Γιατί τα νέα Samsung Galaxy Note 10 έχουν λάθος… όνομα

Πρόσφατα γράψαμε για την ανακοίνωση των Samsung Galaxy Note 10 και Galaxy Note 10+. Η Samsung για πρώτη φορά παρουσίασε δύο μοντέλα Note (4 αν υπολογίσουμε τις 5G εκδόσεις) και, κατά την άποψή μου, θόλωσε πολύ τα νερά ακόμα και μέσα στη δική της γκάμα, δείχνοντας πως δεν έχει πλέον ξεκάθαρη κατεύθυνση για τη σειρά Note.

Samsung Galaxy Note 10

Όλα αυτά την ώρα που δεκάδες ανταγωνιστές της Κορεάτικης εταιρίας προσφέρουν εξίσου μεγάλες σε μέγεθος συσκευές. Το μόνο που ξεχωρίζει τα Note από τον ανταγωνισμό είναι το S Pen. Παλιότερα, επιλέγοντας ένα Note ήξερες πως παίρνεις ένα smartphone το οποίο διαθέτει μεγάλη οθόνη, μεγάλη μπαταρία και τα καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά που μπορείς να βρεις. Τώρα αυτό συμβαίνει μόνο με το Samsung Galaxy Note 10+. Το μοντέλο που δείχνει να μπερδεύει τη γκάμα είναι το “απλό” Note 10, που είναι ένα περίεργο κράμα high-end smartphone με “τρανταχτές” αδυναμίες. Ποιος ο λόγος ύπαρξης λοιπόν ενός τέτοιου μοντέλου που πιο πολύ μπερδεύει τον καταναλωτή παρά του προσφέρει μία επιπλέον επιλογή ενός αξιόλογου Note smartphone;

Ο ξεκάθαρος λόγος ύπαρξης του Samsung Galaxy Note 10, για εμένα προσωπικά, είναι για να μπορέσει να αυξήσει η Samsung την τιμή του μόνου πραγματικού Note για φέτος, του Note 10+. Όταν το Note 9 κυκλοφόρησε, η αρχική του τιμή ήταν 1.049€. Το ποσό αυτό είναι φυσικά εξωφρενικό, αλλά με τις πωλήσεις να μειώνονται, η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης είναι ένας τρόπος να παραμείνουν ικανοποιητικά τα έσοδα για μία εταιρία.

Με την ανακοίνωση λοιπόν του Note 10, θα περίμενε κανείς πως η συσκευή θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το Note 9 που θεωρητικά αντικαθιστά. Κάτι τέτοιο όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Σε σχέση με το Note 9, το Samsung Galaxy Note 10 έχει τις εξής διαφορές: οθόνη ίδιου μεγέθους αλλά με μικρότερη ανάλυση, σημαντικά μικρότερη μπαταρία, απουσία headphone jack και απουσία υποστήριξης microSD. Υπερτερεί μόνο στην κάμερα (που μπορείς ήδη να βρεις στο S10+) και στο συνδυασμό CPU/RAM/ROM. Το Note 10 λοιπόν είναι σε πολλούς τομείς μία υποβάθμιση σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Samsung Galaxy Note 10 - 05

Πως θα έπρεπε να λέγεται το Galaxy Note 10;

Το θέμα όμως αυτό θα μπορούσε να μην υπάρχει καν (στο μυαλό μου τουλάχιστον – δεν ξέρω τι άποψη έχετε όσοι διαβάζετε αυτό το άρθρο) αν η Samsung είχε κάνει κάτι πολύ απλό: αν είχε ονομάσει τη συσκευή Samsung Galaxy Note 10e. Το Samsung S10e, για παράδειγμα, είναι μία ναυαρχίδα με “εκπτώσεις” αλλά έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης γιατί η Samsung δεν προσπαθεί να το “πλασάρει” ως μία πλήρη ναυαρχίδα με μοναδική διαφορά το μέγεθος, εξ ου και η ξεχωριστή ονοματολογία. Και εδώ είναι το πρόβλημα του Samsung Note 10 για εμένα, η κοροϊδία της Samsung.

Προσπαθώντας να τοποθετήσει το Samsung Note 10 ως μία “κανονική” Note συσκευή, και κοστολογώντας το στα 999€ (θεωρητικά μειωμένη τιμή σε σχέση με πέρσι) καταφέρνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να οδηγήσει τους hardcore fan της σειράς Note στο να ξοδέψουν 100€ παραπάνω (σε σχέση με το Note 9 πάντα) για να αποκτήσουν το Samsung Galaxy Note 10+, γιατί αυτό είναι η μόνη “πλήρης” επιλογή. Το δεύτερο είναι να κάνει τους πιο ανενημέρωτους χρήστες να ξοδέψουν πολύ περισσότερα λεφτά για να αποκτήσουν το “φθηνό” Note 10 από ότι αυτό πραγματικά αξίζει. Ο δεύτερος θεωρητικός αγοραστής ναι μεν κερδίζει 50€ σε σχέση με πέρσι αλλά στην πραγματικότητα παίρνει μία κατώτερη εμπειρία που δεν αντιστοιχεί στα χρήματα που ξόδεψε.

Αν η συσκευή ονομαζόταν Samsung Galaxy Note 10e και συνοδευόταν από μία τιμή κοντά στα 800€ θα την υποδεχόμουν κι εγώ με “ανοιχτές αγκάλες” καθώς θα προσέφερε μία πολύ καλή εναλλακτική για κάποιον που θέλει να αποκτήσει συσκευή με S Pen. Έτσι όπως έχει όμως η κατάσταση, ο λόγος ύπαρξης του Samsung Galaxy Note 10 είναι, κατά τη γνώμη μου, για να κάνει το Samsung Galaxy Note 10+ να φαίνεται καλύτερο και να μπορεί η Samsung να ζητήσει 1.149€ για αυτό.

Samsung Galaxy Note 10 - 06

Αν εξετάζαμε το Samsung Galaxy Note 10 σε ένα κενό, χωρίς να δώσουμε βάση στην αγορά γενικότερα, τότε ναι το νέο smartphone της Samsung είναι μία πολύ καλή πρόταση, με δυνατά specs και καλή κάμερα. Αλλά με βάση ότι ξέρουμε για τη σειρά Note και την μέχρι… χθες στρατηγική της Sammy, το Note 10 χάνει πολλούς πόντους για εμένα, ή μάλλον. η ίδια η Samsung χάνει, γιατί επέλεξε να το διαχειριστεί έτσι.

Συνοπτικά λοιπόν, γιατί μάλλον σας κούρασα με το rant μου, πιστεύω ότι: λόγω των εμφανών αδυναμιών του, το Samsung Galaxy Note 10 θα έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει ως Note 10e έχοντας πολύ χαμηλότερη τιμή, ενώ το Note 10+ είναι αυτό που θα έπρεπε να λέγεται Note 10. Αν και η συσκευή αυτή καθεαυτή (Note 10) θα μπορούσε να είναι μία πολύ καλή επιλογή για μεγάλη μερίδα αγοραστών που θέλουν μία συσκευή με S Pen, η κοροϊδία που φαίνεται ότι επιχειρεί η Samsung με τα νέα της Note, πιστεύω ότι τελικά θα οδηγήσει στην υποτίμηση της σειράς Note στα μάτια των καταναλωτών.

Ποια είναι η δικιά σας γνώμη για τα νέα Note; Συμφωνείτε με την δημιουργία διαφορετικών εκδόσεων Note και θεωρείται ότι η Samsung είναι στη σωστή κατεύθυνση με τις αλλαγές που έκανε φέτος;

Sony