σας εγγυόμαστε ότι αν την έχετε τέρμα δεν θα χάσετε κλήσεις. Παρόλα αυτά η ποιότητα είναι μέτρια και σε υψηλή ένταση ο ήχος παραμορφώνεται. Οι ποιότητα των κλήσεων από το ακουστικό και το μικρόφωνο δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα.

Fingerprint Scanner

Elephone-P8000-Hands-On-5

Ένα από τα χαρακτηριστικά που αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά σε νέες συσκευές είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Και το Elephone P8000 είναι μία από τις φθηνότερες συσκευές που εξοπλίζονται με fingerprint scanner. Προσωπικά, μου άφησε ανάμεικτες εντυπώσεις. Το setup είναι πανεύκολο και η διαδικασία ξεκλειδώματος με αποτύπωμα είναι αστραπιαία, αλλά η ανίχνευση δεν έπιασε πάντα. Αυτό πιστεύω συμβαίνει γιατί η περιοχή ανίχνευσης είναι μικρή οπότε πρέπει να τοποθετήσετε το δάχτυλο σας με σχετική ακρίβεια για να το ανιχνεύσει η συσκευή. Αν θέλετε να κλειδώσετε με ασφάλεια την συσκευή σας τότε θα πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα να πρέπει πιθανώς να δοκιμάσετε παραπάνω από μία φορά για να ξεκλειδώσει με το δακτυλικό σας αποτύπωμα… Το update 07/09/2015 που αναφέραμε παραπάνω πάντως βελτίωσε αρκετά τα πράγματα και η ανίχνευση είναι πιο σταθερή πλέον, αν και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ποτέ δεν με κέρδισε και δεν το χρησιμοποιώ.

Προβλήματα – Ελλείψεις

Elephone-P8000-Hands-On-7

Και εδώ ερχόμαστε στα άσχημα. Τα προβλήματα που έχει το Elephone P8000 και τι θα πρέπει να γνωρίζετε πριν το αγοράσετε. Αρχικά, πρέπει να αναφέρουμε πως η κεραία WiFi της συσκευής είναι αρκετά κακή καθώς αν απομακρυνθούμε από το router και το σήμα δεν είναι ιδανικό τότε έχουμε πάρα πολύ συχνές αποσυνδέσεις, πράγμα που γίνεται ιδιαίτερα ενοχλητικό. Επίσης, η συσκευή δεν υποστηρίζει USB host άρα δεν μπορείτε να συνδέσετε συσκευές μέσω USB OTG.

Τέλος, οι πρώτες παρτίδες που κυκλοφόρησαν σε άσπρο και χρυσό χρώμα δεν έχουν notification LED στο home button (breathing light). Αν θέλετε LED ειδοποιήσεων τότε θα πρέπει να επιλέξετε το γκρι χρώμα, ή να επιβεβαιώσετε με τον εκάστοτε πωλητή πως η συσκευή που θα σας στείλει έχει LED στο home button.

Συμπεράσματα

Το Elephone P8000 μοιάζει θεωρητικά να είναι μία απίστευτη συσκευή για τα χρήματα που ζητάει, αλλά η αλήθεια δεν φαίνεται μόνο κοιτώντας τη λίστα με τα specs. Η διαφορά ενός επώνυμου smartphone με κάποιο εξαιρετικά value for money από την Κινέζικη αγορά βρίσκεται στις λεπτομέρειες και εκεί το Elephone P8000 παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες, τόσο σε software όσο και σε hardware. Αν λοιπόν σκέφτεστε την απόκτησή του τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας αυτά τα προβλήματα τα οποία αν δεν είναι τόσο σημαντικά για εσάς τότε μπορεί το Elephone P8000 να αποδειχθεί μία εξαιρετική περίπτωση για τις ανάγκες σας. Εμείς από την μεριά μας δύσκολα θα το προτείναμε όταν σε κοντινές τιμές παίζουν προτάσεις όπως το Meizu M2 Note ή το Xiaomi Redmi Note 2 που είναι all-around ολοκληρωμένες προτάσεις.


Elephone P8000: Αυτές είναι οι πρώτες μας εντυπώσεις

Elephone P8000: Αυτές είναι οι πρώτες μας εντυπώσεις

5 Σεπτεμβρίου 2015

Έχοντας το Elephone P8000 εδώ και λίγες μέρες στην κατοχή μου και χρησιμοποιώντας το ως κύρια συσκευή είχα αρκετό χρόνο ώστε να βγάλω κάποια πρώτα συμπεράσματα. Φυσικά το σημερινό άρθρο δεν αποτελεί ένα πλήρες review αλλά κάποιες πρώτες παρατηρήσεις που προέκυψαν από την χρήση μου.

Elephone P8000 – Hardware και σχεδιασμός

Elephone-P8000-Hands-On-1

Ας ξεκινήσουμε από την κατασκευή του Elephone P8000. Αυτή αποδείχθηκε εξαιρετικά στιβαρή και με εξέπληξε θετικά καθώς πριν πάρω την συσκευή στα χέρια μου είχα αμφιβολίες για αυτόν τον τομέα. Το πίσω καπάκι μπορεί να είναι πλαστικό αλλά κουμπώνει πολύ καλά στο σώμα της συσκευής και δεν υπάρχουν τριγμοί. Το υπόλοιπο σώμα είναι μεταλλικό και η συσκευή αφήνει μία πολύ ποιοτική αίσθηση στο χέρι. Σε αυτό συμβάλει και το πολύ όμορφο σχέδιο του πίσω καπακιού που θυμίζει ανθρακόνημα αν και στην λευκή έκδοση αυτό δεν φαίνεται πολύ έντονα.

Elephone-P8000-Hands-On-5

Όλα τα κουμπιά βρίσκονται στην δεξιά πλευρά, ενώ τα navigation πλήκτρα είναι capacitive και βρίσκονται κάτω από την οθόνη. Δυστυχώς στις πρώτες παρτίδες απουσιάζει από την λευκή και την χρυσαφί έκδοση το led ειδοποιήσεων που κανονικά θα ήταν το στρογγυλό home button. Τέλος στο πίσω μέρος να αναφέρουμε πως θα βρείτε και το fingerprint scanner το οποίο δεν με άφησε ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την αναγνώρισή του. Αυτό θεωρώ πως συμβαίνει λόγω της μικρή περιοχής ανίχνευσης πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να τοποθετήσετε το δάχτυλό σας σε συγκεκριμένο σημείο για να το αναγνωρίσει και να ξεκλειδώσει .

Elephone P8000 – Λογισμικό

Elephone-P8000-Hands-On-6

Το Elephone P8000 έρχεται με την έκδοση Android 5.1 περασμένη, και το root αποδείχθηκε πανεύκολο καθώς είχε γίνει ήδη από το εργοστάσιο και απλώς χρειάστηκε να κατεβάσουμε την εφαρμογή SuperSU για την διαχείριση των εφαρμογών root. Αν εξαιρέσουμε τον launcher που δεν διαθέτει App Drawer τότε κατά τα άλλα η εμπειρία είναι εντελώς stock, κάτι που φυσικά μας αρέσει. Δυστυχώς αυτό έχει και τα κακά του καθώς δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για παραμετροποίηση στις ρυθμίσεις, Τέλος το software παρότι εξαιρετικά σταθερό και χωρίς κολλήματα, μου άφησε την εντύπωση ότι δεν είναι ένα τελικό προϊόν έτοιμο για τον καταναλωτή αλλά περισσότερο είναι σε “πειραματικό” στάδιο ακόμα λόγω κάποιων μικρό-bugs και παραλείψεων που θα αναλύσουμε πλήρως στο review που θα ακολουθήσει.

Elephone P8000 -Όλα τα υπόλοιπα στο review

Ακόμα δεν είχα την ευκαιρία να εξετάσω σε ικανοποιητικό βαθμό την κάμερα της συσκευής, ενώ είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξετάσουμε και την μπαταρία του Elephone P8000. Οι ενδείξεις πάντως είναι εξαιρετικές σε αυτόν τον τομέα, και μάλλον η μπαταρία θα αποτελέσει ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του Elephone P8000.

Αυτά ήταν λοιπόν κάποια γρήγορα συμπεράσματα και παρατηρήσεις που σχημάτισα για το Elephone P8000 στις πρώτες μέρες συμβίωσης μαζί του. Για όλα τα υπόλοιπα δεν έχετε παρά να περιμένετε το αναλυτικό του review που θα ακολουθήσει σύντομα.

Elephone P8000 αποκλειστικές Hands-on φωτογραφίες

Ακόμα ένα smartphone της Κινέζικης Elephone πρόκειται να δούμε σήμερα, μιας και έχουμε στα χέρια μας αποκλειστικές Hands-on φωτογραφίες από τη Κίνα. Ονομάζεται Elephone P8000 και, όπως υποδηλώνει, ήρθε για να αντικαταστήσει το P7000 που ανακοινώθηκε αρχικά το Δεκέμβριο του 2014 και μόλις αυτή τη βδομάδα επιτέλους κυκλοφορεί μέσα από τους resellers. Ναι, καλά καταλάβατε, αν η Elephone κινηθεί με τους ίδιους ρυθμούς όπως με το P7000 θα δούμε P8000 τα Χριστούγεννα ίσως!

Elephone P8000 Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το πιο εντυπωσιακό στα specs του είναι η έκδοση Android Lollipop 5.1 που φοράει, δεν γνωρίζουμε αν είναι σε beta στάδιο ή όχι, αλλά αυτή έχει καταχωρημένη στα specs του το Elephone P8000. Αρκετά θετικό αφού οι βελτιώσεις και τα bug fixes είναι αρκετά.

Φοράει MediaTek MT6753 με οκτώ πυρήνες που, θεωρητικά, υποστηρίζει όλα τα 4G δίκτυα σε όποια χώρα και αν είστε. Έχει 3GB μνήμης RAM που είναι αρκετά για βαριά χρήση και 16GB ROM αποθηκευτικό χώρο επεκτάσιμο με MicroSD.

Η οθόνη είναι 5.5″ με μεγάλα bezels που χαλάνε τη σχεδίαση αλλά τουλάχιστον δικαιολογούνται στο ελάχιστο, αφού η μπαταρία έχει μεγάλη χωρητικότητα 4200mAh. Οι διαστάσεις είναι μέτριες με 155 x 76 x 9.2 χιλιοστά, η μπροστινή κάμερα είναι 8.0MP και η πίσω κύρια κάμερα 16.0MP με LED flash.

Sony