E3, μήπως η λαμπερή εκδήλωση έχει αρχίσει να ξεθωριάζει;

Άλλη μια E3 πέρασε αφήνοντας ανάμικτα συναισθήματα σε όσους την παρακολούθησαν. Σίγουρα η ανακοίνωση της Microsoft για το Xbox One X, όπως θα λέγεται τελικά ήταν μεγάλη, ωστόσο άφησε πικρή γεύση σε όσους περίμεναν κάτι περισσότερο. Η μη ανακοίνωση αποκλειστικών τίτλων για την νέα κονσόλα συγκαταλέγεται στα μείον. Καλά τα 60fps και τα 4k, αλλά χωρίς την ανάλογη υποστήριξη. Κάτι πάει λάθος εκεί στην Microsoft όπως φαίνεται. Αλλά όμως θα σταθούμε στη γενικότερη εικόνα της εκδήλωσης. Δέκα μέρες μετά και έχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα, σας καταθέτουμε την προσωπική μας άποψη για την E3 2017.

E3 2017


E3

Η εφετινή E3 δεν ανταποκρίθηκε ιδιαίτερα στις προσδοκίες του κόσμου. Είχε τις καλές στιγμές της, αλλά ήταν στιγμές μετρημένες στα δάκτυλα. Ακούσαμε τους προηγούμενους μήνες ότι θα δούμε αρκετά πράγματα από τίτλους πρώτης γραμμής. Αντιθέτως, η μία ανακοίνωση διαδεχόταν την άλλη για απουσία από την E3. Η αρχή έγινε με το Red Dead Redemption 2. Έπειτα ήρθε ο Hideo Kojima να ανακοινώσει πως δεν θα ήταν παρών στην εκδήλωση.

Τίτλοι που περιμέναμε με αγωνία, δεν τους είδαμε ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρουσίαση της Sony. Ξεκάθαρα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο The Last of us 2. Φυσικά δεν το είδαμε τίποτα και ολίγον τι απογοητευτήκαμε. Είναι προφανές πως η Sony θα παίξει μπάλα στην δική της εκδήλωση.

Όπως αναφέραμε όμως παραπάνω, υπήρξαν και καλές στιγμές. Κρατάμε τέσσερις από αυτές. Η πολυπόθητη επιστροφή του Metroid μέσα από το Metroid Prime 4 είναι ανάμεσα σε αυτές. Η δεύτερη ανακοίνωση ήταν περισσότερο έκπληξη, μιας και αρχικά ήταν να μη το δούμε στην Ε3. Ο λόγος για το Beyond Good & Evil 2.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το remake του Age of Empires. Μια σημαντική στιγμή για ένα ιστορικό παιχνίδι στρατηγικής. Τελειώνουμε με το A Way Out, ο νέος co-op adventure της Hazelight Studios. Ήταν από τα καινούρια παιχνίδια, που εμείς προσωπικά ως συντάκτες ξεχωρίσαμε.

Κάποτε η Ε3 πρωτοστατούσε στον τομέα των gaming εκδηλώσεων. Για χρόνια ήταν μία μεγάλη γιορτή για τους φίλους των Video Games. Φέτος χάθηκε και το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της έκπληξης, όπως είχαμε δει και πέρυσι με τον τίτλο του Hideo Kojima.

Δεν είναι ότι δεν διασκεδάσαμε παρακολουθώντας την, εγώ και η Δήμητρα δηλαδή. Απλά είχαμε την εντύπωση πως κάτι πλανιόταν στην ατμόσφαιρα της E3. Και αυτό ήταν η απογοήτευση. Από την εκδήλωση έλειψαν βαριά ονόματα. Ονόματα που πιθανόν έως σίγουρα θα δούμε στις εκθέσεις που θα πραγματοποιήσουν οι εταιρίες. Αν μη τι άλλο, η απουσία μεγάλων παιχνιδιών ήταν ένα πλήγμα για την Ε3.

Πλέον οι εταιρίες έχουν τις δικές τους εκθέσεις. Τι πιο φυσιολογικό από το να κρατούν τους πιο δυνατούς τίτλους για την εκάστοτε έκθεση. Θα μου πείτε, “Ποσό καλό είναι αυτό;”. Όχι και πολύ για εμάς. Μήπως φέτος γίναμε μάρτυρες μιας μελλοντικής πτώσης;

Προσέξτε, δεν λέμε πως η Ε3 έφαγε τα ψωμιά της. Ούτε φυσικά έχουμε κάποια μαγική σφαίρα που μας αποκαλύπτει το μέλλον της εκδήλωσης. Πιστεύουμε πως η Ε3 δεν θα μας αφήσει τόσο εύκολα. Αλλά ίσως να μην έχει από εκείνη την λάμψη που είχε κάποτε. Ήδη βρίσκεται στο περιθώριο.

Η E3 του 2018 θα είναι κομβικής σημασίας για την ίδια την εκδήλωση. Πιστεύουμε πως τότε θα είναι πιο ξεκάθαρη η στάση της gaming βιομηχανίας απέναντι της. Πάντως αν εξακολουθήσει αυτή η κατάσταση, η πτώση της Ε3 θα είναι μονόδρομος. Αν και τα επόμενα χρόνια συνεχίζουν οι εταιρίες να την απαξιώνουν, τότε θα δούμε μια μεγάλη εκδήλωση να οδεύει προς το τέλος της.

Εν κατακλείδι, δεν ήταν μια κακή E3. Ξεθωριασμένη ναι. Και παραγκωνισμένη από εταιρίες που δεν την προτίμησαν για να μας δείξουν μεγάλους τίτλους. Όπως είπαμε, κάποια χρόνια τα έχει ακόμα. Πολλά ή λίγα; Αυτό δεν το γνωρίζουμε…

E3 2017